Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

Seçim Maratonu Başlarken , CHP Kadrolarının Sorumluluğu…

Ülkemizin siyasal, toplumsal ve sosyal oluşumunu derinden etkileyecek olan seçim sürecine girmiş bulunuyoruz.

8 Aralık 2013 Saat: 17:53

     Bu süreç; AKP’nin gücünün sınırlanması açısından,  muhalefete özelliklede CHP ve kadrolarına büyük sorumluluk yüklemektedir. Öncellikle;  AKP zihniyetinin neyi ve ne şekilde temsi ettiğine bakmak gerekmektedir. AKP’nin içtenlikle benimsediği ve uyguladığı;  “Kapitalist” veya “Neoliberal” politikaların içeriği gereği; sermayeden yana tavır alınmasını, çevre ve insan faktörünü göz ardı edilmesini,  devletin sosyal gözetim ve denetim işlevini bırakmasını, çalışanların korunmasız kalmasını, doğal hayatın tahribatına göz yumulmasını zorunlu kılmaktadır.

     Ayrıca; AKP’nin sosyal politika tercihlerinde ise;  yüzde 10 gibi antidemokratik seçim barajı uygulamaları ile etkin bir temsil imkanının ortadan kaldırıldığı, TMK (Terörle Mücadele Kanunu) kanunu kanalıyla özgürlük alanının daraltıldığı, ifade özgürlüğün kısıtlandığı, “Seçim ve Partiler Kanunu” vasıtasıyla, TBMM’nin etkinliğinin sınırlandığı, lider sultası altında otoriter bir yapılanmaya olanak tanındığı bilinmektedir.

Demokrasi  anlayışının seçim sandığı mantığıyla sınırlandırıldığı, çoğulculuk değil, çoğunluk anlayışının öne çıkarıldığı, sivil toplum kuruluşlarının tepkilerinin ve önerilerinin dikkate alınmadığı, Sayıştay gibi mali denetim kurumlarının etkisiz kılındığı, İhale Kanunu’nda yapılan sayısız düzenleme ile kurulun etkisiz hale getirildiği, işlevsiz kılındığı; Torba Yasalar” kanalıyla TBMM’ doğal işleyişine müdahale edildiği, tartışma ve müzakere koşullarının kısıtlandığı izlenmektedir.

Böylesine siyaseten olumsuz bir oluşum karşısında, seçim maratonuna başlamış bulunuyoruz. Bu nedenle, mahalli seçimler kendi varlığının ötesinde bir anlam ve önem taşımaktadır. Ülkemizin geleceğinin biçimlenmesi açısından, seçim sonuçları büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle,  yüzde 10 seçim barajının ortaya çıkardığı,  iki  tablolu siyasi sistem, ana muhalefet partisi konumundaki CHP ve kadrolarına büyük sorumluluk yüklemektedir.  Sadece CHP kadroları diyerek haksızlık yapmamak, esasen sorumluluğun, muhalif konumundaki halkımızın sırtında olduğu unutmamak gerekmektedir.

Genelden yerele dönersek; Kocaeli bazında ve özellikle İzmit düzeyinde yapılması gerekenler konusunda düşünce ve öngörülerimi sizinle paylaşmak istemekteyim.

Öncelikle CHP’nin aday belirleme sürecini, demokrasi ilkelerine bağlı kalarak çok demokratik bir şekilde yönettiğini kabul ve teslim etmek gerekmektedir. Bundan sonra yapılması gerekenin ise;  CHP’li kadroların, belirlene adayların yanında durması ve aktif destek vermesi gerekmektedir. Burada Sayın Ecevit’in “halkın tribünlerde seyirci gibi değil, sahaya bir oyuncu gibi girmesi gerektiği” saptamasından hareketle, bu fikriyata inanan kadroların saha çalışmasına katılması gerekmektedir. Bu bağlamda;  katılımcı ruhun parlatılması ve çağdaş değerler  doğrultusunda politika yapılması sağlama konusunda, CHP İl yönetimine sorumluluğunu hatırlatmak isterim.

Seçimlerde yapılacak saha çalışmasına gelince; Öncelikle, İktidar tarafından uygulanan ekonomik politikalar hedef alınmalıdır. Söz konusu; neoliberal politikaların;  adaletsiz gelir dağılımına yol açtığı, fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığı, serbest piyasa düzenlemesi karşısında tüketiciyi korumasız bıraktığı, köylünün emeğinin karşılığını alamadığı, işçilerin sendikal haklarının  engellendiği, taşeron işçi çalıştırmalarının yaygınlaştırıldığı, iş güvenliğinin göz ardı edildiği, işçi ölümlerin büyük boyutlara ulaştığı, çalışanların haklarının korunamadığı, merkez ve yerel yönetim kademelerine ideolojik yakınlıkları olanların kayrıldığı, yönetim anlayışında,  şeffaflık ve denetlenebilirlik  ilkelerine yer verilmediği  gibi benzer eleştiriler gündeme mutlaka taşınmalıdır. Yerel  bazda ise; bir önceki seçimlerde seçmene yapılan vaadler ile gerçekleştirilen farklar ortaya konmalı, sağlanan kaynakların verimli kullanılmadığı, somut verilerle açıklanmalıdır. Bu seçim sürecinde ;  CHP sosyal demokrat kimliğini öne çıkarmalı  Bu bağlamda; sosyal belediyecilik uygulamaları ve örnek kentler ilham alınmalıdır.

Akla gelenlerden ilk önerimiz, “Ekmek Fabrikası” uygulaması vaadi olmalıdır. Uygulanan kentlerde (Eskişehir, Bursa, İstanbul, Antalya, Ankara, Sakarya) başarı örnekleri sergilenmelidir. İçme su kaynaklarımız ticari amaçlı olarak değil( Derince, Yuvacık Belediyesi  uygulamaları gibi), sosyal amaçlı değerlendirmeli , halkımıza kaliteli ve uygun fiyatla su temin etme taahhüdünde bulunulmalıdır.

Kültür ve sanat alanında yeni projeler oluşturulmalıdır. Uluslararası sanat ve kültür aktiviteler organize edilmeli ve geleneksel hale getirilmelidir.İstanbul sanat çevreleri ile, özellikle İKSV  (İstanbul Kültür Sanat Vakfı)ile organik ilişkiler kurulmalıdır. Anılan kurum organizasyonuna dahi olunmalı, aktivitelerden kentimiz istifadesine olanak sağlanmalıdır. Ayrıca; Kocaeli Üniversitesi ile kent arasında organik bağ kurulmalı, kentin sosyo-kültürel  bazda kalkındırılması planlanmalıdır.

Netice itibariyle; yaklaşan yerel, Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimlerinin ülkemizin geleceğinin şekillenmesi açısında çok önemli olduğu ortadadır. İleri demokrasi ilkelerinin hayata geçirildiği, hukukun üstünlüğünün sağlandığı, özgürlüklerin geliştirildiği, hoşgörü ikliminin egemen kılındığı bir ortamı hayal eden ve buna inanan tüm bireylerin söz konusu seçim sürecinde aktif görev alması ve sorumluluk yüklenmesi kaçınılmaz olduğu gerçeği ile yüzleşmeli ve bu doğrultuda hareket edilmelidir.

Saygılarımla,

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat