Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

İzmit,Halkevi Binası Kente Kazandırılmalıdır.

İzmit Halkevi cumhuriyet döneminin kente kazandırdığı çok önemli bir mimari ve sosyal kurumlarından birisidir.

9 Haziran 2020 Saat: 13:47

     1938 yılında yurttaşlarımızın % 80 inin okuma yazma bilmemesi nedeniyle halk eğitim çalışmaları ve halkevleri projesi kapsamında yapılan bir eserdir.

Binada jimnastik salonu, kütüphane, konferans salonunu,halka açık müsamere salonu ile bir gazino vardır.O zaman bina deniz kenarında olduğundan plaj dahi düşünülmüştür.Ayrıca şehir lokantası da bir süre burada hizmet vermiştir. İzmit Halkevi arşivi ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararından bu kulenin “deniz feneri” olarak yapıldığı anlaşılmaktadır.O yıllarda Türkiye nüfusu 17 milyon,İzmit’in nüfusu da çok azdı.

     1942 – 1943 yılları arasındaki süreçte,1500 kişi tarafından izlenen 8 konser ,14 aile toplantısı, 4 köy gezisi, şiir dinletileri,10.000 kişi tarafından ziyaret edilen 4 sergi yapılmıştır.Halkevi polikliniğinde 1600 hasta tedavi edilmiş, 300 fakir okul talebesine önlük, 15 fakir talebeye ayakkabı alınmış, Kız                   Enstitüsü’ndeki fakir öğrencilere kitap, defter, kumaş ve dikiş malzemesi temin edilmiştir (21 Şubat 1943 Türk yolu Gazetesi).Nüfusa göre düşünüldüğünde halkevinin çok önemli bir işlev gördüğü hemen anlaşılmaktadır.

     Halkevlerinin 1951 yılında siyasi bir kararla kapatılması nedeniyle İzmit’teki Halkevi de kapatılmış,bütün demirbaş eşyalar toplanarak bir odaya konmuş,sinema salonu da  mühürlenmiştir (17 Ağustos 1951 Türkyolu Gazetesi).

    Bu bina cumhuriyet tarihimizin Kocaeli’deki en önemli tarihi binalarından birisidir.Bu binanın İzmit belediyesinin çalıştığı tarih koridoru projesi kapsamında ve kentin hafızasının korunması için mutlaka ihya edilmesi gerekir.Bu şekilde halkevi binasının amacına uygun,kent insanı ile bütünleşen bir konumda ve mimari projesine uygun biçimde restore edilerek kent insanının kullanımına açılması bir kentlilik bilincinin ifadesidir.

Aynı şekilde İzmit Türk Yolu gazetesinin tüm nüshalarının da toplanması ile halkevi binasında tarihe ışık tutmak açısından kent hafızasına sunulması gerekir.Bütün bu işlerin siyaset üstü bir anlayışla değerlendirilmesi ,ortak bir akılla hayata geçirilmesi bir kentli sorumluluğudur.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat