Özdilek
Bilal Dündar
Bilal Dündar

İslam'a en uygun yaşayan ülkeler listesi

Amerika'da George Washington Üniversitesi'nden iki akademisyen 2010 yılında "İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?" başlıklı bir araştırma yayımladılar.

15 Şubat 2020 Saat: 09:15

Araştırma giderek genişleyerek Müslüman olmayan ülkeleri de kapsayacak şekilde İslam 'a en uygun yaşanabilir ülkelerin değerlendirildiği "İslamilik Endeksi Listesi" şeklinde araştırmaya dönüştü. Endişeye sevk eden hayretle karşılanan bir araştırma sonucu karşımıza çıkmaktadır. İslam en uygun yaşayan ülkeler listesinde ilk 40'ta Müslüman ülke yok!Bu duruma göre batılı ülkeler ilk sıralarda, Müslüman ülkelerinse son sıralarda yer alması dikkat çekmektedir.Türkiye bir önceki yılın değerlendirmesine göre 14 sıra gerileyerek 95. sırada yer almış.Amerika'da İran asıllı akademisyen Hüseyin Askari'nin kurduğu İslamilik Vakfı tarafından 2015 yılından beri yürüttüğü araştırmasında cami saldırısı ile gündeme gelen Yeni Zelanda üçüncü kez en yüksek puanı alarak sıralamada yerini kimseye bırakmıyor.153 ülkenin yer aldığı listenin ilk sırasında 2019 da 51 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sırasında Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Arder'in başörtüsü takarak dayanışma göstermesi büyük takdir toplamıştı.Değerlendirmede en sonda Yemen bulunuyor.İslami kriterlere uygun devlet yapısına sahip olan "Müslüman ülke ise 45'inci sırada Birleşik Arap Emirlikleri olarak belirtilmektedir.2018 İslamilik Endeksi'nin basın duyurusunda Türk kökenli Mısırlı âlim Muhammed Abduh'un 100 yıl önce söylediği bir söze atıf yapılıyor.Batı'ya gittim. İslam'ı gördüm ama Müslüman yoktu.Doğu'ya döndüm, Müslümanları gördüm ama İslam yoktu.Düşünülmesi, yorumlanması ve değerlendirilmesi gereken önemli bir konu olduğunu düşünüyorum.

 

Hakiki Dost Pakistan

Şartlar ne olursa olsun hakiki dostluklar ilelebet devam ediyor. Çünkü hakiki dostluklarda çıkar önde yer almaz. Günümüzde birçok dostlukların nerdeyse tamamında çıkar öncelikli olduğu için çıkar bitince dostlukta bitiveriyor. Hakiki dostluklara Azerbaycan ve Pakistan değişmez iki örnektir. Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale savaşında Pakistan o zamanki kıt imkânlarına rağmen gönüllü savaşçıları ile ve maddi desteği ile yanımızda olmuştur. Pakistan'ın haklı davası Keşmir problemlerinin çözümünde hep her zaman her koşulda destek olmaktayız. Makalemi yazarken Sayın Cumhurbaşkanı'mız Erdoğan Pakistan Meclisinde bir konuşma yapıyordu. Nerede ise her cümlesi milletvekillerince oturdukları sıraların kapaklarına vurarak memnuniyet ve takdir duygularını belirtiyorlardı. Kalabalık ve işadamı ağırlıklı bir heyetle ziyaretini sürdüren Erdoğan heyetler arası görüşmeler ile birçok ortak iş yapılacağının sinyalini de verdi. Ticaret hacminin artırılması ile ilgili kararlar alınması beklenmektedir. Dostlukların kıymeti bilinirse kalıcı ve verimli olur. Son söz Pakistan daimi, değerli ve kardeşimiz olan bir ülkedir.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Kocaeli Üniversitesi Hastahanesi23 Mart 2022 Saat: 10:53
Kocaeli Üniversitesi yurt içinden ve yurt dışından binlerce öğrenciye eğitim vermektedir.
Çanakkale geçilmez dedirttik18 Mart 2022 Saat: 09:16
Çanakkale Savaşı I Dünya Savaşı sırasında 1915 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara Muharebesi dir
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ7 Mart 2022 Saat: 12:28
Dünyada ilk kez 1857 Türkiye'de 1921 kutlanan ABD teksitil sektöründe çalışan binlerce kadın ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için tepki göstermek için 129 kadın bir fabrikada hak arama için bir araya gelirler.
Türkiye-Azerbaycan Kardeşliği5 Mart 2022 Saat: 14:49
Kafkas İslam Orduları (Nuri Killigil Paşa)
31 Aralık Dünya Azerbaycanlıları Hemreylik Günü30 Aralık 2021 Saat: 15:46
31 Aralık Dünya Azerbaycanlılarının Hemreylik (Dayanışma) Günü, Azerbaycan Türklerinin sembolik olarak birlik ve beraberlik günüdür.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat