Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Çeşitli konularda yargı kararları

Uyuşmazlıkların genelde çözüldüğü yerler yüksek yargı kararları oluyor.

24 Ağustos 2020 Saat: 18:02

Çeşitli konularda yargı kararları

Uyuşmazlıkların genelde çözüldüğü yerler yüksek yargı kararları oluyor. Bazı durumlarda yüksek yargının farklı dairelerinde de farklı yönde kararlar verilirse sorun farklı kararları birleştiren genel kurula kadar gidebiliyor. Sonuçta içtihatlar oluşarak yaşama yön veriyor. Bugün bu tür bir karardan söz etmek istiyorum.

 

            Sahte Kimlikle Yapılan Satıştan Kim Sorumlu

            Vatandaş yıllardır hayalini kurduğu bir otomobil alıyor. Ancak kısa bir süre sonra arabanın çalıntı olduğu ortaya çıkıyor. Vatandaş şokta. Gelişen durum nedeniyle yılların birikiminin boşa çıkması nedeniyle kahroluyor.

            Araç noter kanalı ile alınıyor. Olay, trafik denetleme şubesi ekiplerince yapılan yol denetiminde ortaya çıkıyor. Araç vatandaştan alınarak bağlanıyor. Olay soruşturulunca satışın sahte nüfus cüzdanı ile yapıldığı ortaya çıkıyor. Vatandaş noterin gerekli dikkat ve özeni göstermediğini, bu nedenle kendisini zarara uğrattığını iddia ediyor. Alt mahkeme vatandaşın davasını kabul etmiyor. Bu karar Yargıtay 3. Hukuk dairesince bozularak, noterin işlem sırasında kullanılan sahte nüfus suretinin aslının temin edilmemesi nedeniyle işlemi yapmaması gerektiğini ve kusurlu işlem yaptığı gerekçesiyle, sahte kimlik ile yapılan satışta noteri kusurlu bularak, vatandaşın davasının kabul edilmemesini bozmuştur.

 

            Kefilin Sorumluluğu Nereye Kadar

            İşin yoksa şahit, paran çoksa kefil ol diye bir söz vardır. Yaşamımızda sıkça rastlanan olaylardandır. Bazı durumlarda tanıdıklar kırılamaz ve onların borçlarına kefil olunur. Sonuçlar genellikle üzüntülü bitmekle birlikte bu uygulamalar devam etmektedir.

            Peki, kefilin sorumluluğu nereye kadardır? Yargıtay bu konuda önemli bir karar vermiştir. Yargıtay hukuk genel kurulu 2017/11 – 1731 esas, 2019/608 sayılı kararı ile kefilin sorumlu olduğu miktar sözleşmede belirtilmemişse kefalet sözleşmesinin geçersiz olduğunu belirtmiştir.

            Bu durumda kefalet sözleşmelerinde kefilin borcunun ne olacağının belirtilmesi gerektiği yargı kararında geniş bir açıklama ile belirtilmektedir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Tek Yol Taksim Meydanı mı?5 Mayıs 2024 Saat: 21:05
Dünya üretim ve paylaşım konusunda, avcılıktan başlayarak bugünkü üretim ilişkilerine gelene kadar birçok evrelerden geçti.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:32
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:30
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat