Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

Ekonomideki Son Gelişmeler...

Küresel sistemin komuta merkezi konumunda olan,

26 Eylül 2016 Saat: 20:35

"Kredi Değerlendirme Kuruluşları" kurumsal bazda, makro verilere bakarak, yatırımcıyı bilgilendirme ve yönlendirme gibi çok önemli bir işleve sahip olduğundan;  kararları uluslararası ekonomi çevrelerinde büyük önem taşımaktadır.

Daha önce Standard&Poor'sun, darbe girişiminden sonra yaptığı gibi, bu kez de; Moody'sin Türkiye'nin kredi notunu, Baa3 seviyesinden, Ba1'e, yani yatırım yapılabilir düzeyinin altına, çöp seviyesine indirmiş olması kamuoyunda şok etkisi yaratmıştır. Sistemin üçüncü geçerli kuruluşu olan Fitch'in de, darbe girişiminden sonra, Türkiye'nin notunu negatif izlemeye almış olması da, olayı dramatik hale sokmuştur.

Uluslararası yatırım veya finansal kuruluşlarının fon yöneticileri, bir ülkeye yatırım kararı alırken; "en az iki derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir nota sahip olma şartını" arama zorunda olmaları kararlarını önemli kılmıştır. Bu bağlamda;  fon girişini direkt etkilediği için, not indirim kararı, ekonomi çevrelerinde veriler ışığında tartışılmaya başlanmış, kısa vadeli sonuçları şimdiden (borsa endeksi, döviz fiyatı), orta ve uzun vade de ise; yüksek maliyetle borçlanma zorunda kalınacağı gerçeğı genel kabul görmüştür.

Ülkemizin müzmin sorununu; ulusal tasarruf toplamı ile, yatırım tutarı arasındaki açığı tanımlayan cari açık (döviz açığı) oluşturmuştur. Türkiye'de tasarruf oranı ise yüzde 14'ler gibi düşük bir düzeyde bulunmasına karşın, bu oranın ortalama olarak Avrupa'da yüzde 21, dünya genelinde yüzde 25 düzeyinde seyretmesi ekonomimiz açısından önemli bir zaafiyetimizi oluşturmuştur. Sözkonusu olumsuz durum ise, ülkemizin tahminen yıllık 30 milyar dolar düzeyinde seyreden cari açık sorunu ile baş başa kalmasına neden olmuştur.

Ülkemizin 420 milyar dolar düzeyinde seyreden toplam dış borcunun yaklaşık 220 milyarlık özel sektörün borcu oluşturmaktadır. Büyük ölçüde;  özel tüketim harcamaları ve inşaat sektörü faaliyetlerince  desteklenen, cari yıl içinde, yıllık yüzde 3-3.5 düzeyinde seyredeceği tahmin edilen büyüme rakamı ile toplam sözkonusu borç yükünün yönetilmesinin zorluk taşıyacağı öngörülmüştür.

Ayrıca, kalkınma ve ekonomi politikalarındaki yanlış uygulamalar: Haziran-2016 sanayi üretim endeksindeki yüzde 1.4'lük azalışta da ifadesini bulan; yıllar itibariyle sanayi yatırımlarında gerilemesine karşın; inşaat ve hizmet sektörlerinin öne çıkılması ve teşvik edilmesi yanında,  iç talebin özendirilmesi şeklinde somutlaşan politikalar, yıllar itibariyle sürdürülebilir büyümeyi sorunlu hale getirmiştir.

Hatalı ekonomi politikalarının ortaya çıkardığı sorunlar; Eşitsizlik. Borçluluk, İşsizlik ve Eğitimsizlik alanlarında yoğunlaşmış olduğu gerçeği, TUİK tarafından yakın tarihte açıklanan verilerle de açık ve net olarak ortaya konmuştur.

En yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grup milli gelirden yüzde 46.5, en düşük yüzde 20'lik grup ise yüzde 6.1 oranında pay alabiliyor olması yanında; aylık geliri 520 TL'den az olan, nüfusun yüzde 14.7'si  yani 11.2 milyon,  624 TL'den az olan 16.7 milyon ile birlikte toplamda 27.9 milyon insanımızın yoksulluk sınırının altında yaşamak durumunda kalınması sistemin açmazı olarak yorumlanmıştır.

Öte yandan; hane halkının 100 liralık gelirinin yüzde 55' inin borç ödemelerine ayırmak zorunda kalması, 796 bin 402 kışi kredi kartı borcunu ödeyememesi yanında, son veriler işığında yüzde 10,2 düzeyinde seyreden işsizlik rakamı da acilen çözülmesi gereken sorunlar olarak ekonomi gündeminde ön almıştır.

Sonuç itibariyle; açıklanan veriler ışığında, ekonomi poltikalarında revizyon ihtiyacı kendini ortaya koymuştur. Hukukun üstünlüğü, demokrasi, ifade özgürlüğü, şeffaflık, hesap verirlilik ilkeleri bağlamında, üretime dayalı, tarım ve sanayi öncelikli yeni ekonomi politikalarına yer verilmesi gerekmektedir.

Saygılarımla,

Cavit İNAM,

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat