Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

Ekonomik Sistemde Yaşanan Sorunlar...

Ülkemiz, iki yakıcı ve yıkıcı, "Güvenlik ve Ekonomi" sorunuyla karşı karşıya kalmış bulunmaktadır

18 Aralık 2016 Saat: 20:28

Makro perspektif bakışı ile ekonomiyi irdelemenin, bugünkü açmazın nedenlerini, tarihsel bir perspektif açısından ortaya koymanın, çözüme katkı yapması açısından önemli olduğuna inanmaktayım.

 

1980 yılında, rahmetli Turgut Özal'ın öncülüğünde, "24 ocak kararları" ile; Cumhuriyet'imizin kuruluşundan beri uygulanmakta olan, karma ekonomik sistemden, neoliberal politikaların öngördüğü, serbest piyasa dönemine geçişine yönelik siyasi tercihin uygulanması başlamıştır.

 

"Küresel ekonomik sistemle" entegre olma süreci içerisinde ise; sistemler arası çatışma ve uygulama hataları, ülkemizin "2001ekonomik krizine" sürüklenmesine neden olmuştur. Krizin ortaya çıkardığı ağır fatura doğal olarak mevcut siyasi kadrolara ve partilere çıkarılmış, yeni kurulan AK Parti'nin iktidarına zemin hazırlanmıştır. 

 

Söz konusu ekonomik kriz, küresel sistemin düzenleyici aktörlerinin (IMF, Dünya Bankası vs.) müdahalesi ve ön almasıyla çözülmesi öngörülmüştür. Kemal Derviş patronajında hazırlanan, "Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı" uygulanmaya alınmış, 2002 yılında iktidar olan AK Parti tarafından da aynen benimsenmiştir.

 

Daha sonraki aşamada; AB tarafından öngörülen; "Kopenhag ve Maastricht" kriterlerine uyum yönünden yapılan reformlar sonucunda; Türkiye 2005 yılında AB ile tam üyelik görüşmelerine başlamıştır. Böylece; küresel sisteme entegrasyon süreci tamamlanmış, neoliberal politikaların uygulama pratiği derinlik kazanmış, uluslasrarası finans çevrelerin güveni ile birlikte, ülkemize yönelik yabancı sermaye akışı hızlanmıştır.

 

Yabancı bankalar ülkemizde şube açma yarışına girmiş, tüketimi teşvik edecek şekilde bireysel krediler öncelik verilmiş, halkımızın tasarruf bilinci yok edilmiştir. Bu ara; cumhuriyet dönemimizin kazanımları olan kamu kuruluşları tek tek elden çıkarılmıştır. Sosyal devlet anlayışı piyasaların düzenleyici gücüne teslim edilmiştir. Sürecin doğal sonucu olarak, borç stoku artış eğilimine girmiştir.

 

Sistemin ilk finansal krizi, 2008 yılında ABD'de yaşanmış, dalga dalga dünyaya yayılmıştır. Küresel sistemi iyileştirmek için; Merkez Bankaları tarafından, kamu kaynakları seferber edilmiştir. Piyasalara enjekte edilen likidite, faiz avantajı tercihiyle, gelişmekte ülkelere kanalize olmuştur. Ülkemizde bu furyadan istifade etmiş, tahminen 14 yıllık süre içinde, yaklaşık 500 milyar dolarlık ülkemize yönelik bir yabancı sermaye akışı yaşanmıştır.

 

Enflasyonist baskı ve  ekonomideki iyileşme gerekçeleri yanında; yeni seçilen ve yakın tarihlerde göreve başlayacak olan yeni ABD başkanı Trump'un, güçlü ekonomi politika tercihi nedeniyle, FED'in faiz artırma kararı gündem oluşturmuştur. Likiditenin geri çağrılma riski ise; kırılgan devletler kategorisinde yer alan ülkemizde de dövizin fiyatının oluşumuna olumsuz etki yapmış, son günlerde kurların ani yükselişine neden olmuştur.

 

Ayrıca; 2011 yılından itibaren giderek;

 

- AB idealinden uzaklaşılması, 

- Sistemin özünü oluşturan özerk kuruluşların (Kamu İhale Kurumu, TCMB, BDDK, Enerji Kurumu vs) siyasi müdahalesine açık hale gelmesi, şeffaflık ve hesap verirlilik ilkesinden uzaklaşılması,

- İhracatın ithalatı karşılama oranının giderek düşmesi, iç tasarrufların yetersiz kalması, açığın dış borçla karşılanması, cari açığın müzmin hale gelmesi, büyüme, işsizlik ve enflasyon verilerindeki olumsuz gelişmelerin ortaya çıkması,

- Sanayi yatırımlarının ve tarımın ihmal edilmesi, tüketime ve inşaata dayalı hormonlu bir kalkınma modelinin benimsenmesi,

- Sistemin önemli kurumları konumda olan derecelendirme kuruluşlarının ekonomi ve bankacılık sistemiyle ilgili olumsuz değerlendirmeleri,

- OECD'nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Raporu (PISA) 2015 sonuçları da; eğitim sistemimizin, çağımızın gereksinim duyduğu insan kaynakları politikasına hizmet etmediğini gerçeğini sergilemesi,

 

şeklinde ki temel uygulama  hatalarının; sistemin tıkanması ve bugünkü açmazın ortaya çıkmasına neden olduğu saptanmıştır.

 

Küresel ekonomoik sistem içinde var olabilmek, öngörülen kuralların uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, iyileşme doğrultusunda, ilk planda üretim seferberliğine başlanması, kamu ve özel sektör ile birlikte vatandaşların da tasarrufa yönetilmesi, kurumların yeniden restore edilmesi, eşit özveride bulunma lkesinin uygulanması, güven duygusunun sağlanması, dolayısıyla borç yükünün hafifletilmesi gerekmektedir.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat