Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

İstifa;emirle mi,onurla mı olur ? ..

Dünyada bir çok siyasi istifa olmuştur ve bunların hemen hapsinin makul,kabul edilebilir,ahlaki bir nedeni vardır.Bu nedenle bu istifalar hep olumlu karşılanmıştır.

30 Ekim 2017 Saat: 16:55

Örneğin:İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi İki İtalyan deniz piyadesi Hindistan’a yargılanmak için gönderilince,Danimarka Ulaştırma Bakanı Maria Borelius evinde çalıştırdığı dadıyı yetkili makamlara bildirmediğinde,Fransa Sanayi Bakanı Gérard Longuet villası ve Parti'sinin finansmanı konusunda hukuki inceleme başlatıldığında,İletişim Bakanı Alain Carignon kamu malını kötüye kullandığı iddia edildiğinde,  Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac vergi kaçırdığı iddia edildiğinde,Güney Kore Sağlık Bakanı Jin Yong yaşlılık maaşı sözünü yerine getiremediğinde ,İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman hakkındaki yolsuzluk davası açıldığında,Danimarka Adalet Bakanı Morten Bödskov parlamentoya yanlış bilgi verdiğinde,Mısır Ulaştırma Bakanı Raşid el Mateeni ölümlü bir tren kazası olduğunda,Fransa Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac vergi kaçırmak suçundan hakkında soruşturma açıldığında “hepsi kamunun selameti ve sorumluluk duygusu ile istifa etmişlerdi.Bunlar birer siyasi sorumluluk ve siyasi ahlak gereği  kendi özgür iradeleri ile ve onurları istifa etmişlerdi:kimse de yadırgamadı,

 

Japonya Ekonomi Bakanı Yoshio Hashiro nükleer santral kazası geçiren Fukuşima şehrine “ölüm kenti” dediği için sorumluluk duygusu ile istifa etmişti.Bizde AKP li belediyenin İzmit.te yaptırdığı bir “ ölüm yokuşu” var,yolun hatalı yapıldığı belli,ölümler yaralanmalar oluyor.Ama kimse siyasi ve vicdani sorumluluk gösterip istifa etmiyor.

 

Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan,doktora tezinde intihal yaptığı ortaya çıkınca istifa etmişti.Bizde bir siyasinin intihal yaptığı basında ne kadar çok konuşuldu ,ama istifa müessesesi yaşanmadı,hatta kendisi daha sonra başbakan oldu ve istifa görünümü ile görevden alındı.

 

Memleketimizde benzer örnekler oldu.Örneğin;CHP li bakan Hasan Fehmi Güneş,1979  yılında bir aşk skandalı sonucu  bakanlıktan istifa etmişti.Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ABD’yi ziyareti sırasında Başkan George Bush’la yaptığı görüşmeye alınmayan ANAP.lı Dışişleri Bakanı Ali Bozer,bunu haklı olarak onur meselesi yapmış ve istifa etmişti.

ANAP zamanında bakan İsmail Özdağlar "rüşvet almak" ve "görevi kötüye kullanmak" iddiaları üzerine   milletvekilliği ve bakanlıktan istifa etti,yargılandı ve mahkum oldu.Başka örnekler de var.Bu istifaların tamamının nedeni ya kamu malına zarar vermek,ya güvenilirliğini zedelemek,ya sözünde duramamak nedenleri ile onurlu ve makul sebeplerdir.

Şimdi siz AKP nin istifasını istediği belediye başkanları hakkında;yukarıda örnekleri verilen durumlardan herhangibirini söyleyerek istifaya zorlandıklarını  hiç duydunuz mu ? yok.Neden istifa edecekler,parti genel başkanı istiyor diye.Yasal durum açık;bu insanlar suç işledikleri için bakanlık yada belediye meclisi tarafından  görevden alınmadığı sürece, bir dahaki seçime kadar belediye başkanlarını kimse görevden alamaz.Şimdi halkın seçtiği belediye başkanlarına siyasi otoritenin lideri diyor ki; “ey başkan kararı halk değil, ben veririm, istifa et”. Oysa ki,İstifa kişinin özgür iradesi ile vereceği karardır.Kamu gücünü elinde tutarak başkanları istifaya zorlamak,görevi kötüye kullanmak olmaz mı ? Eğer başkanların suçları var da,kamu gücünü kullananlar siyasi nedenlerle bunu gizliyorsa,suçu gizlemek ceza kanunumuza göre suç değil mi ?

Eğer halkın oyu ile seçilmiş bir belediye başkanı bu şartlarda zorlama ile istifa etiriliyorsa onun seçmeni  ve ailesi karşısında ne derece küçük düşürüldüğünü düşünebiliyormusunuz ? Zira bu şartlarda ”eğer belediye başkanları istifa ediyorsa”genel kanı olsa olsa kusurunu ve suçunu gizlemek için istifa ediyor” şeklindedir.Suçu ,günahı olmayan belediye başkanı bu şartlarda istifa etmez ki.İstifa etmek ben suç işledim ama kamu otoritesi bana yargılanmama garantisi verdi,istifa ile kurtuldum demek değilmidir ?Yada ben seçime ve demokrasiye inanmıyorum,lider ne derse onu yaparım demek değilmidir?Böyle bir siyasi anlayış demokrasilerde olur mu ?Siyasi tarih baskıya boyun eğen siyasileri değil,doğruları ve kenti için direnenleri yazar.Bence istifa kişiye özel,özgür irade ile verilecek bir karardır.İstifa olacaksa bu emirle değil onurla olmalıdır.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat