Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Uçarken uyuyan kuş

Bilginin sonu yok.. Geçenlerde bir arkadaşım “Necdet bey…Uçarken uyuyan kuşlar varmış..hiç duydun mu? “ diye sordu

30 Aralık 2017 Saat: 01:10

Uçarken uyumak mı! Ben şaka yapıyor sandım ve inanamadım. Eve dönünce her zaman yaptığım gibi bilimsel yayınları taradım. Ve dünyaca meşhur FOCUS isimli yayımda ne göreyim;  Bir kuş var ki uçarken uyuyabiliyor. Hiç kesintisiz altı ay uçuyor, yere inmeden. Üreme periyodu dışında hep havada kalıyor. Hayatı boyunca 5 milyon kilometre yol katediyor. Bu rakam  dünyanın etrafını 125 kere dönecek bir mesafe. Bazıları hemen hemen hayat boyunca havada kalıyorlar.

Bu kuş Rondon (Avrupadaki adı Büyük Rondon : Bilimsel adı Tachymarptis melba ) Bunun küçük tipi Ebabil olarak biliniyor. ( Onun bilimsel adı; Apus apus).

Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yaşıyor. Türkiye’de de var. Kış gelince Avrupa’dan Afrika’nın batısına göç ediyorlar. Bu göç  sırasında iki bin kilometreden fazla yol gittikleri halde birkaç saatliğine karaya veya suya  dinlenmek için bile inmiyorlar. Çünkü uçarken uyuyorlar ve besleniyorlar. Beslenmeleri ağızlarının büyüklüğü sayesinde oluyor. Havadaki böcekleri uçarken adeta yutuyorlar. Karaya sadece  yumurtlamak ve yavrularını beslemek için iniyorlar. Bir başka özellikleri hayatları boyunca tek eşli ve yuvalarının  olduğu yere çok bağlı olmaları.

Kuş uçarken nasıl uyur? Böyle bir yetenek  anatomik özelliklerinden geliyor. Rondon uçuş boyunca kanatlarının geometrisini sürekli olarak değiştirip sabitleyebiliyor. Kanatlarını gerip vücudunun gerisinde V harfi pozisyonunda  sabitleyerek saniyede 8-10 m hızı koruyarak uyuyor. Sanki otomatik pilota bağlanmış jet savaş uçağı gibi.

Rondon belki hayatından çok memnundur. Kim bilir!...

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat