Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Yabancıya Aşık

Geçen gün gazeteler yazdı: Diyanet İşleri Başkanlığı Elazığ Harput’ ta bir tesis yaptırıyor ve üstlenici firmayla yapılan şartnamede, bahçe düzenlemesinde ithal ağaç kullanılmasını şart koşuyor.

27 Haziran 2020 Saat: 13:31

Bunun, Türkiye’nin dışarıdan krom ithal etmesinden ne farkı var acaba?

Elazığ yöresinde yaygın olarak birçok meşe türünün yanı sıra  menengiç, çitlembik, erguvan, mahlep, huş, badem, iğde, titrek kavak, alıç, dişbudak, söğüt, üvez, akçaağaç  ve  ardıç  gibi ağaç türleri doğal olarak (kendiliğinden yetişen ve çoğalan) varken bu yabancı ağaç sevdası ne oluyor?

 

O bahçede, bu ağaç türlerinden uygun olanların  kullanılmasını önleyen nedir?

Ben hayatım boyunca çirkin ağaç ve bitki görmedim. Çok garip ama bu kararı verenler görmüşler!  Yani  o ithal edilecek türler bahçeyi bizim yerli türlerden daha güzel yapacak!  

 

Bu konuda, kendilerine karar verme yetkisi bahşedilmiş bayanlar ve baylar…Bir yerlerden ağaç veya bir bitki fidanı ithal etmek, otomobil  ithal etmeye benzemez. Çünkü otomobil,  yolu olan her yerde işlevini yerini getirir  ama  bir bitki  sizin uygun gördüğünüz yerde değil kendisinin seçtiği yerde tutunur ve yaşar. Yani “Emredersiniz efendim !..” demez.

Aksini iddia edene sorarlar: Türkiye’de neden, örneğin kahve yetiştirmiyorsunuz ? Öyle ya.. Pahalılığında ötürü bir Finli yılda 12 kg, bir Türk 0.920 gr kahve tükettiğine göre…

Şu da var; ithalat denilince hep  sınırların ötesinden bir mal alımı anlaşılır. Halbuki bir ağaç veya bitki ithali için sınırlar geçersizdir. Doğru anlaşılması için bir örnekle açıklayalım: Ülkemizde sadece Doğu Karadeniz Bölgesinde Melet çayının doğu kıyısından itibaren yayılış gösteren Doğu ladini  (Picea orientalis) Elazığ çevresinde doğal olarak bulunmaz. Bu durumda Trabzon’dan Elazığ’a Doğu ladini getirmek ile Japonya’dan  Elazığ’a ağaç fidanı ithal etmek   arasında hiçbir fark yoktur.

 

Bu arada hiç unutulmaması gereken çok önemli bir husus daha var:  Bir ağaç türünün Elazığ çevresinde çok bulunması o ağaç türünün Harput’taki bahçede yetişmesini de garanti etmez. Çünkü yöredeki toprak ve iklim şartları belli bir ağaç türü  için yörenin her yerinde uygun olmayabilir.

Diyelim ki bilimselliği bir kenara koyarak dışarıdan fidan ithal ettiniz. Öyle  bitki hastalıkları vardır ki  bunlara neden olan  virüs, bakteri, mantar ve hatta böceklerin  yurda girmesi ve üstelik ülkemiz ormanlarında salgınlara neden olacak şekilde yayılması mümkündür. Çünkü bazılarının  belirlenmesi uzmanlık işidir. Örneğin, arız olduğu ağaçta meyve verimini %80 oranına kadar azaltan ve “koronavirüs” gibi  Çin menşeli bir böcek (Kestane Mazı Arısı), dünyadaki bütün kestane alanlarına yayılmıştır. Ülkemize,  Yalova çevresinden giriş yapan ve mücadelesi son derece zor olan  bu zararlı, son haberlere göre  Bartın ve Zonguldak havalisine kadar ulaşmıştır. Bu gidişle ülkemizdeki bütün kestane ormanlarında yayılacaktır.

Bu tehlikeli aşk, vazgeçin…

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat