Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Yeşil

Geçenlerde bir bilimsel toplantıya dinleyici olarak katıldım. Konuşmacılardan biri son yıllarda, İzmit’te yeşil alanların artışının çok büyük takdirle karşılandığını söyledi.

13 Ağustos 2017 Saat: 11:58

Bunu söyleyen ile takdirlerini iletenlerin dayanağı nedir acaba?

Ben bu sözlere mi, gözlerime mi,  bilimsel gerçeklere mi inanayım ? Dünyanın bir başka yerinde olsa bu konuşmacı rakamlar ortaya koyar, kıyaslamalar yapar. İzmit’in, çok uzak zamanlara gitmeyip 1970’lerde denizden çekilen eski fotoğraflarına bakınız. Ağaçlardan binalar gözükmüyor. Bahar geldiğinde, o yıllarda, çocukluğumun geçtiği  Kertil Çeşme Meydanından karşı yamaçlara bakıldığında, ağaç bolluğundan  oradaki evler gözükmez olurdu yapraklardan ve çiçeklerden. O yılları anlatan bir yayında (1) İzmit’te kişi başına yarım metrekareden az  (0,45 m2,) yeşil alan düştüğü yazılıdır. Şimdi o zamanki yeşil alanların tamamına yakınında binalar yükseldiğine göre ve nüfus arttığından gerisini siz düşünün.

Gelelim bilimsel verilere; Bu konuda kentlerde  önemli olan fert başına düşen yeşil alandır. Yerleşim yerlerinin sınırladığı alan içinde hava fotoğrafları ile yeşil alanların toplam miktarını metrekare olarak bulursun, çıkan rakamı insan sayısına bölersin. Son derece basit bir işlem. Bu tespit İzmit’te yapılmış mıdır? Yapıldığını zannetmiyorum. Yapılmış olsa bile sonuç açıklanmış mıdır? Açıklanmamıştır.  Rakamlar olursa biri çıkar da kıyaslamalar yaparsa ne olacak? Yani birisi dünya kentlerinin bazılarında kişi başına düşen yeşil alanları ortaya koyup İzmit’te olanla kıyaslarsa…Ben yaptım bile. Çok şaşıracaksınız. Şimdi dünyanın bazı kentlerinde kişi başına düşen yeşil alan ne kadarmış, örnek olarak görelim:

Curitiba (Brezilya)………….52 m2

Roterdam ( Hollanda)…….28.3 m2       

Newyork (ABD)……………..23.1 m2

Madrit (İspanya)…………….14 m2

Paris (Fransa)………………..11,5 m2

Liége (Belçika)……………….300 m2

Londra (İngiltere)………… 105 m2

İstanbul…………………………1 m2 

 

İngiltere’nin başkenti Londra’nın kapladığı alanın  %63’ü yeşil alan.

 

Bu rakamları bir dış yayından aldım. İzmit’teki yeşil alanların kalitesizliğini bir kenara koyuyorum; uyum sorunu belirlenmeden, rastgele seçilen bitki türleri, budama adı altında, her yıl dalları doğrandığı için büyümesi kısıtlanmış, şekli bozulmuş, dar aralık- mesafe ile dikilmiş ağaçlar…Parkına  büyük  plastik kaplarından çıkarılmadan dikilen ağaçlar.

Otel,  AVM vs yapılacak diyerek ağaçları kes, yol geçecek diyerek ağaçları kes, resmi daire yapılacak diyerek ağaçları kes. Tesadüfen boş kalan arsalara kendiliğinden yerleşip orayı yemyeşil yapan Aylantus ağaçlarını, halk “ osuruk” ağacı dediği için kes. Bu ağaca Avrupalının neden “Cennet ağacı” dediğini sakın sorgulama, öğrenme…

Daha bitmedi ; Bu bilimsel toplantıyla ilgili  bir yayında da belediyenin her yıl (Dikkatinizi çekiyorum her yıl yazıyor)  bir milyon ağaç diktiği belirtilmiş. Aklıma “Avcıların” gittiği kahve geldi. Duvarında şu yazıyormuş: “Bu kahvehanede avcılık palavraları serbesttir. Çünkü camlarımız sağlamdır”. Bu kentte ileride, en az 5-6 m genişlikte taç yapacak olanlarının bile 1-2 m aralıkla dikildiğini görmek mümkün olmakla beraber ağaçların en az dört metre aralıkla dikileceğini kabul edersek ağaç başına ortalama 16 malan gerekir. Bu durumda İzmit’te her yıl 16 000 dönüm alana ağaç mı dikilmektedir? Güldürmeyin beni…

Şimdi gel de merak etme ! İzmit’te her yıl bir milyon!  ağaç dikildiğine göre kişi başına düşen yeşil alan ne kadar? Örneğin Londra’yı bile biliyorum da İzmit’i bilmiyorum…Bu kentin yeşil örtüsünden sorumlu olanlar açıklasın da öğrenelim.

Bu açıklama bilimsel verilere dayanmayacaksa ben camları çok sağlam bir yer biliyorum.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat