Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

"Ressam Vasıf'ın Gizli Aşklar Tarihi"

Mühendis kökenli yazarlarımızdan Murat Gülsoy, bu yıl içinde yayınlandığı "Ressam Vasıf'ın Gizli Aşklar Tarihi" adlı son romanı ile kitap severleri mutlu etmiştir.

19 Ağustos 2023 Saat: 12:24

Mühendis kökenli yazarlarımızdan biri olan; çoklu eğitiminin olanaklarını edebiyat alanında yetkin bir şekilde kullanan, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi, yazar, Murat Gülsoy, bu yıl içinde yayınlandığı "Ressam Vasıf'ın Gizli Aşklar Tarihi" adlı son romanı ile kitap severleri mutlu etmiştir. 2001 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı, 2004 Yunus Nadi Roman Ödülü'nü, 2013 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü'nü, 2014 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü de kazanan Murat Gülsoy'un yapıtları, çeşitli dillere de çevrilerek, uluslararası düzeyde de tanınan bir yazar konumunu elde etmiştir.

"Ressam Vasıf'ın Gizli Aşklar Tarihi" romanının örgüsü; (1890-1967) yılları arasında yaşamış, Ressam Vasıf adlı kurgusal baş kişisinin, ölümüne yakın dönemde, Halit adlı gazeteciye , yaşamından kesitlere yer veren anlatısından oluşmuştur. İçerik itibariyle, belgesel veya otobiyografik özellikli olarak da tanımlanabilecek konumda ki eseri; Türk resim sanatının tarihsel arka planını da gündeme taşıması açısından da ayrı bir önemde bulunmuştur. Adı geçen romanın, söyleşi kapsamında ki anlatısında; gazetecinin sorularına yer verilmemekte, sadece Vasıf'ın itiraflarına odaklanmaktadır. Ayrıca, bölümler arasını oluşturan, galeri olarak adlandırılan ara kısımlarda ise; ressam Vasıf'ın kişisel sanatsal yaşamı ile ilgili eskizlere, objelere, fotoğraflara, kitaplara ve kendisi veya dönem ressamların tabloları hakkında açıklamalara da yer verilmektedir. Anlatıdan; akademik bir kariyeri olmayan ressam Vasıf'ın, sanat çevrelerinden kendini soyutlamış, kenarda kalmış, aykırı ve bohem bir yaşantıya sahip bir kişilik olarak tanımlanmıştır. Vasıf'ın bir rastlantı sonucu, Paris'te, ressam Georgette Valene'den resim dersleri almış olduğu, resim sanatı alanında, kendisini geliştirme şansını bulduğu öğrenilmiştir. Zaman zaman, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde de ders veren ressam Vasıf; bu bağlamda, Nazım Ziya, Fikret Muallâ, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve özellikle de İbrahim Çallı ile de yolları çakışmış, ortaklaşmış, ilginç anılar biriktirmiştir. Bu çerçevede, Türk resim sanatının gelişim evreleri, grupları ve değişik poetik tavırlar, roman içerisinde kendisine yer bulmuştur. Sanatsal geçmişimiz açısından tarihsel arşiv niteliğinde veriler ve bilgiler yer almış, bu doğrultuda ki katkılar esere ayrı bir değer katmıştır. Bu ara, kapak resminin yapay zeka tarafından çizilmiş olması da farkındalık yaratmıştır.

Cumhuriyet'imizin 100. yılında; dilimizin kapasitesi, olanakları, edebiyatımızın ulaştığı aşaması yanında, anlatım ve yazım gücü itibariyle de, ulus olarak bizlere büyük katkı sunmuş, alan açmıştır. Bu doğrultuda, emeği geçen, tüm düşünce insanlarımızı ve yazarlarımızı kutluyorum. Kendilerini bu vesileyle, bir kez daha, rahmet, minnet, sevgi ve saygıyla anıyorum. Bu çerçevede, bugüne dek, büyük yazarımız, rahmetli Yaşar Kemal'e yapılan haksızlığa karşın, sadece; 2006 yılında Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmış olmasının, edebiyatımızın ulaştığı düzey açısından, yetersiz olduğuna inanıyorum. Murat Gülsoy özelinde olduğu gibi, çok sayıda ki yazarımızın ödül alacak kapasitede olduğunu düşünüyorum. Bu konuda önümüzdeki yıllarda, ülkemiz açısından olumlu gelişmeler yaşanmasını umuyorum. Değerli yazarımız Murat Gülsoy'u, edebiyatımıza yaptığı katkılardan dolayı kutluyor, nice üretken yıllara ulaşmasını diliyorum. Başta "Ressam Vasıf'ın Gizli Aşklar Tarihi" olmak üzere, tüm öykü ve romanların okunmasını öneriyorum.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat