Evet şairimizin de dediği gibi eli öpülesi kadınlar olmasa ne olurdu Dünyanın hali, nice olurdu?
Ve Kadına Karşı Şiddet Mücadelesi resmen başladı…
Sevdâlara en güzel renk verir adın, Her zerresi bal dolu petektir kadın, Sol yanıma taktığım çiçektir kadın...
Güzel seven gönlümde en güzel gerçek; Her çiçek kadın gibi, her kadın çiçek...
(Ünal Beşkese)
Evet şairimizin de dediği gibi eli öpülesi kadınlar olmasa ne olurdu Dünyanın hali, nice olurdu?
Kadın bir insanın sol yanıdır… en hassas yanıdır insanın…
Kadın aynı zamanda bir anadır, ailenin temel direğidir…
O olmazsa ailenin durumu ne olur?
Birisi gelip Peygamberimize (S.A.V.) şunu sormuş:
” Ey Allahın Resûlü! Kendisine iyilik yapmaya kim daha lâyıktır? ”
Peygamberimiz (S.A.V.) şu yanıtı vermiş;
” Annen, sonra annen, sonra baban, sonra yakınlık derecelerine göre diğerleri …”
Muâviye ibn Câhime’nin Peygamberimize (S.A.V.) gelir ve der ki;
“Ey Allah’ın Resulü, ben savaşa katılmak istiyorum, bu konuda sizinle istişare etmeye geldim”
Peygamberimiz sorar;
“Annen var mı?”
“Evet” yanıtını alınca şöyle konuşur;
“Öyleyse ondan ayrılma zira Cennet onun ayağının altındadır ”
Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal’in kadınlarla ilgili bazı veciz sözleri ise şöyledir:
-Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.
-Şuna inanmak lâzımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.
-Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar.
Atatürk’ün emri ile 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile Türk Kadınına Seçme ve Seçilme hakkı tanınmıştı…
Bütün bu yukarıda saydıklarımızı gelin de bugün ülkemizde maalesef ki maalesef aynı gök kubbeyi paylaştığımız ve yakınındaki kadınlara zarar veren bazı yaratıklara anlatın anlatabilirseniz…
Son 10 yılda 2337 kadın şiddet görerek hayatını kaybederken, en çok boşanmak istedikleri ve kendi hayatlarına dair karar almak istedikleri için katlediliyorlar.
İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre sadece bu yıl Türkiye′de 299 kadın cinayete kurban gitmiş, o da Kasım ayı verileri, Aralık ayında uğradıkları saldırılarla hayatını kaybeden hanım kardeşlerimizin sayıları buna dahil değil…
***
Maalesef ülkemizde bugün televizyonlarda da çok duyuyor ve görüyoruz savunmasız kadına karşı şiddet oldukça artmış ve korkutucu boyutlara gelmiş vaziyettedir.
İnsanlıktan nasibini alamamış veya insanlık vasfını kaybetmiş bazı yaratıklarca yapılan saldırılarda hayatını kaybeden bu kardeşlerimize buradan Allah’tan rahmet diliyorum. Kaç çocuk bu şekilde annesiz kaldı ayrıca…
Buna bir dur demenin artık zamanı gelmiş ve çoktan geçmişti bile…
***
Ve bugün 17 Aralık 2019 tarihi itibariyle 81 İlde eş zamanlı olarak aynı saatte 5 ayrı bakanlığın ve bir başkanlığın ortak imza protokolü ile 81 ilin Valisinin başkanlığında gerçekleşen toplantılarla Kadına Karşı Şiddet Mücadelesi resmen başlatıldı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın önderliğinde bu hususta ivedi olarak önemli bir çalışma başlatıldı. Başlatılan bu çalışma sonucunda, İçişleri Bakanı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Adalet Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Sağlık Bakanı ve Diyanet İşleri Başkanı’nın ortak imzasıyla yürürlüğe giren, 75 (yetmiş beş) maddeden oluşan, 2020-2021 yılları “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” artık devreye girmiş bulunmaktadır…
Artık Kadına Şiddete Mücadele zamanı başladı…
Bu plan ile Valiliklere verilen görev ve sorumlulukların gecikmeksizin uygulamaya geçirilmesi, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun uygulanmasında etkinliğin, koordinasyonun arttırılması ve yaşanan üzücü olayların tekrarlanmasının önlenmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı tarafından 17 Aralık 2019 Salı günü (Bugün) 81 ilimizde eş zamanlı olarak saat 10:00’da toplantı yapılması planlandı ve bu toplandı bizim ilimizde de Sayın Valimizin başkanlığında gerçekleşti.
Toplantıda Kocaeli Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy'un özellikle üzerinde durduğu konuşmada artık yetkililere ve ilgili kurumlara talimat olacak sözleri çok önemlidir:
Vali Bey: “ 75 maddeden oluşan bu protokolle 2020-2021 yılları arasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı hazırlanarak, Valiliklere gönderildi. Sadece polisiye tedbirlerle şiddetle mücadele etmek mümkün değildir. Bu anlamda sivil toplum örgütlerimizin de, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın da çalışmalara büyük katkı vermesi büyük önem taşımaktadır. Temel amacımız; kadına yönelik şiddetin en aza indirilmesi ve ortadan kaldırılmasıdır. Biz zaten Kadına Şiddet hususunda Kocaeli Valiliği olarak yürütmekte olduğumuz Kadın Sağlığı Eğitimi projesinde onlara yönelik olarak eğitim çalışmaları içerisine kadına yönelik şiddetle ilişkili bilgiler veriyorduk. Şiddet nedir, şiddete maruz kaldığında nereye ve nasıl başvuracağı konularında da kadın sağlığı eğitimi projemizde kadınlarımızla paylaştık. “ dedi.
***
Peki, bu anlamda yani 81 ilde bugün eş zamanlı olarak gerçekleşen Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele hususunda ivedi olarak hangi kararlar alınacak. Buyurun:
-Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele alanında çalışan tüm kurumların 2019 yılı verileri değerlendirilerek, mevcut duruma ilişkin analizler yapılarak, il ve ilçelerimizdeki 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olay sayıları, başvuru sayıları, Kanun kapsamındaki alınan tedbirlerin niteliği, uygulamanın daha iyiye götürülmesi için il ilçe bazında ve Bakanlıklar tarafından planlanması gereken tedbirler değerlendirilerek, son dönemde yaşanan üzücü olayların analizleri de yapılarak, benzer nitelikte olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirler üzerinde yoğunlaşılacaktır..
-Şiddet önleme merkezine polis irtibat görevlisi görevlendirilerek, risk düzeyi yüksek olayların muhakkak sosyal, psikolojik, ekonomik yönleri ile incelenmesi, olayların meydana geldiği andan itibaren takip edilmesi için sistem geliştirilmesi, şüphelilerle ilgili (öfke kontrolü gibi) önleyici destek hizmetlerinin uygulanması, etkinliğinin arttırılması ve takibinin yapılması, ---
-Kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelede sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı, diğer kurumların (baro, üniversiteler ve STK’ların) sürece dahil olması için yapılması gereken çalışmaların planlanması, bu hususların ilimizde ve ilçelerimizde eylem planı haline getirilmesi gibi bir çok konuda çalışma ve değerlendirme yapılarak, Bakanlıklarımızın ortaya koyduğu seferberlikte illerimizin de üzerlerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin gerçekleştirmeleri için gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırıldı.
Bugün 17 Aralık 2019 tarihi itibariyle 81 İlde eş zamanlı olarak aynı saatte 5 ayrı bakanlığın ve bir başkanlığın ortak imza protokolü ile 81 ilin Valisinin başkanlığında gerçekleşen toplantılarla başlatılan Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Mücadelesi’nde başta ilgili Bakanlıklarımıza, Valiliklerimize, ilgili kurumlarımıza, bu anlamda görev alacak STK’larımıza ve herkese kolaylıklar diliyorum. Bu hususta unutmayalım ki hepimize büyük görevler düşüyor.
SAĞLICAKLA KALIN!