Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

12. Kocaeli Kitap Fuarı

12. Kocaeli Kitap Fuarı özelinde ve Anadolu'da yaygınlık kazanan kitap fuarları genelinde; konunun, işlevsellik açısından ve sosyolojik yönüyle tartışılması, bu doğrultuda iyileştirilmesi, geliştirilmesi açısından, akademik ağı

26 Mayıs 2022 Saat: 19:06

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve paydaşları tarafından düzenlenen,12. Kocaeli Kitap Fuarı özelinde ve Anadolu'da yaygınlık kazanan kitap fuarları genelinde; konunun, işlevsellik açısından ve sosyolojik yönüyle tartışılması, bu doğrultuda iyileştirilmesi, geliştirilmesi açısından, akademik ağırlıklı görüşlerin ortaya konması gerektiğini düşünüyorum.

  Bu bağlamda, Kocaeli Kitap Fuarını baz alıp, yaptığım değerlendirmede; düzenleme komitesinin kimlerden oluştuğu, edebiyat dünyasını tanıma açısından üyelerin hangi özelliklere sahip olduğu, yazar ve yayınevi tercihlerinde ne gibi kriterlerin esas alındığı, katılımcılara hangi boyutta ödeme yapıldığı, mali yapının nasıl oluştuğu, açıklık ve hesap verebilirlik ilkesi gereği kamuoyuna bildirimde bulunuldu mu, şeklindeki sorulara ne yazık ki bir yanıt alınmamıştır.

Öte yandan, öğrencilerin ve gençlerin fuara, öğretmenleri eşliğinde, grup halinde katılımın sağlanması da, ayrı bir değerli kazanım olduğuna inanıyorum. Yine de, çocuklarımıza, kitap okuma zevki ve seçim tercihi açısından, okullarında ne gibi ön bilgi verildiği, düzenleme grubunca, eğitim kurumları ile bu konular kapsayan görüşmeler yapıldı mı, ziyaretlerin etkin kılınması konularında bilgi alışverişinde bulunuldu mu, gibi ve benzeri soruların cevabının olmaması da, olumsuzluk olarak, ortada durmaktadır.

 Tüm bu genel veriler çerçevesinde yapılan değerlendirme sonucunda, bu yıl ki kitap fuarının da, bu kriterler doğrultuda, beklenen sonuca ulaşamadığı, panayır havası görüntüsünden kurtulamadığı görülmüştür. Tüm kenti kucaklayan, farklı görüşlere de yer veren kapsayıcı anlayış yerine; ideolojik kalıplar içinde kalındığı, yandaşlık ilkesi ve popüler kültürün öncelendiği anlaşılmıştır. Bu bağlamda, fuar kapsamında, basına yansıyan, Cumhuriyet karşıtı söyleşi de, fuar ile ilgili olumsuz bir yargıya neden olmuştur. Ayrıca, Uluslararası Kongre Merkezi'in de, bu tür organizasyonlar için uygun olmadığı anlaşılmıştır. Kitap fuarlarını çok önemsiyor, değerli buluyorum.

  Özellikle Kocaeli Kitap Fuarı'nın bölgesel çekim merkezi olabilecek, büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Vurgulamaya çalıştığım olumsuz koşullar gözönüne alınarak ve eksiklikler giderilerek, önümüzdeki dönemlerde daha etkili, prestijli, marka değeri olan organizasyonlara yer verilmesini diliyorum. Kocaeli Kitap Fuarı'nın oluşumuna katkı sunan ve emeği geçenlere, eğitim ve kültür yaşamımıza hizmet eden kurum ve bireylere, değerli yazar ve yayınevi yöneticilerine katkıları için çok teşekkür ediyorum.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat