Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Akılsız kişiye açık mektup

Geçen gün Derince yönünden gelen halk otobüsünden, Merkez Bankası sonrası sağa sapılıp ışıklı kavşaktan sola dönüldüğünde, ilk durakta, elinden tuttuğun 4-5 yaşlarındaki kız çocuğu ile indin.

31 Temmuz 2017 Saat: 22:41

Onunla üst geçidin altından yürüyüp yaya geçidinin olduğu yere  geldin. O sırada yayalara kırmızı ışık yanıyordu ve önünden süratle araçlar geçiyordu. Ben ve birkaç kişi yeşil ışığın yanmasını bekliyorduk. Ama sen, arabaların geçişi azalınca, kırmızı ışık yanmaya devam ettiği halde, çocuğun elinden tutarak  gidiş –geliş yolunu dikine geçtin.

Sen bunu yapınca, ben ve durakta yeşil ışığı bekleyenler arkandan çok güzel ! sözler söyledik.

Elinden tuttuğun çocuk ana okuluna veya ilkokula gidiyordur. Ana okulunda bile oyuncaklar yoluyla trafik işaretlerine uymanın ne kadar önemli olduğu öğretilmiyor mu? Yani o öğreniyor ama sen bu konuda onun gerisindesin.

Senin bu yaptığın aile içi eğitimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Çocuk denilen varlık sesin yanı sıra çevresindeki görüntüleri de kaydeden video cihazı gibidir. Kaydettiklerini sonradan uygular. Bu yetenekle duyduğu kelimeleri kullanarak konuşmaya başlar. Çocuk evde gördüğü  ile okulda öğretilen davranışlar yüzünden, burada olduğu gibi ikilemler içinde kalmamalıdır. Kalırsa doğru olanı bulamaz ve uygulayamaz. Bu nedenle çocukları okula başlayan ana- babalar kendi yanlışlarını görmeli ve onları ortadan kaldırmaya çalışmalıdır. Bunun için yapılacak en uygun davranış okuldaki çocuğun öğrendiklerini dinlemek, bunları kendilerinin yanlışları açısından değerlendirmek ve onların öğrendiklerinin aksi davranışlarda bulunmamaktır. Okulda yanlış kabul edilen davranış, evde veya bu örnekte olduğu gibi sokakta doğru olmamalıdır.

 

Şimdi bu çocuk senin yaptığın ile öğretmenlerinin söylediği arasında kalmayacak mı?

Bu bağlamda senin davranışının normal olduğunu kabul ederse yaya geçitlerinde yeşil ışığı önemsemeyecektir. Bu önemsememeyi alışkanlık haline getirecek, çocukluk devresini aştığında bile bundan kurtulamayacaktır. Böyle olacağı zaten senin davranışından da belli değil mi?  Ve bir gün ona, yaya geçidinde  araç çarparsa sorumlusu kesinlikle sen olacaksın.

Bu hiç aklına geldi mi? Akılsız kişi …

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat