Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

Yeni Türkiye Söylemi Nasıl Bir Düzen Anlayışı İçeriyor,Dayatıyor

AKP’nin “YENİ TÜRKİYE” söyleminin içeriği özetle çoğunluk anlayışına dayalı, merkezi yönetim modeline bağlı, otoriter bir yapılanmayı içermektedir.

12 Ekim 2014 Saat: 23:52

12 Eylül darbe anayasasının, dayatmacı, biçimlendirici ve yönlendirici kurumları bu anlayışın temel taşlarını oluşturmaktadır. Bu tespit ve kanaatimize aşağıdaki  veriler ve ön alan temel dinamiklerden hareketle ulaşılmaktadır.

Yüksek Öğrenim Yasası (YÖK)’nda yakın bir tarihte yapılan bir düzenleme ile kurum daha da baskıcı hale dönüştürülmüş, iktidarın etki alanına açık hale getirilmiştir. Rektör seçiminde YÖK belirleyici, Cumhurbaşkanı tek seçici konumunda bulunmaktadır. Bu uygulama ile rektör seçimi vasıtasıyla  üniversite yönetimi siyasi iktidarın etki alanına girmekte, bilimsel özerkliği anlayışı ortadan kaldırılmaktadır. Örneğin yakında yapılacak olan “Kocaeli Üniversitesi Rektörlük” seçim sonucu şimdiden tahmin edilmekte, adaylar tarafından ortaya konan projelerin ve “Sivil Toplum Kuruluşları” STK’ların bu seçimde bir önemi olmadığı bilinmektedir.

2001 krizini takip eden süreçte; yapısal reformlar kapsamında, kamunun akçalı işlerde yetki alanını daraltmak ve suistimalleri önlemek amacıyla, özerk “İhale Kurulu” oluşturulmuştur. AKP iktidarı süresince yapılan sayısız düzenlemeler sayesinde kurumun işlevselliği sonlandırılmış, etki alanını sınırlandırılmıştır. Bu sayede gerek özelleştirme ihalelerinde ve gerekse büyük yatırım projelerinde iktidarın belirleyici ve yönlendirici yönü ortaya çıkarılmış, tercihler şaibelere ve söylentilere açık hale getirilmiştir.

Sovyet blokunun dağılmasını takiben, küreselleşmenin hız kazanarak, dünyanın tek bloklu hale dönüşmesi, neoliberal politikaların ivme kazanması kırsaldan kente göçü hızlandırmış, bu dönüşümün etkisi ülkemizde de görülmüş, nüfus yoğunluğu kentler lehine değişmiştir.  AKP kentsel dönüşüm pratiği çerçevesinde,  ortaya çıkan fırsat ve imkanları, “Toplu Konut İdaresi” TOKİ kanalıyla değerlendirmiştir.  Kamu denetimi dışında konumlandırılan, siyasetin açık etki alanına dönüştürülen,  büyük yetkilerle donatılmış kurumun faaliyetleri açıklık ve şeffaflık ilkeleri doğrultusu dışında sürdürdüğünden, kapalı kutu halinde bulunan TOKİ’nin faaliyetlerini değerlendirmek imkanı bulunmamaktadır.

Seçim sistemi ve yüzde 10’luk seçim barajı antidemokratik bir uygulamanın en önemli göstergesi konumundadır. Seçim sistemi yüzde 40 civarında oy alan bir partinin yaklaşık yüzde 60 oranında bir milletvekili sayısına ulaşma ve mecliste çoğunluğu sağlama imkanını vermektedir. Bu durum temsilde adaleti ortadan kaldırmakta, yeni düşüncelerin gelişmesine engel olmakta, partiler arasında tekeleşmeyi sağlamaktadır.

2011 anayasa değişikliği sonucu yargıda yapılan düzenlemeler, üst üste alınan seçim başarılar ve askeri vesayetin sonlandırıldığı inancı , AKP’nin kendine olan güvenini pekiştirmiştir. Kuruluş aşamasında deklere edilen, “ Muhafazar-Demokrat” kimliğinden sıyrılarak, AB ile bütünleşme hedefini ıskalayarak, siyasal- islamcı kimliğini ve projesini ortaya çıkarmıştır. Bunun sonucu olarak, ilk öğretim okullarında başörtü yasağını kaldırarak, içki yasağı uygulamalarını genişleterek dindar nesil yetiştirme gayretlerine ve toplum mühendisliği çabalarına ağırlık vermiştir.  

Kamu kurumlarının denetimini içeren Yargıtay denetimlerinin raporlarının mecliste ele alınmasının engellenmesi, torba yasaları vasıtasıyla meclis denetiminden kaçınılması,  AKP hükümetinin  antidemokratik uygulamaların temel taşını oluşturmaktadır.

Hükümetin bakanları ve yakınlarına yönelik, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının engellenmesi,  bu doğrultuda HSYK yasasında değişikliğe gidilmesi, İletişim ve MİT yasasında iktidar lehine düzenleme yapılması, hukuk devleti ilkelerinden uzaklaşma sinyali olarak iç ve dış çevrelerde algılanmıştır.Aralık soruşturmaları ihale düzeni konusundaki uygulamaları ve rant kaygılarını net bir şekilde ortaya koymuş, tapeler kanalıyla,  yandaş sermayeyi kayırma,kamu ve  medya düzeni oluşturma kaygılarının somut örneklerini sergilenmiştir. Ortaya çıkan oluşumu paralel yapıya bağlama gayretleri  iç ve dış kamuoyunu tatmin etmemiş, ülkemizin   hukuk sistemimize olan  güvene  gölge düşürmüştür.

Çevre konusuna duyarsız kalınması, doğanın, su ve tabiat kaynaklarının hoyratça talan edilmesi, rant hesabına alet edilmesi geleceğimiz açısından risk doğurmuştur. Bu konuda özellikle gençler arasında oluşan ve Gezi olaylarında örneğinde ortaya çıkan toplumsal tepkileri kanalize etmekte başarısız olunmuş, süreç doğru okunmamış, dışsal yönlendirme iddiaları havada kalmıştır. Güvenlik birimlerinin orantısız güç kullanması ölümlere, dış çevrelerde itibar kaybına yol açmıştır.  

Komşu devletlerle sıfır sorun ve  stratejik derinlik uygulamaları başarısızlıkla sonlanmıştır. Suriye, Mısır ilişkileri hatalı politikalar sonucu kötüleşmiştir. Komşu ülkelerin iç ilişkilerine müdahil olma hevesi, mezhepsel bakış açısı bugünkü hazin sonucu doğurmuştur. Geçen günlerde, otomotiv ihracatçı bir firma yetkilisinin civarımızda mal satacak komşumuzun kalmadığı  yolundaki sitemi, ortaya çıkan tablonun doğal bir  yansımasıdır.

Kürt vatandaşlarımızla barışma söylemi  ile yola çıkılarak, “Çözüm Süreci” sloganı altında yapılan girişimlerden henüz bir somut sonuç alınamamıştır. Bu sürecin daha ziyade petrol alım satımına dayalı ekonomik  kaygılardan  kaynaklandığı yolundaki şüpheler, Suriye’nin Kürt bölgesi Rojavada yaşananlardan sonra daha bir netlik kazanmıştır. Suriye’de savaşan muhalif gruplar içinde yer alan İŞİD’e dolaylı destek sağlandığı ve çözüm sürecinde aldatıldığı duygusu toplumsal tepkinin ortaya çıkmasına, içimizi kanatan ve hiçbir şekilde tasvip edilmeyecek olaylara, ölümlü sonuçlara neden olmuş, iç barış yara almıştır.

Alevi açılımı adı altında yapılan çalışmalardan somut bir sonuç elde edilememiştir. Cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanması yolundaki haklı talepleri dikkate alınmamıştır. Din derslerinin zorunlu olamayacağı yolundaki AİHM kararının tanımayacağı sinyali verilmiştir. Bu tavrın, demokratik gelişmeye engel olacağı, iç huzur ve barışa hizmet etmeyeceği dikkate alınmamıştır.

AKP hükümetini giderek kamu denetiminden kaçınma gayreti, savurgan tutumu, hukuk ilkelerinin göz ardı etme anlayışı, bugünkü kaos ortamına neden olmuştur. Ekonomide kırılganlıklar giderek artmış, cari ve bütçe açığı, dış borç stoku tehlikeli boyutlara yükselmiştir. Ülke ekonomisi orta ve uzun vadede bir risk sorunu ile baş başa kalmıştır.

“Yeni Türkiye” ambalajı altında dayatılmak istenen düzeni deşifre etmek, sosyal hukuk devletini önceleyen, parlamenter sistemi ve kuvvetler ayırımı ilkelerini gözeten, çağdaş ve ileri demokrasi hedefini  içselleştiren, hesap verebilir, şeffaf devlet anlayışını önceleyen,  çevreye duyarlı, özgürlükçü, eşitlikçi ve adil bir düzen anlayışını içeren, toplumsal barışa  katkı sağlayacak, “Yeni Anayasa” taahhüdü ile toplumu ikna edecek bir muhalefet anlayışının ortaya çıkmasını umut etmekte ve dilemekteyim.

Saygılarımla,

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat