Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Yıpratan yol

Hiç dikkat ettiniz mi? Batı ülkelerinde garlara, otobüs terminallerine, yolcu gemilerinin kalkış yerlerine, hava limanlarına ulaşım sağlayan kent içi yollara özel önem verilir.

8 Eylül 2020 Saat: 12:11

Hiç dikkat ettiniz mi? Batı ülkelerinde garlara, otobüs terminallerine, yolcu gemilerinin kalkış yerlerine, hava limanlarına  ulaşım sağlayan kent içi yollara özel önem verilir. Bunlar kentin aynasıdır.

Bu konuda mükemmel (!) örnek bizim gar dediğimiz İzmit tren istasyonunu kentin merkezine bağlayan yoldur.

Orada trenden inip kentin merkezine doğru yayan giden bir yolcu  alt geçidi aşma noktasına geldiğinde kaldırımın   yarım daire bir hat halinde uzandığını görecektir. Bu yarı dairenin iki ucu, “hangi kanunun hangi maddesine dayandığı bilinmez” şekilde, araç yolunun eksenine paralel olarak, demir kazıklara raptedilmiş, 6-7 metrelik bir zincirle bağlanmıştır. Bu zincir ile yol arasında park etmiş araçlar bulunur. Yayan, burada iki olasılığa sahiptir: Birincisi, park etmiş arabaların solunda kalan yol tarafında yürüyerek, arkasından gelen vasıtaların kendisine sürtme ve hatta çarpma riskini göze alacaktır. İkincisi, bu park etmiş arabaların sağ tarafında, gerili zincir ile arabaların arasından yürüyüp tökezleme ve hatta düşme tehlikesini yaşamak zorunda kalacaktır. Ama bunu başardığında zincirin bittiği yerde,  yaşına, kilosuna ve boyuna bakmadan oldukça yüksek bir kaldırıma çıkması gerekecektir. 

Daha bitmedi; Artık önünde 1,5 m genişlikte, ticari eşyalar, yemek masaları, sandalye ve tabureler  ile işgal edilmiş bir kaldırım vardır. Burada kaldırımın hemen yanında park etmiş araçlar ile yayalara kalmış 70-80 cm genişlikte şeritte, karşıdan gelen insanlara takılmadan yürüyecektir. Bu arada yukarıdaki benzin istasyonunun, üst taraftan  aşağı doğru yöneltilmiş  tahliye borusundan kaldırım kenarına dökülen  suyundan da kurtulması  gerekecektir.

Daha bitmedi; Bu etabın bitiminde önüne,  kaldırım üstünde , yola dik halde, birbirine paralel park edilmiş  iki  araç çıkacaktır. Ne yapacaktır?  Tek çaresi  vardır;  bu arabaların arkasından  araç yoluna çıkarak yürümek zorunda kalacaktır.

Daha bitmedi; Filmin en heyecanlı yerine geldik!.. Karşına,  fotoğrafta da net olarak görüldüğü gibi merdivenden artan kısımda yer alan,   yaklaşık 50 cm genişlikte  bir kaldırım çıkacak. Eğer “gözü yerse!..” sağ tarafında kalan ve yandaki bina boyunca uzanan platforma bağlantılı , iki metreye  yakın genişlikte,on kadar basamaklı  merdivenden çıkıp, diğer taraftan  inecektir. Aksi takdirde, sağındaki yüksek platform duvarına sürtünerek soldaki bu daracık kaldırımda ilerleyecektir. Burası tek kişilik kaldırımdır. Buradan geçişte bir başkasıyla karşılaşma durumunda birisi kaldırımdan inmek zorundadır. Üstelik maske takmayan birisi ile karşılaştığında “canını kurtarmak için” o kaldırımı terk edip yolun ortasına  doğru yönelmesi de gerekecektir. Bazen burada yürüyenler peş peşe dizilip adeta katar oluşturmakta ve en öndekinin hızına uymaktadır.   

Ama bu arada, kaldırım bu kadar geniş merdivene nasıl feda edilir diye düşünmek abestir. Çünkü bunu düşünmek için “kaldırım mühendisi” olmak yeterlidir.

Bu dar yeri geçtin mi? Araçların darbelerine uğramadan, koronavirüse bulaşmadan  ve tökezlemeden…  Seni kutlarım büyük iş başardın. Geçmiş olsun!...

Şimdi Merkez Bankasının önündeki alandasın.. Bir soluklan yabancı dostum. Kendine gel!…Dua et!.. Yalnızsın, ya yanında birini elinden tuttuğun 2 çocuğun ve eşin olsaydı…Eşyalarınız olsaydı….

Burası yıllardır böyle… Yolu tek şeride indirip kaldırımları genişletmek, zincirleri kaldırmak,  o merdiveni daraltmak varken bunların hiçbiri yapılmadı. Sebep, yetki ve sorumluluk sahibi olanların bunu görmemesi, görüp umursamaması veya normal karşılamasından başka ne olabilir? 

Geçen sene, tren garının oradaki alt geçidin duvarında çok büyük harflerle “Turizm Şehri İzmit” yazıyordu.

Kentin “Turizmi” bu yol ile başlıyor !... Öyle mi!..

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat