Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

İzmit'in zehirli havası

28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.

4 Ekim 2023 Saat: 16:19

O toplantıda müthiş güzel ve etkin bir film gösterisi ile İzmit'te yaşamanın "mutluluğu!" ortaya konuldu. Hatta ilk defa olarak bu mutluluğu etkin bir şekilde ortaya koyan bir marş seslendirildi.

Orada gördüm ve dinledim ki İzmit'in kuruluşundan günümüze kadar geçen zaman diliminin belirli bir kısmından sonrasında, havasının ve toprağının kirlenmesi, etrafını çeviren, ormanlar dahil yeşil örtünün tahrip edilip azalması ansiklopedik bilgi sayılmamış. Ne kadar tuhaf değil mi!

Halbuki;

Kentimizin yaşamsal açıdan en olumsuz özelliği havasındaki kirliliktir ve Marmara bölgesinde yer alan onbir il içinde hava kirliliğinin en yüksek olduğu ildir. Türkiye'nin ikinci büyük sanayi havzasıdır. Üstelik içi ve çevresi son derece yoğun motorlu taşıt trafiğine sahip karayolları ile donanımlıdır. Bunlardan havasına çok çeşitli ve "akıllara ziyan" miktarda toz ve gaz halinde kirletici maddeler salınmaktadır.

Bunun doğal bir sonucu olarak İzmit'in içinde, varlığını sürdürebilen bitkiler dahil, bütün canlılar (insanlar, kediler, köpekler, kuşlar vs) her şeyden önce soludukları havadan sürekli olarak zehirlenmektedir. Bunu umursamamak ne oluyor!  Bunun İzmit'te yaşamla ilgisi yok mu?

Şimdi dikkat !

Dünya Sağlık Örgütüne göre örneğin 2012 yılında dünya genelinde 3 milyon 700 bin kişi hava kirliliğinden kaynaklanan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Bu yüzden alınacak ilk tedbir bu kirletici salınımlarının önlenmesidir. Yeterli düzeyde önleniyor mu? Önlenmiyor.

Alınabilecek ikinci tedbir kentin yeşil örtüsünü alan ve kalite açısından artırmaktır. Çünkü hava kirliliğinin azalmasında başta ağaçlar olmak üzere bitki örtüsünün çok büyük etkisi olmaktadır. Onların, türlerine bağlı olarak yaprakları, belli kirletici gazları bünyesine almakta, görülür ve görülmez tozları yüzeylerinde tutarak havanın temizliğine katkıda bulunmaktadır.

Bitkilerin bu konuda bir diğer çok önemli işlevi, daha ortaokul sıralarında öğrenildiği gibi gün ışığında karbondioksiti kullanıp dışarı oksijen salmalarıdır. İzmit'in havasına çevredeki sanayi tesisleri yüzünden karbondioksit gazı da büyük miktarda salınmaktadır.

Havada, normal üstü oranda karbondioksit de hava kirliliğinin bir başka türüdür. Doğaldır ki kentsel yeşil örtü ne kadar gelişkin ise fotosentez yoluyla havadaki karbondioksitin kullanımı artacak ve dışarıya oksijen salınım o kadar fazla olacaktır.

İzmit'in hava kirliliği açısından durumuna bağlı olarak kentsel yeşil örtüsünün önemi bu kadar net olarak ortada iken iki belediyenin bu konudaki uygulamalarına hayret etmemek mümkün değildir. Çünkü bu uygulamaların bilimsel esaslarla hiçbir ilgisi yoktur.

Neden diyeceksiniz;

Çünkü bu belediyelerin kentteki ağaçların dallarını budama adı altında üstelik tekrar tekrar adeta "doğraması" sonucu havadaki kirleticilerin en büyük tüketicisi yaprak yoğunluğu daima düşük düzeydedir. Öyle ki bu yüzden kentte adeta elektrik direği gibi dalsız ve yapraksız duruma getirmiş ağaçlar görmek mümkündür. Üstelik bu işlem zamanlama ve yoğunluk olarak o kadar berbat uygulanmaktadır ki fizyolojik sarsıntı geçiren ağaçlar sonraki yıllarda kendileri için gereken miktarda yaprak yüzeyine hiç sahip olamamakta, hastalanmakta ve bazıları kurumaktadır. Bu tahribat sonucu İzmit'in cadde ve sokaklarında normal formunda ağaç görmek de imkansızdır.

Şimdi inanamayacaksınız! Ben, ağaçlar başta olmak üzere bitki örtüsünün havayı kirletici toz ve gazlardan temizlemesi konusunda okuduğum bilimsel yayınların sayısını unuttum ve yenilerini okumaya da devam ediyorum. Bu yazımı hazırlarken Kocaeli ilinin sağlık şartlarını konu edinen 400 sayfalık bir kitapta da buna değinilen tek bir cümlenin bile olmadığını gördüm.  İnanılır gibi değil.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Kızıl Geyik5 Ocak 2023 Saat: 13:48
Kızıl Geyik (Bilimsel adı: Cervus elaphus), dünya üstündeki en büyük geyik türlerinden biridir. (Erkek olanı 100-300 Kg; dişisi 70-130 Kg)
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat