Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Yüzeysel ısı adası

Geçen gün Kültür Tepesi denilen yere gittim. Oraya akseden kültürü aradım ve sonunda buldum:

16 Kasım 2017 Saat: 00:35

Halka açık alanın neredeyse tamamının taş kaplanması. Bunda şaşacak bir durum yok tabii!.. Bizim soyumuz-sopumuz, Selçuklular, Osmanlılar bahçelerini böyle tabak gibi taş kaplardı! Bu kültür bize onlardan kalmıştır! 

Buranın bu şekle sokulmasına karar verenler ve bunu uygulatanlar, havanın açık olduğu yaz ortası bir gün heykel yolunda, yapay çağlayanın önünde yürürken ne kadar ısındığını merak edip orada döşenmiş taşların üstüne elinizi sürdünüz mü? Onların ne kadar ısınmış olduğunu  hissettiniz mi? Gündüz ısınan bu taşların hava karadıktan sonra odunu tükenmiş bir fırın gibi dışarı sıcak verdiğini bilmiyor musunuz?

Ama kentsel ortamda bilmediğiniz önemli bir oluşum var: Yüzeysel Isı adası.

Havanın açık olduğu bir yaz günü,  güneş,  yolların  yüzeyini ve binaların çatılarını  ısıtır. Normal olarak  bu yüzeylerde, güneşe doğrudan maruz kalındığından havaya göre sıcaklıkta çok büyük bir  fazlalık oluşur. Bu “Yüzeysel Isı Adası” olayıdır.

Şimdi dikkat; güneş ışınlarına maruz bir metre karelik bir alan, eğer asfalt kaplı ise  aynı alanın çimen olması durumundakinin tam 6 (altı) misli daha fazla enerjiyi bünyesinde tutmaktadır.

Kültür Tepesi denilen yerde sahanın çok büyük bir kısmını betonla kaplamak gereği nereden çıkıyor? Sıcak bir yaz günü orada dolaşın da göreyim sizi.

Şimdi rahatlıkla iddia ediyorum; bu alanın tamamını ağaçlandırıp toprağı görülecek şekilde çıplak halde bıraksaydınız çok daha faydalı bir iş yapmış olurdunuz. Çünkü çamur bile bundan, bu taştan daha hayırlıdır ve daha estetiktir.

Kültür tepesi denilen bu yerde bir şeye de güleceğim geldi. Kentte her gördüğü ağacın dallarını “Budama gerektir” diye olur/olmaz zamanda kestirenler acaba dikilen çınarların kök boğazından itibaren oluşan sürgünlerini taç yüksekliğine kadar neden budatmamışlar? Halbuki bu sürgünlerin, ağacın gelişimini azalttığından,  mevsim gözetmeden kesilmeleri gerekir. Yoksa Isı Adası gibi bundan da mı haberiniz yoktu.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat