Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Konut değerli mi? değersiz mi?

Bilindiği üzere 7194 sayılı yasa ile Değerli Konutlar Vergisi diye bir vergi çıkarıldı.

10 Şubat 2020 Saat: 13:31

Bilindiği üzere 7194 sayılı yasa ile Değerli Konutlar Vergisi diye bir vergi çıkarıldı. Öyle bir vergi ki, kimin ne anladığı belli değil. Bir koyundan çift post alma vergisi de diyebiliriz. Değerli konut dediğimiz taşınmazdan bir emlak vergisi alınacak, ayrıca konutun değeri 5.000.000 TL’yi geçiyorsa değerli konut vergisi de alınacak.

            Bu günlerde takip ettiğimize göre yasayı çıkaranlarda pişmanlık içinde, ne yapacaklarını bilmiyorlar. Çünkü bir baktılar ki ucu kendilerine geliyor. Şimdi geri nasıl dönerizin hesaplarını yapıyor. Yani tam anlamıyla ellerini yüzlerine bulaştırma tabirine uygun bir davranış biçimi. Bütün dertleri para bulmak ya, bir iş yapayım derken olayın içinden çıkılmaz bir hale gelmesini sağladılar sonuçta.

            Yasaya göre 31.12.2019 tarihine kadar değerli konutlar tespit edilecek. Bu görev de tapu ve kadastro genel müdürlüğüne verildi. İlgili müdürlük gayrimenkul değerleme uzmanlarını devreye sokarak yaklaşık 140 bin üzerinde böyle konut tespiti yaptı. Bunun 120 bin civarındaki kısmı İstanbul’da. Ancak bu tip konutların tespiti sonrası işin kendilerine doğru geldiğini görünce yasadan şikayetler başladı. İlk önce cumhurbaşkanlığı danışmanlarınca yasanın tekrar gözden geçirileceği beyan edildi. Diğer taraftan bu konutların değerlerinin hatalı olduğuna ilişkin 100 binin üzerinde davalar açıldı. Ayrıca konunun uzmanları yasanın anayasaya aykırılığı ile ilgili ciddi iddialar ortaya atıldı. Yani bir yasa çıkarıldı tam bir açmaz. Aslında bu durum meclisten nasıl yasa çıkarıldığını, sağlıklı tartışılmadığını, öncesinde gerekli alt yapısının oluşturulmadığının çok net bir örneği.

            Bugüne gelindiğinde 20 Şubat 2020 tarihinde konut değeri belirlenenlerin beyanname vermesi gerekirken, geçen hafta sonu yapılan bir duyuru ile beyanların 20 Mart 2020 tarihine ertelendiği, 1. Taksit ödemenin 31 Mart 2020 tarihinde yapılacağı belirtildi.

            Bu erteleme değerli konut vergisinin en az bir yıl erteleneceği veya tamamen kaldırılacağının bir sinyalidir. Aslında bu yasa ile “Bakın biz varlıklılardan artı vergi alacağız…” şeklinde politika yapacaklardı. Ama olmadı. Şimdi geri çekmek için zamana bırakılıyor. Bu kez bu vergi nedeniyle politik zarar görüleceği, ters tepeceği endişesi de var. Nasıl olsa unutulur gider diye düşünülüyor olabilir. Zaten öyle olmuyor mu?

            Bekleyip göreceğiz Mart ayında da büyük olasılıkla beyan verilmeyecek bir yıl ertelenecek. Bir yıl erteleme meclisten geçecek bir kanun içine monte edilecek. Bir yıl sonra zaten bunu kimse hatırlamayacak.

            İşte meclisten çıkan değerli konut vergisi yasasının serüveni böyle.

            Konut değerli miydi, değersiz miydi anlayamadan hikaye tamamlanacak.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Kısa bir mola11 Mart 2024 Saat: 12:15
İzmit'teki çalışmalarımıza bir mola verip, Necat Çakır ve eşlerimizle birlikte Datça yollarına düştük. Bademleri çiçekli görebilme umudumuz vardı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat