Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Türk baroları,daha da güçlü ve bağımsız olmalıdır

Gelişen Dünyada,adaletin güçlü ,güçlü olanın da adaletli olmasının temel koşulu hukukun üstünlüğü,yargı bağımsızlığı ve tam demokrasidir.

5 Mart 2018 Saat: 15:51

Hukuk devletinin temelinde  iktidar gücünün keyfi davranışlarının sınırlandırılması,gerekirse onların da bağımsız mahkemelerde yargılanmalarının temini  vardır.Demokrüasilerde bu ancak bağımsız ve güçlü avukatlar ve barolarla yapılır.

Ülkemizde yıllardan bu yana kamu gücünün en etkili unsuru olan yargı maalesef,siyasi ve ideolojik yapılanmaların her zaman  ele geçirmeye çalıştıkları ,zaman zaman da ele geçirdikleri  bir kale olmuştur.Bu kaleyi  ele geçirenler hemen  kendi vesayet sistemini dayatmıştır.Yakın geçmişte FETO UNSURLARI gibi bu kaleyi bu şekilde işgal edenler yargıyı, siyasi düşüncelerine ve  ideolojilerine lojistik destek sağlamak için ,acımasızca rakiplerini yok etmek.intikam almak,hatta devleti yıkmak için dahi kullanabilmişlerdir.bunların karşısına da o zaman yine bağımsız vavunma,avukatlar ve barolar durmuşlar ve sonuçta haklı çıkmışlardır.

Son Anayasa değişikliği ile maselef yargı bağımsızlığı ve hukuk devletini zedeleyen unsurlar Anayamıza girmiştir.Bu günlerde  yargının üçüncü ve güçlü ayağı olan avukatlar,dolayısıyla baroların bağımsızlığını ortadan kaldıracak yasal düzenlemelere gitmekte,hatta barolar birliğinin önündeki TÜRKİYE kelimesini dahi ortadan kaldırmaya çalışmaktadır.

Vatandaşın en kolay ulaştığı yargısal kurum avukatlardır.Düşünülenin aksine avukatların daha da güçlü ve bağımsız olması şarttır.Avukatların Devleti de ,devlet kadrolarını ve iktidar mensuplarını da müvekkilleri adın mahkemeye verebilecek özgürlükte olması hukuk devletinin ve vatandaşlarımızın en temel güvencesidir.                        

Barolar,barolar birliği /avukatlar varolan kanun gereğince aynı zamanda hukuk devleti ve insan haklarını savunmak ile görevlendirilmiştir.Avukatlar ve barolar millet adına karar veren bağımsız mahkemelerin savunma ayağını oluşturan asli unsurlarıdır.Bu nedenle de MİLLİ dir ve başında bulunan TÜRKİYE kelimesini fazlası ile haketmektedir.Barolar birliğinin kapatılması, baroların etkilerinin siyasal nedenlerle ortadan kaldırılması,yargının bağımsızlığına vurulacak son darbe olur ki,bu durumda ülkede hukuk devletinden ve demokrasiden bahsetmek mümkün olmaz.

Oysa ki ;partiler üstü davranabilen ölçüsü adalet,insan hakları,hukukun üstünlüğü  ve tam demokrasi olan,mesleki gelişimi teşvik eden,yargı bağımsızlığını zedelemeye çalışan siyasi iktidarlara dünya görüşü ne olursa olsun çekinmeden karşı çıkabilen ,adalet ekseninde bütünleşebilen  tam bağımsız baro demokrasi ve hukuk devletinin ve ülkemizin bekasının temelidir.

Bakınız Çağdaş Dünyada  demokrasisi gelişmiş ülkelerde avukatlık mesleği bağımsızlığını geliştirmiş ve daha da çok önem verilen bir meslek haline gelmiştir.Güçlü avukat,güçlü demokrasi ve adalet demektir.

   Ha Hak Haklı bir neden olmaksızın, kamu yararı gözetilmeden,  siyasi iktidarın kendi siyasal  amaçlarını  gerçekleştirmek düşüncesiyle ve yasa yapma tekniğine tamamen aykırı biçimde ,gerekirse kararnamelerle  yapacağı düzenlemeler  toplumda hukuk güvenliğini bozacaktır. Barolar ve birlik ile ilgili yapılması düşünülen değişikliğin gerçekleşmesi halinde kısa süre sonra bunu teklif eden iktidar da önceki düzenlemelerde oldruğu gibi altında kalacak ve pişman olacaktır.Ama bu durumda maalesef  savunma alanında  giderilmesi zor bir kaos yaratacaktır.

 

Hukuk devletinin temel direği olan bağımsız yargı,  din,dil,irk,mezhep renk,cinsiyet ayırımı yapmaksızın adaleti öngören,kişisel vicdanlara seslenen bir yargıdır. Böyle vicdanı esas alan  bir bağımsız yargı esasından devletin de vicdanını yansıtır. İşte bu vicdanın, siyasi ve ideolojik vesayet odaklarının işgaline uğraması yargının güvenilirliğini ortadan kaldıracak,devlet vicdanını ileri boyutta zedeleyecektir.Bağımsız yargının temeli de,bağımsız ve tarafsız savunmadır.

Barolar ile ilgili hatalı çalışmanın giderilmesi için bu işle ilgili kurumların,iktidar ve muhalefet milletvekillerinin birlikte çalışması,Kocaeli barosu tarafından iktidar milletvekillerine,sayın bakana da durumun ne kadar hatalı olduğunun ısrarla anlatılması ve bu yalnıştan geriye dönülmesi gerekir.Yoksa bu uygulama ile Türk demokrasisi ve adalet büyük yara alacaktır.

Bir gün herkesin bağımsız ve güçlü savunmaya/avukata ihtiyaç duyacağı unutulmamalıdır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat