Özdilek
Yılmaz Işık
Yılmaz Işık

Kentin Akil Adamları

Okul ve askerlik gibi geçici ayrılmaları saymazsak eğer, kendimi bildim bileli bu kentte yaşıyorum.

18 Mayıs 2014 Saat: 23:13

Son 20-25 yılda kentin nereden nereye geldiğini tüm dikkatli gözler gibi izledim. Bu kent, kim ne derse desin, ileriye doğru adımlar attığı gibi, hala da  çekiciliğini devam ettirmektedir.

Bir kere bir dünya metropolünün, İstanbul’ un bitişiğindedir. Sanayi altyapısı bakımından hala ülkenin en değerli arazisidir. Nüfusu nitelikli, üretimi bereketlidir. Ancak ne hazindir ki, ülke hazinesine 20 koyup 1 almaktadır.

Ama gelin görün ki, Kocaeli’liler olarak, ekonomide yarattığımız katma değerin, sosyal siyasal, ekonomik ve psikolojik olarak kent yaşamına dönüşümünü sağlayacak resmiyet dışı mekanizmaları kurmakta pek becerikli değiliz.

Siyaset temelindeki örgütlenmelerin bu ayrışmaya  tesiri olamadığı gibi daha da güdükleştirmektedir. Çünkü bu kentteki siyaset de çok dar bir zümre ve görüş alanında paslaşmaktan ibarettir. Hal böyle olunda da siyasetin getirdiği iktidarı elinde tutanlar, her şeyi bilme tekeline de sahip oluyorlar.

Kent için en doğru olduğuna inanılan herhangi bir konuda karar alma sürecinde, bu kent adına siyaset yapanların parti rozetlerinin altında ezilmesi, akil adamları bulmak, dinlemek, yerel yada genel yönetim mercilerine göndermekteki becerimizin de göstergesidir.

Dolayısı ile mevcut süreç, kentin siyasal tercihlerindeki  değişikliğin, pratikte kent yaşamına ya da pozitif geleceğine yönelik bir artısı olmadığını, adeta bir tür kısır döngü içinde zaman geçirildiğini  suratımıza çarpmaktadır.

Bu süreci tersine çevirecek çalışmaları yönlendirecek binlerce personeli ve teknik ekipmanları olan, atanmış ve seçilmiş (her şehirde olduğu gibi)  idari birimlerin varlığı, ne ironidir ki kentsel refahımıza bir katkı sunamamaktadır.

Kocaeli’nin işte bu noktadaki  eksiği biraz da, siyasetten beklentisi olsun olmasın fikirlerine değer verilen, kentin 10-20 hatta 50 yıl sonrasına yönelik öngörüleri sunabilecek akil adamlarının olmaması,  ya da varsa da  seslerinin çıkmaması veya bunların izole edilmesidir.

Bugün kentimizde herhangi bir gündem hakkında konuşanlara baktığımızda -Çetin Atlan üstadın dediği gibi-  hazineden geçinenlerin ahkam kestiği, çoğunluğu onların astları olmak üzere cılız grupların da  dinlediğini görürüz.

Kente dair olası entelektüel birikimlerin söylemlerini boğan,  ve adeta en fazla ve doğru kabul edilesi konuşmayı yapma hakkını herkesten fazla elinde tutan protokol tayfasının kentlilik bilincinin yaratılması konusunda ne kadar cılız kaldığı ortada.

Tamam burası İstanbul değil, KOBİ zengini Bursa da değil, memur kenti Ankara hiç değil. Ama tüm bunlar bu kentin sadece resmi yetkililerin öngörülerine sıkışarak yönetilmesini haklı mı kılmalıdır? Daha hazin olanı ise, sivil seslerin çıkamamasından adeta haz duyarcasına,  kullanılacak yetkiyi olgunlaştıracak fikirler de sadece hazineden geçinenlerin arasında yeşertilmeye çalışılmasıdır.

Şüphesiz Kocaeli için önemli ve değerli fikirleri olan hemşerilerimiz vardır. Kamu yöneticilerimiz, siyasi görüş farklılıklarından etkilenmeden, fikirlerinden yararlanmak üzere bu kişilere ulaşıp onların seslerinin gün ışığına çıkmasını sağlamak, onlara mikrofon olmak  zorundadır.

Kent adına bir şeyler söyleyen herkesin görüşüne kulak verilmeli, bir yere kaydedilmeli

Nede olsa nicelikten nitelik doğar

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Ve Kadına Karşı Şiddet Mücadelesi resmen başladı…18 Aralık 2019 Saat: 15:02
Evet şairimizin de dediği gibi eli öpülesi kadınlar olmasa ne olurdu Dünyanın hali, nice olurdu?
Hayattan öteden beriden…6 Aralık 2018 Saat: 11:21
Uzun zamandır köşe yazısı yazamadım…Özel işlerim dolayısıyla çok sevmiş olduğum yazı yazma tutkumun ısrarcılığına daha fazla dayanamadım…
Adım Başı Dilenci Dolu!14 Aralık 2016 Saat: 12:40
Dün Gebze Eski Çarşı’da bazı eski dostlarla karşılaşınca ayaküstü sohbete daldık…
Gebze Metro’yu Bekliyor!23 Ekim 2016 Saat: 19:50
Kocaeli büyükşehir, İzmit şehiriçinde hayata koyduğu Akçaray Projesiyle haşır neşir olup, an itibariyle İzmit trafiğini de keşmekeşe çevirirken, Kocaeli’nin Batı Yakası olan Gebze Bölgesi de Metro’pyu bekliyor…
Siyasette dil ve üslup…26 Eylül 2016 Saat: 12:59
GÜNÜN SÖZÜ: “Körlerin ülkesinde, tek gözlü insan kral olur. (Desiderius Erasmus)
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat