Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

“Dünyaya erken gelmişiz” demeyin …

Karşılıklı konuşmalarda sık sık duyarız “ Dünyaya erken gelmişiz”. Her nesilde söylenmiştir herhalde. İlk olarak telefonu, radyoyu, televizyonu, çamaşır makinesini ancak ileri yaşlarında görenler mutlaka böyle söylemişlerdir.

4 Kasım 2016 Saat: 21:35

Bu konuda binlerce örnek vermek mümkündür nesilleri dikkate aldığımızda.

Şöyle bir etrafıma bakıyorum da çocukluğumda, gençliğimde ve hatta olgunluk çağımda olmayan o kadar şey var ki… Saymakla bitmez..1950 yılında Hendek’te ilkokula giderken öğretmenimiz bizi sınıf olarak belediyenin itfaiye arabasının olduğu yere götürmüştü. Oradaki telefonu eline alıp “Çocuklar buna telefon denilir” dedi. Sonra içimizden birine kasaba içinde bir yere telefon ettirdi. İnanmayacaksınız telefon numarası 3 veya 5 gibi tek haneli bir rakamdı. Demek ki kasabada on kadar yerde, herhalde kaymakamlık, adliye, karakol gibi resmi dairelerde telefon vardı. 1957 veya 1958 olacak,İzmit’te arkadaşlarla gezerken içimizden biri “Bu evde telefon var” diyerek bir evi bize göstermişti. Bugün gibi hatırlıyorum. Günümüzde ilkokul çocuklarının ellerinde bile cep telefonlarını görünce gel de “Dünyaya erken gelmişiz “ deme…

Şimdi bir başka zaman dilimine gidelim. Bu durumda “İyi ki dünyaya daha erken gelmemişim” diyeceksiniz. Ben kendimi örnek vereyim. Tarih kitapları ve seyahatnameleri her okuduğumda “İyi ki yıllar sonra 1944 de doğmuşum, daha erken doğmamışım” diyorum. Benim dünyaya gelmemden yıllar öncesine gittiğimde salgın hastalıklar, harpler, iç savaşlar  var. Her an ve her yerde ölüm korkusu hissediliyor. Kanun-nizam yok, çaresizlik kol geziyor. Örneğin kuduz aşısı yok, Kuduz bir hayvan tarafından  ısırılan kişiyi bir yere kapatıyorlar ölmesini bekliyorlar.  “İyi ki dünyaya daha erken gelmemişim” deme de göreyim.

Şimdi “Dünyaya erken gelmişiz” diyenlere bir önerim var :  Yatın-kalkın doğmakta geç kalmadığınız için dua edin. Çep telefonu, bilgisayar, uçak yolculuğu vs gibi olanaklar sizi aldatmasın. Dünya kötüye gidiyor. Doğal afetler kapıda bekliyor. Bizler en kötülerini görmeyeceğiz. Ama bu sıralarda ve bundan sonra doğacaklar görecekler. “Arkadaşlardan bazıları beni “felaket tellallığı” yapmakla suçluyor ama “köy” görünüyor. A.B.D Massachusettes Teknoloji Enstitüsü uzmanlarının savına göre küresel ısınma yüzünden 2120 yılına gelindiğinde yeryüzü "yaşanabilirlik" niteliğini geniş ölçüde yitirecek. Şimdi sokaktaki adam bunun farkında değil, bu yüzden umurunda da değil. Atmosfer kirliliğinden dünyada her yıl binlerce kişinin öldüğünden haberi yok… Ozon tabaksını delen gazları salgılamaya devam edersek herkes UV-B yüzünden deri kanserine yakalanacak haber yok... Haberi olmadığından umursaması konu olmuyor. Yakın gelecekte tabiatı umursamamın cezasını yeni nesiller  çekecek.

İlim insanları bu yüzden, özellikle siyasileri, karar vericileri uyarmak için kendini adeta paralıyor. Özellikle karbondioksit salınımı yüzünden siyasilere yalvarır- yakarır oldular. Kimin umurunda. Ormanlar bütün karasal karbonun yaklaşık %40'ını bünyelerinde tutarken dünyada, yılda ortalama 7,3 milyon hektar orman ortadan kayboluyor.

Günümüzü yaşıyoruz ya….Vallahi, ben bu yıllarda doğan çocuklar için endişe edip şimdiden üzülüyorum. Çünkü ben durumu biliyorum ve umursuyorum.

 

Kaynak:

[1]:Keleş.R.,.2013.100 soruda Çevre sorunları ve Çevre Politikası.

[2]: Anonim.2011 Universita degli studi di Napoli Federico II.Tesi di dottorato in biologia applicata.Accumulo e caratterizzazione del C organico nella lettiera e nel suolo minerale di pinete  e faggete

[3]:Anonim. 2010.Fondazione Gas Natural.Foreste e ciclo del carbonio in italia: Come mitigare il cambiamento climatico.1.Edizione 2010. Barcelona-Espana

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat