Özdilek
Bilal Dündar
Bilal Dündar

Çanakkale geçilmez dedirttik

Çanakkale Savaşı I Dünya Savaşı sırasında 1915 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara Muharebesi dir

18 Mart 2022 Saat: 09:16

 

Çanakkale Savaşı I Dünya Savaşı sırasında 1915 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara Muharebesi dir.
İşgalci itilaf devletlerinin ortak bir amacı vardı İstanbul'u alarak Çanakkale boğazını ellerine geçirip, kolayca Osmanlı İmparatorluğu üzerinde çeşitli yerleri zaptetme ve burada hak-hukuk sahibi olmayı hedefliyorlardı. Bu arada Alman müttefiklerinden birini Savaş dışı bırakarak ittifak devletleri zayıflatmak amaçları ile ilk Hedef olarak Çanakkale Boğazı'na girmişlerdir ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Savaş sonucunda iki tarafta çok ağır kayıplar vermişlerdir Çanakkale Savaşı ilgili bütün ulusları Özellikle de Avustralya ve Yeni Zelanda yı derinden etkilemiştir. Bu savaştan önce bu iki ülkenin vatandaşları Bititanya İmparatorluğunYenilmez üstünlüğünden emindiler ve böyle bir imparatorluğun onları askeri seferlere çağrısından büyük onur duymuşlar Bu propaganda posterinde yer alan Anzaklı forması giymiş birçoğunun Baba büyük savaşta Sen ne yaptın? Sorusu onları Şüphesiz etkilemiştir ancak Çanakkale Savaşı onların bu büyük güvenini derinden sarsmıştır Anzaklar için Çanakkale Savaşı'nın önemi çok büyüktür.Çanakkale'den ayrılan Anzaklar savaşın başka yerlerde, cephelerde savaşmaya göndermişlerdir ve gittikleri her yeri Çanakkale'de yaşadıkları ile karşılaştırmışlardır.
Ülkelerine döndüklerinde kahraman gibi saygı görmüşler ve gözlerindeki Biritanya İmparatorluğu'nun sonsuz gücü büyük bir yara almıştır Hatta bitmiştir demek mümkündür. Avusturya ve Yeni Zelanda'da Anzak günü adı ile her yıl düzenli bir seremoni tekrarlar. Ayrıca Avusturyalı ve yeni zellandalı o gün toplanarak Gelibolu Yarımadası'ndaki anzakların çıkarma yaptıkları Anzak koyuna gelen atalarının savaştıkları bu yeri ziyaret ederler. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te Anzak kutlamaları sebebiyle gönderdi mesaj ülkeler arasında ve kıtalar arasında unutulmaz bir mesajdır. Bu mesaj dostluğuda pekiştirmiştir Mustafa Kemal Atatürk şu cümlelerle söylüyor " Bu memleketin toprakların üstünde kanlarını döken kahramanlar Burada dost bir vatan toprağında- sınız huzur ve Sükun içinde uyuyunuz. Sizler mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız. Uzak Diyarlardan evlatlarını harbe gönderen Analar gözyaşlarınızı dindiriniz evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır, onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır. Dünyada Bunu savaştıktan sonra barışmasını bilen ve affedici olan liderlerin tek bir örneği vardır. O da Mustafa Kemal Atatürk'tür varlığıyla Biz gurur duyduğumuz kadar bütün dünya devletleri de gurur duyduklarını çok yakınen biliyoruz. Çanakkale hemen hemen her tarafı işgal edilmiş ülkemizin kurtuluşu için dönüm noktasıdır diyebiliriz tümen komutanı Mustafa Kemal saldırıya geçmek üzere askerlerine şu emri veriyor. Ben size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve komutanlar kaim olabilir. Türkler 18 Mart'ta kazandığı Zafer'den dolayı kendisine olan güvenini tazelenmiş Çanakkale boğazından geçilemeyeceğini bütün dünyaya ilan etmiştir Bu nedenle Çanakkale geçilemedi Çanakkale geçilemez tarihi cümlesi kalplerimizde yerini ebedi olarak almıştır.
Çanakkale şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Ruhları şad olsun.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ

Makalemi yazdığım bugün Çanakkale'de tarihi köprünün açılışı büyük bir törenle yapılmaktadır.
Bu köprünün Çanakkale'mize, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyor emeği geçen herkesi kutluyor ve teşekkür ediyoruz.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Kocaeli Üniversitesi Hastahanesi23 Mart 2022 Saat: 10:53
Kocaeli Üniversitesi yurt içinden ve yurt dışından binlerce öğrenciye eğitim vermektedir.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ7 Mart 2022 Saat: 12:28
Dünyada ilk kez 1857 Türkiye'de 1921 kutlanan ABD teksitil sektöründe çalışan binlerce kadın ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için tepki göstermek için 129 kadın bir fabrikada hak arama için bir araya gelirler.
Türkiye-Azerbaycan Kardeşliği5 Mart 2022 Saat: 14:49
Kafkas İslam Orduları (Nuri Killigil Paşa)
31 Aralık Dünya Azerbaycanlıları Hemreylik Günü30 Aralık 2021 Saat: 15:46
31 Aralık Dünya Azerbaycanlılarının Hemreylik (Dayanışma) Günü, Azerbaycan Türklerinin sembolik olarak birlik ve beraberlik günüdür.
Emperyalistlerin pis oyunu!24 Mayıs 2021 Saat: 23:17
Özbekistan/Taşkent'te birçok kere yaşanmış ve yaşatılmış acılarla dolu katliamlar yapılmıştır. Bu acılardan sadece bir unutulmaz örneğini İbrahim Hakimzade beyin ağzından nakledelim.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat