Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

Cumhurbaşkanlığı seçiminde chp’nin tavrı ne olmalı?

Türkiye ilk kez halk oylaması ile Cumhurbaşkanı’nı seçecektir. Seçim sonuçları ülkemizin siyasi geleceğini derinden etkileyecektir.

15 Mayıs 2014 Saat: 12:29

Böylesine hayati bir seçime giderken, ana muhalefet konumundaki CHP’nin seçim ile ilgili stratejisini ve politikalarını mercek altına almak ve irdelemek gerekmektedir.

CHP yönetimince; bugüne dek parti açısından, 30 Mart mahalli seçim sonuçlarının değerlendirilmesine ve kamuoyunun aydınlatılmasına yönelik bir çalışmaya yer verilmemiştir. MYK’da yapılan değişikliğin ve güçlü genel sekreterlik konumuna dönülmesinin nedeni açıklanmamıştır. Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlık sürecinin nasıl yönetileceği, bu konuda ne gibi çalışma yapıldığı konusunda kamuoyu bilgilendirilmemiştir. Bu durum, yerel seçim sürecinde, aday belirleme aşamasında yaşanan kargaşanın tekrar etme riskini akıllara getirmektedir.

AKP adayına, muhtemelen Sayın Tayyip Erdoğan’a karşı, muhalif kamuoyu tarafından gündeme taşınan çatı adayı formülüne CHP yönetimin nasıl yaklaştığı da bilinmemektedir. Esasında bu tür yapay alternatif arayışlarına CHP’nin itibar etmemesi gerekmektedir. Öncelikle, partinin gelecek tahayyüllerinin ve ülke insanın önüne koyacağı ve destek talep edeceği politikalarını netleştirmesi ve topluma aktarması öncelenmelidir. Akabinde, ülkenin tüm dinamiklerini dikkate alarak, konsensüs arayışı sonucu,  toplumca genel kabul görecek bir adayın belirlenmesi parti açısından hayati önem taşımaktadır.

AKP iktidarınca; neo-liberal  politikaların tavizsiz bir şekilde uygulanması  ve özelleştirme politikaların sistemin ana iskeletini oluşturması, sosyal devlet ilkelerinin  göz ardı edilmesi , bugünkü Soma faciasında yaşanan ve benzer sürgit devam eden işçi ölümlerinin nedenini oluşturmuştur. Gelir dağılımının bozulmasına, eşitliksiz ve adil olmayan bir yapının şekillenmesine yol açmıştır.

Kapitalist sistemin 2008 yılından buyana yaşadığı krizin getirdiği sorunlar sistem teorisyenleri tarafından tartışılmaktadır. Bugünlerde Fransız ekonomist Thomas Piketty’nın “21. Yüzyıl  Sermayesi” isimli kitabı, sistemin yarattığı gelir dağılımı adaletsizliğini veriler itibariyle ortaya koymakta, üst gelir gruplarına yönelik vergi uygulamalarıyla sistemin revize edilmesine yönelik çözümlemeler önermektedir. Söz konusu çalışma dünya ekonomi çevrelerinde büyük yankı uyandırmış, sisteme yönelik eleştirilere ve tartışmalara zemin hazırlamıştır.

Bu bağlamda; CHP’nin ekonomik politikalarının netleştirilmesi, AKP’ye karşın nasıl bir politik duruş sergileneceğinin net olarak bilinmesi ve kamuoyuna aktarılması gerekmektedir. Sosyal , korumacı  ve adil gelir dağılımını önceleyen ilkeler çerçevesinde şekillendirilecek  olan bu politikaların insanı ve ahlaki unsurları da gözetmesi i sosyal demokrat bir parti için vazgeçilmez olduğu unutulmamalıdır.

Partinin “herkesin başımız üzerinde yeri var” soyut ve popülist söylemler yerine; ülkemizin sosyolojik gelişimi doğrultusunda, özgürlükler temelinde, hak v e tanınma taleplerinin karşılanması yönünde politika oluşturulması gerekmektedir. Cumhuriyeti rejimimiz yıllar itibariyle ortaya çıkan hata ve eksikliklerinin kabulü ve giderilmesi yönünde düzenlemeye gidileceği öngörülmelidir.

Bu bağlamada alevi inancına sahip vatandaşlarımızın hak taleplerinin karşılanması, en azından “Diyanet İşlerinde” eşit ölçüde temsil imkanına kavuşturulacağı, cem evlerinin ibadet yeri olduğu uygulamasına geçit verileceği taahhüt edilmelidir. Özgürlük ve demokrasi ilkelerinin tüm ülke vatandaşlarının doğal bir hakkı olduğu ilkesi çerçevesinde; Kürt vatandaşlarımızın ana dilde eğitim talebinin karşılanması, ülke genelinde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi doğrultusunda politika oluşturulmalı ve kamuoyuna deklere edilmelidir.

CHP’nin merkezde konuşlanma ve sağ politikalarla buluşma, devşirme sağcı kadrolarla bütünleşme arayışının bir sonuç vermeyeceği görülmelidir. Muhafazakar, modern ayrımı gözetmeyecek sosyal demokrat politikalar etrafında oluşturulacak, halka değecek, önceliği n alt ve orta gelir gruplarının oluşturduğu,  gençler ve kadınları hedef alan, projelerini  halka aktaracak kadro yapılanması ile ciddi bir iktidar alternatifi olunacağı, ilk planda cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin olumlu sonuç alacağına inanmaktayım.

İçinde bulunduğumuz ülke koşulları, ilk kez halk tarafından seçilecek olan Cumhurbaşkanlığını bu nedenle çok önemli kılmaktadır. CHP’nin halihazır oy tabanı itibariyle seçimin belirleyicisi olamayacağı için mutlaka toplumsal konsensüs ve mutabakat arayışına yönelmesini gerektirmektedir. Özgürlük, demokrasi,  hukukun üstünlüğü, tarafsız ve  kuvvetler ayrılığı ilkesini özümsemiş, küresel gelişmeleri yakinen izleyen, bir kişilik etrafında bütünleşmeyi sağlayacak bir adayın belirlenip, önerilmesine olan ihtiyaç ortadadır. Bu nedenle;

Benim şahsi adayım, bu özellikleri taşıdığına inandığım Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim Kılıç’tır.

Saygılarımla,

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat