Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Bu sedir ağacı neyin göstergesidir ?

Bazen kişi veya kurumların bir tek uygulaması bile çalışma yapısının ve bilgi düzeyinin göstergesi olabilmektedir.

30 Ekim 2020 Saat: 13:50

İşte bunlardan biri; Balık Pazarının eski yerinde, Pişmaniye Meydanı yapımı sürerken dikilmiş bir sedir ağacı.

 

Buraya neden, kentte sağlıklı gelişen onca ağaç türü varken sedir ağacı dikilmiştir? Bilen parmağını kaldırsın!..

 

Çünkü bu kentte her yaştaki sedir ağaçları yaklaşık 10 yıldan beri kuruyorlar.

 

Örnek mi istiyorsunuz? Şirintepe’ye gelin. Ne kadar tuhaftır ki bunlardan tamamen kuruyanlarını dipten kestiren belediye, Şirintepe’yi Kuruçeşme’ye bağlayan yol üzerinde, 15-20 kadar sedir fidanını grup halinde dikti. Herhalde bunların ağaç konumuna geleceği bilinmediğinden (!) dikimleri funda çalısı gibi 1,5-2 m aralıkla yapılmıştı. İnanılır gibi değil ama dikim yaptıkları bu alanın 30-40m ötesinde önceden dikilmiş ve kurumaya yüz tutmuş sedirler vardı. Doğal olarak bu son dikilenler de kuruyunca, 2-3 ay önce, belediyenin elemanları onların tamamını diplerinden kesti. Şimdi orası ağaçsız bir alan halinde duruyor.

 

Hasta sedir ağaçlarını, hatta hastalanmaya başlayanları  bakarak bile ayırt etmek çok kolay. Bu tür hastalıklara neden olan mantar, bakteri ve virüs gibi zararlılar, rüzgar, kuşlar ve hatta insanlar tarafından (özellikle ayakkabılara bulaşma sonucu) sağlıklı ağaçların olduğu yerlere taşınabiliyor. Bunun doğal bir sonucu olarak oturduğum Şirintepe’deki sedirler adeta sırayla kurumaktalar.  

 

Dikilen bu ağaç, belediyenin kentin yeşil örtüsünden sorumlu birimlerinin,  sedirin bu hastalığından haberi olmadığının yanı sıra   kent ağaçlarının  sağlık durumlarını belirleme gereğini duymadıklarını ortaya koyuyor.

 

Tabii bu durumda kentteki ağaçların sağlığını etkileyen faktörler belediyenin ilgili birimini hiç ırgalamıyor.  Kalan sağlar bizimdir!..

 

Aklına geleni, istediğin yere  dik! Ne kadar bilimsel bir çalışma!..

  

Aslında çok merak ettiğim bir başka konu var : Bu ağaç dikilmeden önce tabandaki sert zemin (Büyük ihtimal beton veya asfalttır) kırılıp dışarı alındı mı? Bunu öyle merak ediyorum ki hiç sormayın !..

 

Çünkü Merkez Bankasının doğu kısmında, tramvay hattının bitişiğindeki alanlarda dikilmiş ağaçların  yarısı bu nedenle iki sene içinde kuruda da !

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat