Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Doktora tezleri internette yayınlanmalıdır

Ben cumartesi günleri için hazırladığım yazılar ve daha önce bastırdığım kitabıma yapacağım eklentiler nedeniyle sık sık Avrupa üniversitelerinin internette yayınlanan doktora tezlerini de inceliyorum. Onlardan alıntılar yapıyorum.

10 Ekim 2016 Saat: 16:17

Bilindiği üzere üniversitelerin ilgili bölümleri doktora tezlerini  bilgi noksanlığı olan veya daha geniş bilgilenmeyi gerektiren konulardan seçerler. Çünkü bir doktora tezinin en büyük özelliği bilinene katkı sağlama amacı taşımasıdır. Yani doktora konusunda bilinen bir futbol topu kadarsa doktora çalışması sonunda onun üstüne  bir mercimek tanesi kadar katkı diyelim. Bu olmuyorsa yapılan doktora değildir. Bana göre, eğer doktora tezinde ortaya konulan sonuç  topun içinde kalıyorsa ve bu tez kabul ediliyorsa  bu bilimsel rezalettir.

Bu durumda ilk tespit ne olmalıdır.? Doktora konusunda bilinenleri tespit etmek. Doktora konusunda önceden yapılmış araştırmalardan alınan sonuçları ortaya koymak ve bilgi açığını belirlemek. Bunu kim yapacak ? Doktora tezini belirleyen akademisyenler.

Böylece doktora tezinin bir bilgi açığını kapatması hedeflenecek. Tez bilinenin içinde kalmayacak. Amerika’nın yeniden keşfi olmayacak.

Size kendi konumdan örnek vereyim: Ben yıllarca orman  entomolojisi konusunda çalıştım. (Böceklerin yaşamı ile ilgilenen bilim koluna Entomoloji denilir.) Diyelim ki kişiye “X böceğinin Türkiye Ormanlarında yayılışı” konusunda doktora tezi verildi. Doktorayı yapacak kişi Türkiye’deki Orman Bölge Müdürlüklerini dolaşıyor, oralarda ormanlarda bu böceğin nerelerde olduğunu belirliyor. Bunları bilimsel anlatımla yazıyor. Buna doktora denilebilir mi? Bu ancak X böceği hakkında bilimsel bir rapor olabilir. Bilinene ne katmıştır? Hiçbir şey…Sadece bilinenleri toparlamıştır.

Peki.. Bu X böceği konusu bir doktora tezi olarak ortaya nasıl konulabilir? Tez, örneğin “X böceğinin yayılışını etkileyen faktörler” olabilir. Bundan sonrasında doktorayı yapacak olan kişi ön hazırlık yapacak: Öncelikle, şimdiye kadar hangi faktörler belirlenmiştir ve bunlar böceğin yayılışını nasıl etkilemektedir sorusunun cevabını bulacaktır. Bunun için yerli ve yabancı bilimsel yayınları irdeleyecek. Bunlardan edindiği bilgiler ile kendi bildiklerini ortaya koyacak. Bilmediklerini öğrenecek ve bilinmesi gerekenleri belirleyecek…

Bundan sonra örnek olarak verdiğim tez konusunda bilinen faktörlerden bilinmeyen faktörlere bilimsel anlamda yolculuk yapması gerekecek. Bunu nasıl yapacak? Edindiği ön bilgileri ve o güne kadar, verilen tez konusunda yaptığı çalışmalardan elde edilmiş ara sonuçları irdeleyecek, kendinde bilimsel şüpheler, böceğinin yayılışını etkileyebilecek unsurlar konusunda soru işaretleri oluşacak. Bu sorular oluşmuyorsa beklenen netice alınamaz. Çünkü bilimsel anlamda doktora, doktora yapanın, tez konusunda kafasında oluşan soruların karşılığı bulunmaya çalışılarak yapılır.

Soru işaretlerini ortadan kaldıran bir sonuca erişilmiş ve tez konusunda sebep - sonuç ilişkisi bazında şimdiye kadar hiç kimse tarafından belirlenmemiş bir bağlantı ortaya çıkmış ise kabul edilebilir  doktora söz konusudur.

Sonuçlanmış ve kabul edilmiş doktora tezleri internette yayınlanmalıdır. Bu yapılırsa bilimsel kalite artacaktır. Çünkü her konuda olduğu gibi,  irdeleyenlerin sayısında artış sorumlularda daha fazla dikkat gerektirecektir. Hem sonra, kimler hangi tezleri bitirip, bilim doktoru, sonra doçent, profesör olmuş, millet bilse fena mı olur? Bunda saklanacak ne olabilir? Ha cesaret…

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat