Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Karga Karga Gak Dedi !..

Çevremizde hep görüyoruz ama kargalar hakkında bilmediğiniz çok şey var.

20 Kasım 2020 Saat: 03:05

 

 Karga Karga Gak Dedi !..

Çevremizde hep görüyoruz ama kargalar hakkında bilmediğiniz çok şey var.

Karganın dünyanın her tarafında yaşayan 40’dan fazla türü var. Türkiye’de bunlardan yedi türü  bulunuyor..

Bakın ne tür özelliklere sahipler:

Kargalar kuşların en akıllısıdır. En büyük beyne sahip olan kuş onlardır. Öyle ki bu familyaya giren kuzgunların, kurtlarınkine eşit zekaya sahip olduğu ileri sürülmektedir. Bu yüzden kargaları kandırmak mümkün değildir.

Onlar o kadar zekidir ki bir bilim ekibi kargaların ağaçlardaki delik  ve çatlaklardan kurtçukları çıkarmak için gagalarıyla ufacık dal parçaları  kullandığını bile belirlemiştir. Ama işin ilginç tarafı, bulduklarını yerken bu basit aletlerini pençelerinin altında tutup kaybolmalarını  önlemeleridir. Bunları başka zaman da kullanabilmek için aynı delik ve çatlaklara  bıraktıkları da görülmüştür.

Kargaların yiyeceklerini saklama huyları vardır: Örneğin meşe palamutlarını ıssız yerlere taşıyıp, sonradan yemek üzere toprağa gömerler. Ama bunun için hep aynı yere gitmiş olacaklarından, oralarda meşe ağaçlıkları oluşur. Buna karga ekimi  denilir. Yanı sıra yiyebilmek için ağaçlardan aldıkları cevizi parçalanması için yukarıdan sert zemine bırakırlar. Bazen onları taşırken düşürürler ve  toprak uygunsa oralarda ceviz ağaçları gelişir.

Onlar ne yerler? Leş bile yediklerine göre gerisini düşünmeye gerek yok! Bir günde 300 gr kadar besin tüketirler. Ortalama ömürleri 13 yıldır.

Beslenmeleri de programlıdır: Güneşin doğuşundan yaklaşık bir saat önce başlar, kışın akşamın sekizine kadar devam eder. Sabahları, yerdeki yiyeceklere yönelik  “yüzey beslenme”, daha sonraki saatlerde yeri gagalayarak “yüzey altı beslenme” uygularlar.

Kargalar sosyal ve savunmacı kuşlardır; eşlerini, ailelerini, yavrularını ve bölgelerini korumak için ellerinden geleni yaparlar. Bu yapıları nedeniyle bazen geceyi ağaçlarda geçirmek için yoğun sürüler halinde toplanırlar. Yürüyüş Yolundaki ve Cumhuriyet Parkı alanında her akşam vakti toplanıp koro halinde boşuna mı bağırıyorlar! Hepsi bir program dahilinde! Sizler kargalardan başka bir kuş türünün yaralı veya uçamayan bir yavru için toplanıp adeta pike uçuşlar yaparak başka canlıların onlara erişmesini önlediğini gördünüz mü?

Kargalar kuştur ama “kuş beyinli” değildirler.

Kaynak

 

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat