Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

İlkeli ittifak Kocaeli.de AKP yi devirebilir

Yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ülkemizin en önemli demokrasi sınavı olacak.

19 Mart 2018 Saat: 13:49

Adeta raferandumun rövanşı mahiyetinde. Mart 2019 yerel seçimleri de cumhurbaşkanlığı seçiminin bir provası aslında.Yerel seçimleri alan alan belediyelerden aldığı güçle cumhurbaşkanlığı seçiminde bir adım önde olacak.Bu nedenle yerel seçimler ve bunun için muhalefet bloğunun AKP-MHP ittifakına karşı oluşturacağı ilkeli ittifak  yerel seçimde de çok önem kazanıyor.

 

Geçtiğimiz referandumda Kocaeli.deki sonuçlara baktığımızda oluşacak ilkeler ittifakının yerel seçimlerde AKP nin iktidarına son vermesinin pek zor olmadığını görüyorum.Zira ilkeler ittifakı aslında referandumdaki hayır oyları bileşenidir ve yerel seçimde oyları daha da artacaktır.Referandumda ,hayır oyları Darıca.da % 42.5 ,Gölcük.te % 45.4,Karamürsel.de % 43.30,Körfez.de % 46,Gebze.de % 40,Dilovası.nda % 40,Kandıra ve Kartepe.de % 38,İzmit.te % 50.10 Kocaeli genelinde ise % 43.30 şeklinde gerçekleşmiş.

 

Kocaelide belediyelerin başarılı olduğunu söylemek mümkün mü ?.AKP Kocaeli.de  karşılarında diri,kendisi ile barışık,güçlü bir muhalefet bloğu bulmadığı içindir ki; seçimleri 2002 den bu yana kazanıyor.Belediyelerde muhalefetin ve ilkeli ittifak şeklinde işbirliği yapması halinde AKP li beledriyeleri hallaç pamuğu gibi atmaları mümkün.Yeter ki;birbirleriyle barışık ve bu günden çalışmaya başlamış bir yapı olsun.

 

Yerel seçimlerde iktidar partisinin bölge bölge % 5 -8 civarında oy kaybına  uğradığını istatistikler söylüyor.(Kocaeli.de oy kaybı yoksu,bunun nedeni muhalefet ve bunun ciddi araştırılması gerekir).O zaman önümüzdeki yerel seçimlerde ilkeler ittifakından yana olanların bir araya geleceği,bunun bu günden organize edildiği bir yapı gerçek anlamıyla  hayata geçerse, Kocaeli de yerel seçimleri bu ittifakın kolayca alması mümkündür.

 

AKP iktidar gücünü bir miktar muhalefetten yana ,ama çoğunlukle kendinden yana kullanarak tüm parti il başkanlarını bir masada topluyor ve bu şekilde muhalefetin sesini kısıyor.

 

Bakın son iki yıldır.Sadece Sayıştay raporlarına yansıyan kent konut yolsuzluğu,N.City kiralama usulsüzlüğü ,ulaşım ihalesi usulsüzlüğü gibi konular.Geçen mecliste geçirilen İZAYDAŞ.a belediye kaynaklarından para aktarılması ve yeni bir tesisin yapılma çalışmaları gibi ciddi konular var.Muhalefet biraz daha çalışıp sesini çıkartsa Kocaelide yer yerinden oynayacak.

 

Bu nedenle C.H.P Saadet partisi,İyi parti ,hatta Demokratikr sol parti,demokrat parti ve diğer hayır bileşenlerinin oluşturacağı  ilkeli ittifakın hemen Kocaelide hayata geçirilmesi, AKP-MHP iktidar masasına alternatif  çözümler üretmesi gerekir.Her ay belediye meclis gündemleri ve ülke gündemini ,ilçe ilçe,eski seçim sonuçlarını masaya yatırması,alternatif çözümler üretmesi, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapması ve ilkeli ittifakın  bu günden itibaren çalışmaya başlaması halinde yerel seçimleri ilkeli ittifakın almasına en küçük bir engel yok.

 

Demokrasiden yana tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının bu şekilde harekete geçirilmesi ile yerelde AKP iktidarının Kocaeli.de sonlardırılabileceğini şimdidin söyleyebilirim.Siyaset çözüm üretme sanatıdır.Çözüm her zaman vardır.Yeter ki ülke ve kent insanının beklentilerini kişisel beklentiler aşmasın.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat