Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Bilimsellikte gerideyiz

Bilimsel yayınlarda, genelde konuya ilişkin olarak diğer bilim insanlarının aldığı sonuçlara ve görüşlere de yer verilir.

23 Ekim 2017 Saat: 07:08

Bunlardan bir kısmından alıntılar yapılırken onların irdelenmesine yönelik açıklamalarda bulunulur. İşlenen ana konuların sonuna irdelenen ve alıntı yapılan  yayınların listesi ve yazarları belli bir düzen dahilinde konulur.

Ben bu konuda çok dertliyim. Ben yazılarımı hazırlarken çoğunlukla yabancı bilimsel yayınlardan çeviriler yapıyorum. Ama çeviri yaptığım yabancı yayınlarda Türk bilim insanlarının payı yok gibi. Onlarda Türkiye’den bir bilim insanının ismini görmez iken örneğin bir Nijeryalının ismine ve makalesine rastladığımda üzülmemek mümkün mü? Size çok çarpıcı bir örnek vereyim: Elimde Maria de los Angeles Gras isimli bir araştırmacının yazdığı İtalyanca  bir yayın var. Yayının adı” Robinia pseudoacacia L. (Buhalkımızın yanlış olarak  Akasya olarak bildiği Yalancı Akasya’nın bilimsel adıdır. Akasya başka bir ağaçtır) Ülkemizde hemen hemen herkesin bildiği bir ağaçtır. Ben bu yayını Türkçeye çevirdim ve  bunu yaparken çok şaşırdım. Çünkü yayının sonunda faydalanılan yayınlar listesinde  tam 431 (Dört yüz otuz bir) araştırmanın adı ve yazarı var ama Türkiye’den bir tek isim bile  bulunmuyordu.

Bu duruma gelmemizin nedenleri var: Bunlardan en önemlisi son yıllarda bilim adamı yetiştirmede kalitesizlik.

Bunu sağlamak için master ve doktoradan başlayarak  bilimsel unvan kazanmak için yapılmış tezler ile bunları değerlendiren raporların   internette yayınlanması şart koşulmalıdır. Ortaya konulan görüşlerin ve yapılan değerlendirmelerin de internet ortamında yayınlanması planlanmalıdır. Çünkü akademik çalışmalarda yetersizliklerin fark edilmesini sağlayacak düzenleme kaliteyi arttıracak  en etkin çaredir.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat