Özdilek
Yılmaz Işık
Yılmaz Işık

Olmayan konak restore edilecek (!)

Gazetelere ve haber sitelerine göz gezdirince gördüm ki, şu anda yerinde yeller esen ve temeli bile 2014 yılının sonlarında Büyükşehir’e ait birkaç kamyonla yüklenip hışırı ve molozu İzmit’e taşınan Tarihi Demirciler Konağı res

22 Ağustos 2016 Saat: 11:03

Haberler aynen şöyle idi:

“KOCAELİ TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kocaeli’nin tarihi değerlerini bir bir gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Dilovası Demirciler Mahallesi’ndeki yaklaşık 2 asırlık Demirciler Konağı da Büyükşehir tarafından Kocaeli’ne kazandırılacak. Milâdî olarak 1825 yılında Süleymaniye Müderrisi Abdullah Şerif Ağa tarafından yaptırılmış konak ilk olarak kamulaştırıldı. Ardından rekonstrüksiyon projesi hazırlandı ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı…”

***

Sevinmedim değil sevindim, çünkü yıllardır “onarıldı, onarılacak” şeklinde hep beklenen bu konuda  yıllardır tonla haber ve yazı yazdığımız bir husus olan Tarihi Demirciler konağı ne yazık ki  aşırı ihmale uğramış ve zamanın yıpratıcı etkisine dayanamayarak 2014 yılında yerle bir olmuştu. Büyükşehir bunun üzerine geri kalanı da düzleyerek temelden itibaren konaktan arta kalanı kamyonlara yükleyip İzmit’e taşımıştı…

 Şimdi bu hususu köylüden , yetkililerden ve bizden başkası belki kimse bilmiyor, zira bu haberlere göre insanlar şöyle düşünüyorlardır, “ Köhnemiş, eskimiş konak restore edilecek”…

Amma öyle değil..Çünkü restore edilecek diye bir şey söz konusu değil, çünkü ortada konak diye bir şey yok bugün. Yerinde yeller esiyor…

Ne yapılacak? Resimlere bakılarak, oraya yeniden aslına uygun bir yeni yapı kurulmaya çalışılacak o kadar…

Peki biz tarihi konağın yerinde yeller estiğini ne zaman öğrenmiştik: Tabi ki 2014 yılının sonlarına doğru…

***

Dünün küçükbaş hayvancığında şampiyon köy olan bugün sadece birkaç kişinin halen özveriyle ata yadigarı hayvancılık yaptığı Demirciler Köyüne bir uzanalım dedik. Gittiğimizde yıllardır  “onarılsın” diye yazdığımız Tarihi konak yerinde yoktu, yeller esiyordu. Yıkıldı yıkılacak denilirken  büyükşehir gelmiş zaten yıkılmakta olan konağa bir kepçe vurmuş… Büyükşehir uzmanları iyice yıkılmadan önce resimlerini çekip gitmişler. Şimdi yenisinin yapılması bekleniyordu.

 

Demirciler’e ayak bastığımızda yıllardır bir gazeteci olarak ilk sorduğumuz şey olan Tarihi Demirciler Konağı’na bakalım dedik. Meğersem gelmeyeli çok olmuş, tarihi konak yerinde yoktu. Zaten yıkıldı yıkılacak denilen yapı Büyükşehir’in itinalı uzmanları tarafından resmedilmiş sonra da bir kepçeyle dürtülerek yıkılarak malzemeleri  İzmit’e götürülmüştü…Konağı göremeyince şok oldum tabi ki…

KÖYÜN TARİHİ KİMLİĞİ:  KONAK

Demirciler Köyünde bulunan konak 19. yy. Osmanlı mimarisinin en başarılı örneğidir. İçindeki kalem işi bezemeler ve mimari üslup açısından Kocaeli ilindeki tek örnek olma özelliğine sahiptir. 1825 tarihli Hacı Şerif efendi yaptırdı. 3 katlı ahşap konak yıkık harap durumdaydı. Köyde Osmanlıdan kalma yıkık bir de hamam var. Tarihi bir çeşmenin ise kitabesi orijinal.Konak yıkılarak parçaları İzmit’e taşınmış. Köyün azası Vedat kabacı: “ 6 ay önce yıkıp götürdüler. Yenisini yapacaklarını bekliyoruz*!” dedi. Rahatladık, “inşallah!” dedik.

GEBZE’NİN ESKİ KÖYÜYDÜ…

Demirciler, 2008 yılına kadar Gebze’ye bağlı koca bir köydü. Demirciler Köyünün Gebze ilçe merkezine uzaklığı 14 km olup bu köye İstanbul -Ankara asfaltı olarak bilinen E-5 karayolunun Tavşanlı kesiminden kuzeydoğu yönüne ayrılan 6 kilometrelik bir asfalt yolla ulaşılır. Demirciler Köyü’nün 1997 yılı nüfus sayımı kesin sonuçlarına göre nüfusu 600 olup köy yaklaşık 150 haneden ibarettir.  Arazileri hayvancılık için yeterli ve geniş bir yerdi.  22 Mart 2008'de Gebze'den ayrılarak ilçe olan Dilovası ilçesine bağlanmıştır. Ancak insanların bir çoğu yine eski göz ağrıları olan Gebze’den alışverişlerini yapmaktadırlar.

Biz 2015 yılının Ocak ayında köye vardığımızda tarihi konak’tan sadece bir odun parçası kalmıştı…

Şimdi Kocaeli büyükşehir Belediyemiz  kendi uzmanlarının çektikleri resimlere bakarak, tarihi yapının kamyonla taşınan bazı malzemeleri kullanılarak yeniden bir yapı inşa edecekler…

Yani yıllardır bizim diye bas bas bağırıp isyan edercesine ağzımızda tüy bitercesine: “Tadil edin onarın burayı!”  dememize rağmen ne yazık ki burası yıkılmadan restore edilememişti…

 Bakalım bu hususta ne kadar ustaca bir çalışma yapıp, ne kadar yıkılan yapıya benzetebilecekler, onu ise haliyle yine zaman gösterecek. Bekleyip göreceğiz…

SAĞLICAKLA KALIN!

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Ve Kadına Karşı Şiddet Mücadelesi resmen başladı…18 Aralık 2019 Saat: 15:02
Evet şairimizin de dediği gibi eli öpülesi kadınlar olmasa ne olurdu Dünyanın hali, nice olurdu?
Hayattan öteden beriden…6 Aralık 2018 Saat: 11:21
Uzun zamandır köşe yazısı yazamadım…Özel işlerim dolayısıyla çok sevmiş olduğum yazı yazma tutkumun ısrarcılığına daha fazla dayanamadım…
Adım Başı Dilenci Dolu!14 Aralık 2016 Saat: 12:40
Dün Gebze Eski Çarşı’da bazı eski dostlarla karşılaşınca ayaküstü sohbete daldık…
Gebze Metro’yu Bekliyor!23 Ekim 2016 Saat: 19:50
Kocaeli büyükşehir, İzmit şehiriçinde hayata koyduğu Akçaray Projesiyle haşır neşir olup, an itibariyle İzmit trafiğini de keşmekeşe çevirirken, Kocaeli’nin Batı Yakası olan Gebze Bölgesi de Metro’pyu bekliyor…
Siyasette dil ve üslup…26 Eylül 2016 Saat: 12:59
GÜNÜN SÖZÜ: “Körlerin ülkesinde, tek gözlü insan kral olur. (Desiderius Erasmus)
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat