Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

KİTAP FUARI’NIN ARDINDAN…

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce; İnterteks Fuar Sahası’nda 5. Si düzenlenen “Kitap Fuarı”, rekor bir katılımcı sayısına ulaşarak sonlanmıştır.

21 Mayıs 2013 Saat: 15:33

Fuara özellikle gençlerimizin ve halkımızın ilgisi geleceğimizin biçimlendirilmesi açısından umut verici bulunmuştur. Panayır havasında ve şenlikçi geçen “Kitap Günleri” nedeniyle, organizasyonda emeği geçen yetkililer yanında, böylesine bir tesisi kentimize kazandıran Sayın Sirmen’ e de teşekkür etmek gerekmektedir.

Kitaplar ruhumuzu huzura kavuşturan, yolumuzu aydınlatan, geleceğimizi şekillendiren meşalelerdir. Bu nedenle, toplumun kitapla buluşmasını çok önemsiyor ve bu yolda yapılan çabaları tüm içtenikle destekliyorum. Bu bağlamda; önümüzdeki fuarların sayısal katılım yanında, organizasyon kalitesinin yükseltilmesi yolunda görüşlerimi kamuoyu ile paylaşmayı görev sayıyorum.

Uzmanlaşmanın önem kazandığı, profesyonelliğin prim yaptığı bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle; “Büyükşehir Belediyesi” bünyesinde oluşturulan, düzenleme komitesinin iyi niyetli çabalarına karşın, fuar organizasyonunda, amatörce bir havanın oluştuğunu kabul etmek gerekmektedir. Önümüzdeki dönemlerde “Tüyap” gibi fuar organizasyonlarında uzmanlaşmış gruplardan destek alınmasının yerinde olacağını düşünmekteyim.

Fuara katılan, 350 yayınevinin çoğunun sektörde tanınmış ve genel kabul görmüş firmalar olmadığını kabul etmek gerekmektedir. Önemli bölümünün kitap bayii firmalardan oluştuğu, çok azının ana yayın ve dağıtıcı firma olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle, kitap satış fiyatlarında uygulanan iskonto oranları piyasa fiyatına(popüler kitaplar piyasada 5 TL’ye satılmaktadır) göre düşük düzeyde kalmıştır. Katılımcı firma konusunda kurulun nasıl bir yöntem uyguladığını bilememekteyim. Sadece bundan sonraki dönemlerde; katılımcı firmaların seçiminde, ülke genelinde satış ve ulaşılan okuyucu sayısı açısından bir kriterin oluşturulmasını tavsiye etmekteyim.

Fuar alanında; Osmanlı tarihi ve Teoloji yayınlarının ağırlıkta olduğu görülmüştür. Bu durum halkımızın tarihte yaşananları öğrenmek, dini bilgilerini geliştirmek ihtiyacı ile ilgili olduğu öngörülmüştür. Söz konusu oluşumu, özgürlükler ortamının gelişmesi ile de bağlantılı ve normal saymak gerekmektedir. Burada, sadece, din felsefesi yanında bilim felsefesi ile ilgili yayınlarında eşitlikçi bir anlayışla ve yan yana sergilenmesini, halkımızın tüm bilgileri önyargısız değerlendirmesi özlemimi belirtmek isterim.

İl genelinde öğrencilerin ve kursiyerlerin toplu taşıma araçları ile fuar alanına getirildiği görülmüştür. Bu konuda yapılan harcamanın Belediye’ye ne kadar bir maliyete neden olduğu konusunu merak etmekteyim. Bu arada; yoğun trafik nedeniyle fuar alanında kargaşa yaşandığı not edilmeli, gelecek yıllarda bu konuda çözüm bulunmalıdır. Ayrıca; ziyaret öncesi okullarımızda,  gençlerimize eğitmenlerce, aydınlatıcı bilgi aktarımına yer verilip, bilinçli bir okuyucu konumunda olmalarının sağlanıp, sağlanmadığını öğrenmeyi istemekteyim.

Fuar hitamında bir takım istatistiki bilgilerin derlenmesinin gelecek dönemki düzenlemelere ışık tutacaktır. Örneğin katılımcı sayısı yanında, satışı yapılan kitap sayısı, tutarı ile kitabın türüne göre bilgilerin derlenmesinin; ayrıca, tüm bu bilgiler yanında, fuar ile ilgili yapılan tüm harcamaların kalemler itibariyle kamuoyuna açıklanması şeffaflık ve hesap verirlik ilkeleri açısından yerinde olacağını hatırlatmak isterim.

Harcamalardan bahis açmışken; fuar alanı içinde kurulan, “Büyükşehir Belediyesi” standında; “Önce İnsan Sonra İnsan, Kocaeli Doğa Yürüyüşleri Parkurları, Alt Yapıya Üst Düzey Yatırım, Çalışınca Oluyor ( İbrahim KARAOSMANOĞLU) “ adlı kitaplar ziyaretçilere ücretsiz dağıtıldığı tespit edilmiştir. Reklama dönük söz konusu kitaplar için Belediye kaynaklarından ne tutarda bir harcama yapıldığını vatandaş olarak bilmek,  bu tür yayınların israfa neden olduğunu kabul etmesi ve harcamalar konusunda daha duyarlı davranması gerektiğini Başkan’a hatırlatmak isterim.

Sonuç itibariyle; kültürel hayatımız açısından önemli bir kazanım olan “Kitap Fuarı” organizasyonunda emeği geçen herkesi bir kez daha kutluyor, şahsım adına teşekkür ediyorum. Ancak, yukarıda ki paragraflarda vurguladığım gibi, profesyonel destek alınarak, nitelik itibariyle daha üst düzeyde  bir organizasyona  imkan sağlanmasını da talep ediyor, kent olarak bunu hak ettiğimizi düşünüyorum.

Saygılarımla,

Cavit İNAM

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat