Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Bu kadarına pes..!

Geçenlerde tanıştığım emekli bir öğretmen, “Bana posta ile Orman Genel Müdürlüğünden karaçam tohumları gönderildi. Ben İzmit’te oturuyorum. Burada karaçam yetişir mi?” diye sordu.

22 Mayıs 2018 Saat: 10:11

İzmit ve çevresinde hiçbir çam türünün doğal olarak bulunmadığını, yapılan karaçam ağaçlandırmalarından da netice alınmadığını, kentin bazı yerlerinde 25-30 sene önce dikilmiş karaçamların da çok kötü durumda olduğunu söyledim.

Bu konuşmadan birkaç gün sonra aynı zarf benim evime de geldi. Bu neyin nesi diyerek internette araştırma yaptım: Orman Genel Müdürlüğü bu zarftan tam “yirmi üç milyon aileye” göndermiş. Türkiye’nin nüfusu 81 milyon olduğuna ve her aile ortalama dört kişiden oluştuğuna göre bu zarfların yurdun her köşesine gönderildiği apaçık ortada. Zarfın içinde Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalara ilişkin propaganda içerikli broşürler de var.

Dile kolay bayanlar ve baylar… İçinde renkli ve birinci kalite kağıtlara basılarak hazırlanmış broşürler de olan yirmi üç milyon zarf… Şu masrafa bakınız! Buna harcanan para ile yüzlerce hektar  alanda ağaçlandırma yapılırdı. Çok yazık; bunu yapan, görevi ormanları korumak ve arttırmak olan Orman Genel Müdürlüğü.

Bu genel müdürlüğe sorulması gerekiyor; yaptığınız yayınlarda karaçamın yetişme ortamı isteklerini belirtiyor, harita üzerinde bu ağaç türünün Türkiye’deki yayılışını gösteriyorsunuz. Karaçam Türkiye orman alanının ancak  %7 kadarını kapsıyor. Durum bu olduğuna göre karaçam tohumlarını, ekilsinler diye Türkiye’nin her noktasına hangi bilimsel verilere dayanarak gönderiyorsunuz? Bir ağaç türü Türkiye gibi koskoca bir ülkenin her yeri için nasıl uygun oluyor?

Ülkenin her bir yanına örneğin karaçam tohumu göndermek  “Bu ülkenin insanları! İstediğiniz ağacın tohumunu, istediğiniz yerde ekin, ağaç oluşur, gelişir ve yaşar!.. Çünkü Türkiye’nin her yerinde toprak ve iklim şartları her ağaç için uygundur! ” demek olmuyor mu? Demek ki bu genel müdürlüğe göre örneğin Ağrı’nın Patnos’una, Hakkari’nin Yüksekova’sına, Kars’ın Digor’una gönderdiğiniz karacam tohumlarını zarflardan çıkarıp dikecekler ve oralarda ağaçları olacak. Bunlar hangi Botanik ve Ağaçlandırma kitaplarında yazıyor acaba? Ama haklısınız!  Ormanlarının  altına atık depoları yapılması konu edilen bir ülkede yaşıyoruz.

Karaçam ormanlarının olduğu yerlerde bile karaçama uygun olmayan yerler bulunabileceği Orman Fakültelerinin kitaplarında yazılı değil mi?

Böyle bir şeyin mümkün olamayacağı ortaokul kitaplarında bile yazmaktadır.

Propaganda yapayım derken oluşturulan şu algıya, bilimsellikten şu uzaklığa bakar mısınız!  Bu kadarına pes!

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat