Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

PALMİYE DİKME HASTALIĞI !...

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

     Ben defalarca "Herhangi bir ağacı (veya bir başka bitkiyi) canınızın istediği yerde yetiştiremezsiniz. Çünkü her ağacın gereksinim duyduğu belli şartlar vardır. Bu şartları önceden irdelemezseniz paranız, zamanınız ve emeğiniz ziyan olur." diye yazmıştım. Dinleyen kim! Örneğin Palmiye dikimine devam…

     Öyle bir devam ki, Derince’deki battı-çıktının üstünde bir metreküplük betonarme kutuların içine Palmiye ağaçları dikilmiştir. Çünkü, o dibi de beton kutulara İzmit şartlarında dikilecek en uygun ağaç palmiyedir! Gidin bakın bu palmiyeler ölmektedir. Bu dünyadaki tek örnektir.

       Gazeteler yazdı, TV'ler haber yaptı: "Bir böcek yüzünden güneydeki Palmiyelerin bile hayatı tehlikede" Ben bu böcek tehlikesini duyunca kendi çapımda bir araştırma yaptım: Palmiye’leri mahveden o zararlının Rhynchophorus ferrugineus isimli böcek olabileceği kanısına vardım ve bunu gazetedeki yazımda belirttim.

      Bu böcek konusunda sonradan başka gazetelerde de yazılar çıktı. Örneğin Hürriyet gazetesinde 8.Haziran.2008 tarihinde "Alanya ve palmiyelerin acı sonu-Mısır'dan gelen bela" başlıklı yazıda benim ismini belirttiğim böceğin adı verilmişti ve karşı tedbir almada gecikildiği, Adana'da kuruyan ağaçların sayısının binleri bulduğu yazılmıştı. Aynı gazetenin 23.Mart.2009 tarihli nüshasında konu "18 bin Mısır palmiyesi böcek yaydı, belediyeler kabus gördü" başlığı ile bu böceğin yaptığı ve gelecekte yapacağı zarara geniş ölçüde değinilmişti. Bu yazılarda böceğe karşı ilaçlı mücadelenin hemen hemen imkansız olduğu, tasalluta uğramış ağaçları kesip yakmaktan başka çare bulunmadığına da dikkatle değinilmiş ve böceğin İstanbul'da da görüldüğü vurgulanmıştı.

     İzmit Büyükşehir Belediyesi bu durumda ne yapmış? Palmiye dikimlerine devam…

     Bir başka önemli nokta da bu zararlının hurma ve mısıra da gitmesi.

     Palmiye ağacı bizim yöremizde dikilmiş olduğu her yerde yabancı tür durumundadır. Çünkü dikildikleri o yerlerde doğal olarak, yani kendiliğinden yetişmiş şekilde bulunmamaktadır. Böyle yabancı bir ağacın dikildiği yerde hayatını normal şekilde sürdürmesi ve beklenen gelişmeyi yapabilmesi için ağacın istediği, yıllık ortalama hava sıcaklığından toprağın kil oranına kadar birçok unsurun biraraya gelmesi gerekir. Bazen bunlardan birinin bile uymaması halinde ağaçlar ölür. Örneğin yıllar sonra, bir gün hava sıcaklığının belli bir derecenin altına inmesi halinde hepsinin öldüğü görülür.

     Şimdi size bir soru… Palmiye ağacının doğal olarak bulunduğu yerlerdeki iklim ve toprak şartlarının İzmit'te dikileceği yerlerdekilerle uyumu incelenmiş midir? Cevap: İncelenmemiştir. Neden incelenmemiştir? Çünkü Büyükşehir Belediyesinin "Kırkbir" isimli yayınında "Marmara yöresinin klimatik özellikleri dikkate alındığında her türlü bitkinin yetişmesine uygun bir bölge" olduğu yazılmıştır. Halbuki, dünyada iklim şartları açısından her türlü bitkinin yetişmesine uygun hiçbir yöre-bölge yoktur. Bu satırlara göre, bir ağacın doğal olarak bulunmadığı bir yerde normal gelişimini gösterebilmesi için sadece iklimin uygunluğu yeterlidir! Toprağın özellikleri, bakı, vs'nin hiç önemi yoktur! (Bu yüzden Marmara bölgesinin çeşitli yerlerinde kahve ve çay plantasyonları, muz, hurma bahceleri vardır !...)

     Üstelik bu yayında Palmiye dikimleri ile iftihar edildiği anlaşılıyordu ve Palmiye’leri rüzgar tutan yerlere dikmedikleri de yazılı idi. Çok şaşırmıştım bunu okuyunca, çünkü Palmiyeler rüzgara ve fırtınaya çok dayanıklı ağaçlardır.

     Benim hayatım böceklerin yaşamını incelemekle geçti. Ben Entomolog’um. Zararlı böcekler en büyük zararı, istediği toprak ve iklim şartlarının tam olarak bulunmadığı yerde bulunan bitkilere verir. Biz bunun örneklerini çok yaşadık. Türkiye’de doğal olarak bulunmayan, çok hızlı büyüyen Radiata çamı ile kurulan deneme alanlarının tamamında Evetria buoliana isimli bir böcek saldırısı oldu ve sonuçta bu çamı kullanarak, değil ağaçlandırmalar yapmak, deneme sahaları kurmaktan bile vazgeçilmek zorunda kalındı. Bu böcek bundan önce de Türkiye’de vardı ve arandığında zor rastlanıyordu. Düşünebiliyor musunuz! Koskaca Türkiye’de Radiata çamının normal gelişimini yapabildiği bir tek saha bulunamadı. Çünkü hiçbir yer bu ağacın isteklerini tam karşılayacak ekolojik şartlara sahip değildi ve Türkiye’de arandığında zor bulunan bu böcek Radita çamlarının sıkıntısını değerlendirip, kolayca çoğaldı, yayıldı ve onları adeta perişan etti.

       Palmiyeler ölürse, biz de hem maddi hem de manevi açıdan perişan olacağız. Bu kesin.

 

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat