Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

% 4 ile %2’nin buluşması

Bu ne biçim başlık demeyin. Dünyada kıt olan iki biyolojik değişimin aynı kişide buluşmasını gösteriyor.

25 Şubat 2022 Saat: 14:20

 

Bu ne biçim başlık demeyin. Dünyada kıt olan iki biyolojik değişimin  aynı kişide buluşmasını gösteriyor.

 

Kıt olanın biri geçen yıl Eylül ayında yazdığım gibi AB kan grubu. İsa doğduğunda, kanı AB grubundan olan insan yoktu. Bu nedenledir ki günümüzde, örneğin Avrupa kıtasında, AB grubu kan taşıyan insanların oranı sadece Polonya ve Finlandiya’da %7 düzeyinde olmak üzere ancak %2 ile % 5 arasında dolaşıyor. Türkiye’deki oranı %4 düzeyinde.

 

Bilim insanları, kan grupları ile insanların ruhsal ve bünyesel yapıları arasındaki bağlantıyı sürekli incelemişlerdir. AB grubu için varılan sonuç özetle şöyle:

Bu gruptan olanların bağışıklık sistemi çok toleranslıdır. Bunun doğal bir sonucu olarak yedikleri besinlerin olumsuz sonuçlarını belirlemede zorluk çekerler. Kuvvetlerini ve enerjilerini yeniden sağlamaları için zaman gerekir.

Onlar başkalarına ve dış dünyaya karşı duyarlı ve açıktırlar. Kendilerini daima hür hissetme onlar için çok önemlidir. Bir konu üstünde yoğunlaşma açısından çok büyük kapasiteye sahip olduklarından hassasiyeti çok yüksek işlere uygundurlar. Hem iş hem de kişisel yaşamlarında ani değişiklikleri sevmezler ve değişikliklere hemen uyum sağlamazlar. Yapı olarak aşırı duyarlı olmalarına karşın realite karşısında tarafsızlıklarını korurlar.

Dünyamızda  kıt olan diğer biyolojik değişim göz renginin yeşil oluşu. Bilimsel araştırmalara göre  dünya insanlarının %70’i kahverengi, %10’u mavi,    %5’i açık kahverengi (Fındık kabuğu rengi),  %5’i amber  (Kehribar), %3’ü gri ve %1’i kırmızı  renkli gözlere sahip. Gri renk mavinin bir tonudur ve kırmızı renk bir hastalık sonu oluşmaktadır.

 

Bilimsel araştırmalara göre nedeni “Lipokrom” isimli sarı bir  pigment olan yeşil göz dünya genelinde ancak %2 oranında. Bu son derece düşük oran gözde yeşil rengin, insan organizmasında AB grubu kan gibi çok sonra oluştuğunu göstermektedir.

 

Göz rengi nasıl oluşuyor? Bunun için yaklaşık 16 gen devreye giriyor. Bu genler göz renginin oluştuğu iris içindeki hücrelerin “Melanin” üretmelerini sağlıyor. Melanin derideki özel hücrelerin salgıladığı bir pigment topluluğudur. Derinin, saçın ve gözlerin rengi bu salgısının miktarına bağlıdır. Ne kadar çok olursa göz rengi o kadar koyu oluyor ve yokluğunda ise albanizm görülüyor.  

Doğum sonrasında melanin üretimi hemen başlamadığı için bir çocuğun göz rengi tam olarak 3 yaşına doğru ortaya çıkmaktadır.

Gözlerimizin rengi, parmak izlerimiz kadar benzersizdir. Çünkü benzer renklerin konsantrasyonu farklıdır. Güvenlik için kullanılan retina taraması da buna dayanmaktadır.  

Gözler ruhun aynasıdır. İsveç'teki Orebro Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının yaptığı bilimsel çalışma sonunda göz rengi ile kişilik arasında ilinti olabileceği ortaya konulmuştur. Bu durum, irisin gelişiminden sorumlu genlerin, kişiliğimizi etkileyen beynin ön lobunun bir bölümünü oluşturmada da önemli bir rol oynamasına dayandırılmaktadır.  Biological Psychology adlı bilimsel dergide de yayınlanmış olan  araştırma, irisin farklı özelliklerine bağlı olarak farklı kişilik özelliklerinin de oluştuğunu  ortaya koymuştur.

 

Edinburgh Üniversitesi'nden uzmanlar da göz rengi ve kişilik arasındaki bağlantıyı inceleyerek, gözlerin beyin için dünyaya açılan gerçek bir pencere olduğuna dikkat çekmişlerdir.

 

Bir başka bilimsel araştırmaya göre, yeşil gözlü insanlar özellikle çekici ve gizemli kabul edilmektedir. Bu insanlar özgün, yaratıcı, çok iyi çalışan, oldukça gizemli ve kendine güvenen, zor sinirlenen ve genellikle öngörülemez insanlar olarak tanımlanıyor.

 

Bir kişi düşünün…Kan grubu  AB,  gözleri yeşil… İnsan denilen canlının adeta son versiyonu gibi…  Kim bilir ne tuhaf  huyları ve davranışları vardır!  Ben bunlardan biri olarak öz eleştiride bulunduğumda çok şaşırıyorum. Birkaç örnek vereyim: Görülmemiş derecede duygusalım; hazin veya mutluluk getiren bir olaya şahit olursam, duyarsam, anlatma durumunda kalırsam, hangi ortamda olursa olsun kesinlikle ağlarım. Hiç hoşlanmadığım bir kimsenin TV veya yazılı basında reklamını yaptığı belli bir marka ürünü kesinlikle satın almam. Hoşlanmadığım bir kişinin sürekli gittiği dükkandan alışveriş yapmam. Dinini para kazanmak için kullandığı düşüncesiyle, ismi dinsel kelime olan ticarethaneye girmem, böyle isimli lokantada, aç kalacağımı bilsem yemek yemem.

 

Gördünüz mü!.. % 4 ile %2’nin buluşmasının sonucunu.

 

 

Kaynak

1)Marta Albé. 2021.Colore degli occhi: ecco cosa rivela sulla nostra     personalità

2)Anonim.2020. Colore degli occhi. Quanto ne  sappiamo?Lensblog.

3)Pietro Mozzi.2012.La dieta del dottor Mozzi. (İkinci basımı 2012’de yapılmış kitap)

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat