Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Hes Rezaleti

Bir dere düşünün. Kıyısı ağaçlarla, çeşitli çalı ve otlarla bezenmiş bir dere. Ağaçlarından kuş cıvıltıları geliyor.

10 Haziran 2017 Saat: 09:44

Berrak suyunda balıkları görüyorsunuz. Kıyıda kurbağalar zıplıyor. Otların arasında çeşitli canlıların yaşadığını ortaya koyan sesler ve hareketlilik var, kelebekler uçuşuyor, arılar vızıldıyor. Hayvanlar kıyısına gelip su içiyor. Bazı yerlerinden arklar açmışlar, yakındaki tarlalardaki tarımsal ürünleri sulamak için. Yatağının daha geniş olduğu yerlerde, suyun daha az hareketli ve derinliği az olan kesimlerde köyün çocukları su içinde oynuyor

Bu derenin suyu kesilir veya suyu çok azalırsa ne olur? Cevabı çok kolay: Suya ihtiyacı olan her şeyin- bitkiler ve hayvanlar- yaşamı zorlaşır ve hatta sona erer. Toprak da kötü etkilenir; kurur ve içindeki organizmalar yaşamakta zorlanır. Bunun aksini iddia etmek doğa kanunlarına göre mümkün değildir.

İşte HES denilen şeyin yaptığı budur.

Durumun bu olduğunu bilmeyen yok. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Teşkilatı 2010 yılında, tam 122 ülkenin  kabul etmiş olduğu, “Türkiye’nin çekimser kaldığı    “ bir karar almıştır. Bu karara göre göre  su kullanmada öncelik sırası şöyledir:

1-İçme ve kullanma,

2- Ekolojik dengeyi gözetme,

3-Sulama,

4-Sanayi,

5 -Enerji. 

Yani sudan enerji elde etme diğer dört konuda  faydalanmayı kısıtlamaya neden olmuyorsa mümkündür.  Ama Türkiye’de kimin umurunda…

Gelelim HES’e:

HES, hidroelektrik (HE) ve santral (S) kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşmuştur. Yani Hidroelektrik Santral demektir. İşleyişi eski tip su değirmeni gibidir. Bu değirmenlerde, yukarıdaki arkta akan su, geniş ağızlı ama diğer ucu gittikçe daralan 5-10 m uzunluktaki çelik borunun ucundan tazyik ile akar ve  hemen ucundaki çarkı çevirir. Bu çarka bağlı olan şaft döner.

HES santralın da sistemi aynıdır. Ancak değirmendeki 5-10 m borunun yerini bazen  5-10 km  uzunlukta boru alır. Borunun başlangıç noktası santralin bulunduğu kottan daha yüksek yerde inşa edilen regülatördür Regülatör denilen şey bir çeşit barajdır, suyun birikim yeridir. Buradan itibaren su, uzaklardaki elektrik santraline ulaşıncaya kadar araziye döşenmiş olan  boru içinde yolculuk eder.

Borunun uzandığı hatta neler olur?

Neler olmaz ki !.. Dereden geçecek su, burunun içinden geçtiğine göre  dere yatağında su kıtlığı olur. HES’i yapanlar her zaman akan suyun %40 kadarı  regülatörden salınacak derler ama  bu oran % 10’u hiç geçmez ve hatta bunun altında kalır. Sonuçta dere yatağının en azından iki  tarafı kurur. Buradaki bütün canlılar susuzluktan mahvolur. Köylünün sulama için aldığı su yetmez. Çevredeki hayvanlar içecek su bulamaz. Sadece orada yetişebilen bir bitki türünün de nesli kaybolur. HES’ler aynı dere üstünde peş peşe tesis edilirse  durum daha da vahimdir: Ortada, borunun geçtiği hat boyunca dereden eser kalmaz. Üstelik bu dere ile beslenen, çevredeki su kaynakları da kurur. Yani zarar çok ötelerde de kendini hissettirir. Un değirmenleri çalışmaz. Santralden çıkan suyun kalitesi düşer, ısınır ve tuzlanır,  sulama suyu olarak kullanıldığında sebzelerin verimi düşer.

Daha bitmedi; inşaat sırasında olanlar ekolojik rezaletin ön habercisidir.

Regülatörün yapılacağı yere kadar yol açılır. Bu nedenle ormanda büyük tahribat olur. Oluşan molozlar vadiye akar, önlerine gelen bitki ve hayvanları öldürür, tahrip eder.

Açılan yol güzergahında, toprak içinde ve üstünde bulunan bütün canlılar zarar görür ve ölür. Sadece orada olan bir tür tamamen ortadan kalkabilir,

Yol boyunca yeşil örtü ortadan kalktığı için heyelan, sel ve çamur baskını olasılığı artar,

Çimento kamyonları artıklarını dereye boşaltır. Balıklar ölür, arıların yaşamı tehlikeye girer,

Bu iş için taş ocakları kurulur. Toz bitkileri ve gürültü hayvansal canlıları perişan eder,

 

Yani HES, ormanın tahribatı ile başlar ve bu tahribat yıllarca devam eder. 

YORUMLAR Üye Girişi

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya 1 yorum yapılmıştır
Serdar Ölez 02.09.2018 16:22
Kaleminize sağlık Necdet Bey, çok güzel özetlemişsiniz.
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat