Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Eski Türkiye mi –Yeni Türkiye mi ?

Türkiye cumhuriyeti kurtuluş savaşı destanı ile kurulan en yeni cumhuriyettir.

11 Aralık 2017 Saat: 13:10

Her nedense son zamanlarda siyaseten birileri yeni Türkiye diye bir terane tuturdular.Özellikle iktidar yeni Türkiye söylemi ile Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk ilkeleri ile 15 yıldır savaşır halde.15 yıl öncesine kadar bir şey yapıldağını iddia ederek çok başarılı olduklarını topluma şırınga etmeye çalışıyorlar.Oysa ki gerçek öyle değil.biraz hafızılarımızı yoklamakta fayda var.

 

Cumhuriyetin ilk devrimleri sonrası 1924 te yıl hilafet kaldırılmış,lozan antlaşması yürürlüğe girmiş,FETO gibi kurumlar çıkmasın diye sonradan maalasaf kevgire çevrilen tevhidi tedrisat kanunu çıkartılmıştı.Gölcük.te ilk tersane,Devlet demiryolları,Türkiye iş bankası,Türkiye tütüncüler bankası ,ilk milli sigorta Anadolu sigortası kuruldu.1925.te Türk hava kurumu,liman işleri  kurumu,sanayii ve madenler bankası Ticaret ve sanayii odaları ,Adana mensucat fabrikası kuruldu.1926 tarım satış kooperatifleri birliği,Kayseri uçak ve motor fabrikası(menderes hükümeti kapatana kadar 112 savaş uçağı yapılmıştı)Bakırköy çimento fabrikası,Uşak şeker fabrikası,1927 Eskişehir bankası kuruldu.Devam eden yıllarda 1938 yılına kadar ,Osmanlı döneminde yabancalara satılan Anadolu demiryolu ,Haydarpaşa,Eskişehir,Konya,Yenice ve Mersin-Adana , Anadolu-Bağdat-Mersin-Tarsus demiryolları demiryolları, Bandırma-Menemen –Manisa demiryolları , İzmir-kasab demiryolu , Edirne-sirkeci şark demiryolu , İzmir telefon şirketi Toprakkale-İskenderun demiryolu, Mudanya demiryolu ,kozlu kömür işletmeleri yabancılardan satın alındı.

 

Amasya-Zile–Kütahya Tavşanlı,Samsun-Sivas demiryolu açıldı. Ankara çimento fabrikası, Malatya elektrik santralı açıldı,.Gaziantep mensucak fabrikası çalışmaya başladı..Ayancık kereste fabrikası,Trabzon vizero hidroelektrik santralı açıldı. Eskişehir şeker fabrikası kuruldu,Sümerbank kuruldu.1936.İzmit kağıt fabrikası kuruldu. 1937 Sümerbank fabrikası üretime başladı. 1938 de Murgul bakır işlettleleri ,Divriği demir işletmeleri ,Bursa merinos fabrikası,Eskişehir ispirto fabrikası açıldı,.Merkez bankası Ziraat bankası ve deniz bank kuruldu.Türk tarih kurumu açıldı. 1933 1934.Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. Türk vatandaşlığı yasası kabul edildi. İlk defa kadınlar mahkemelerde avukatlık yapmaya başladılar Türk Askeri Hatay.a  girdi .Duyunu umumiye tasfiye edildi,dış borçlar ödendi.

 

AKP hükümetlerinin iş başında olduğu son 15 yılda 125 büyük özelleştirme yapıldı. Diğer küçük özelleştirmelerle birlikte toplam  62 milyar dolar gelir elde edildi. 80 yılda elde edilen Cumhuriyet eserlerini 10 yılda satıp açıklar kapatılmaya çalışıldı ama buna rağmen Türkiye'nin iki yakası bir araya gelmedi, geçen 10 yılda 170 milyar doları aşan bütçe açığı verildi. Üretim ekonomisi yerine tüketimi körükleyen politikalar sonucu, yapılan yollar, açılan köprüler, şehirlere dikilen devasa plazalar ülkemizdeki, 15 milyon asgari ücretlinin açlık sınırının altında yaşamasına çözüm olmadı. Türkiye'nin son 5 sene içerisinde 400 milyar dolar borçlandığını belirten ekonomistler borçlanmaların üreterek ödenebileceğini belirtiyorlar. Ekonomideki  bu kötü gidişat nedeniyle iktidar Türkiye Varlık Fonunu  kurmak zorunda kaldı.Türkiye'nin kalan kamu kuruluşları da teminat gösterilmek üzere bu fona devredildi.Türkiye tarihinde ilk defa yabancı mahkemelerde kara para aklama ve yolsuzluk ile ilgili utanç verici konular mahkeme edilmeye başlandı.Ne yazık ki tüm Dünya bunu konuşmaya başladı.

Siz bana eski Türkiye.yi verin gidin kardeşim.Yeni Türkiye safsatası bir yenileşme değil,aslında yeni Türkiye,yi geriye doğru dönüştürme,geriye götürme çabasından başka bir şey değil.Öyle anlaşılmıyor mu ? 

Kaynak ;yeniçeğ

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat