Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Yürüyen ağaç !

Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.

22 Ocak 2023 Saat: 10:42

Bu Arecaceae ailesinden bir palmiye ağacı. Bilimsel adı Socratea exorrhiza.

 

“Yürüyen Palmiye” veya “Uzun Bacaklı Palmiye” olarak isimlendirilen bu ağaç, Orta Amerika'da (Kosta Rika, Nikaragua, Panama) ve Güney Amerika'da Amazon bölgesindeki tropikal yağmur ormanlarında yaşıyor.(2)

 

Yürüdüğünü kimse görmediğine göre “yer değiştiren ağaç” denilmesi daha uygun. İddia edildiğine göre yılda bir metreden fazla yer değiştirebiliyor. Bazı palmiye ağaçları 200 yaşına ulaşabildiğine göre ömrü boyunca gidebileceği mesafeyi tahmin edebilirsiniz! (4)

Fotoğrafta da net olarak görüldüğü gibi bu ağacın hava köklerine sahip gövdesi toprağa sabitlenmiş durumda değil. Gövdesinin tabanını destekleyen, koni oluşturacak şekilde konumlanmış bir kök yapısına sahip.Sanki kalkıp hareket etmesini sağlayacak bacak şeklinde kökler. (2) 

 

Bu palmiyeler 25m yüksekliğe ve yaklaşık 15cm çapa ulaşabiliyor.(3) İki metre kadar uzunlukta olan yaprakları mavi-yeşil bir taç oluşturuyor  ve  ışık alanları daha kalın ve tüylü (2).

Monoik bir tür, yani erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerinde.   Meyveleri 2-3 cm çapında. (2)

Köklerinden çıkarılan sıvının, halk arasında hepatit tedavisi için kullanıldığı bir ağaç. (2)

Yoğun ekvatoral ormanlarda, yani ışıklı alanlar için mücadelenin şiddetli olduğu yerlerde yaşayan bir ağaç. Ama ışığa çok düşkün. Etrafındaki diğer bitkiler yüzünden yeterli ışık alamıyorsa ne yapsın! Tek çaresi ışığın olduğu yere gitmek. Çünkü o hep ışık isteyen çamlar gibi mızmız değil. Fırsatı kaçırmayacaksın, başka bir ağaç herhangi bir nedenle ortadan kalkıp ışıklı bir alan oluştuğunda oraya doğru hareketleneceksin! O da tam bunu yapıyor!

 

Bir teoriye göre ışığın geldiği yönde (doğrudan güneş ışığının gelmesi şart değildir) gövde üzerinde yeni kökler oluşturur. Daha sonra ışığın geldiği tarafa doğru geçici olarak eğilmeye başlar. Bu işlevi sayesinde  yeni kökler toprağa tutunurken zıt taraftaki  kökler ölür ve kopar.(4)

Ne yazıktır ki doğanın mucizesi olan bu sıra dışı ağaçların yaşamı, kök ve gövdeleri çeşitli ticari amaçlar için kullanıldığı için tehlike altındadır.

 

Bu ağacın kökleri harikalar yaratarak büyük bir adaptasyon kapasitesi sağlıyor. Çünkü yer değiştirerek ağaç yaşamı için en uygun yerleri buluyor. Doğanın, araştırılması gereken gerçekten büyüleyici olan birçok sırrından biri. (1)

 

Ağacın bu davranışı uluslararası bilim insanlarının da dikkatini çekiyor. Bratislava'daki Slovak Bilimler Akademisi Yer Bilimleri Enstitüsü'nden paleontolog Peter Vrsansky, bu ağaçların köklerinin yer değiştirmesi sayesinde gerçekten hareket edebildiğini savunuyor. Çünkü kendisi, bu çarpıcı doğa olayını ortaya çıkarmak amacıyla yerinde, aylarca süren gözlem ve çalışmalar gerçekleştirmiş.

 

Ama aksini savunanlar da var: Örneğin Socratea exorrhiza konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Gerardo Avalos  bu ağaç konusunda 2005 yılında “Biotropica” dergisinde yayımlanan çalışmasında, popüler inanışın  aksine bu ağacın yürümediğini, ancak dış taraftaki bazı köklerinin zamanla öldüğünü ve ağacın genel olarak olduğu yerde kök salmış şekilde durduğunu ileri sürmüştür. 

 

Ama Ekvador ormanlarında turistlere eşlik eden rehberler, yıllardır onların olağanüstü “yer değiştirme” yeteneklerinden bahsediyorlar. (1)

 

Kimileri de “yürüyen ağacın” turistlerin ilgisini çekmek için uydurulmuş efsane olduğunu dile getiriyor.

 

Ama, onu bulunduğu yerde görmek bile ne büyük mutluluk!

 

Kaynak

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Kızıl Geyik5 Ocak 2023 Saat: 13:48
Kızıl Geyik (Bilimsel adı: Cervus elaphus), dünya üstündeki en büyük geyik türlerinden biridir. (Erkek olanı 100-300 Kg; dişisi 70-130 Kg)
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat