Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Torbadan Dökülenler, Şirket Kuruluşları

Son iki ay içinde takip edebildiğimiz kadar 4 torba boşaldı.

30 Nisan 2018 Saat: 12:36
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 454 kez okunmuştur

Bu torbalar içinden meslek alanımızla ilgili olarak dökülenleri inceleyip anlamaya çalışıyoruz. Bu torbaların biri 10.03.2018 tarihinde yayınlandı. Yayınlanan yasal düzenleme ile 6102 sayılı TÜRK TİCARET KANUNU’ nda da önemli değişiklikler yapıldı.

 

                İmza Beyanı Ticaret Sicil Müdürlüklerinde Çıkartılabilecektir.

                6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 40. maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklik ile ".......imza beyanı, herhangi bir ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verilir" şeklinde düzenlenmiş olup şirket kuruluş işlemlerinde verilecek imza beyanının herhangi bir ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verilmesi hüküm altına alınmıştır. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 40. maddesinin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak tebliğ ile belirlenecektir.

                Şirket Kuruluşlarında Defter Tasdikleri Sadece Ticaret Sicili Müdürlüğünde Yapılacaktır.

 

                6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 64. maddesinde yapılan değişiklik ile "Ancak anonim ve limited şirketlerin ticaret siciline tescili sırasında defterlerin açılış onayları ticaret sicili müdürlükleri tarafından yapılır." şeklinde düzenlenmiş olup bu değişiklik sonrası Anonim Şirket ve Limited Şirketlerin kuruluş aşamasında fiziki ortamda tutacakları defterlerin açılış onaylarının sadece Ticaret Sicili Müdürlükleri tarafından yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Böylece, Anonim ve Limited Şirketler tarafından fiziki ortamda tutulacak defterlerin kuruluştaki açılış onaylarının yalnızca ticaret sicili müdürlüklerince yerine getirilmesi sağlanmıştır.

 

                Limited Şirketin Kuruluşuna İlişkin Değişiklikler Yapılmıştır.

 

                6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun Limited Şirket başlıklı bölümünde yer alan 575, 585 ve 587. maddelerde yapılan aşağıdaki değişiklikler 15.03.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir; "Şirket Sözleşmesi" başlıklı 575. maddede yapılan değişiklik ile Şirket sözleşmesinin noterce onaylanmasına ilişkin düzenleme kaldırılmış ve Şirket sözleşmesinin kurucular tarafından Ticaret Sicil Müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin huzurunda imzalanması şartı getirilmiştir.

 

                "Kurulma Anı" başlıklı 585. maddede yapılan değişiklik ile 6102 sayılı Kanunun 585'inci maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "imzalarının noterce onaylandığı veya ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı" ibaresi "ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin" şeklinde değiştirilmiş ve 575. maddeye paralel bir düzenleme getirilmiştir. 6102 sayılı Kanunun 585'inci maddenin birinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere; "Ancak nakden taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az yüzde yirmi beşinin tescilden önce ödenmesi şartı limited şirketler bakımından uygulanmaz." cümlesi eklenmiş ve böylece Limited Şirketler açısından nakden taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az yüzde yirmi beşinin tescilden önce ödenmesi şartı kaldırılmıştır.

 

                "Tescil ve İlan" başlıklı 587. maddede yapılan değişiklik ile Şirket sözleşmesinin imzalanmasında noter şartı kaldırılmış ve Şirket sözleşmesinin ticaret sicil müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin huzurunda imzalanması şartı getirilmiştir.

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Mekke ortak savunma anlaşması10 Ağustos 2026 Saat: 22:51
Geçtiğimiz haftada, Mekke’de Türkiye-Pakistan ve Suudi Arabistan arasında üçlü savunma anlaşması imzalandı.
   Hüzünlü Veda26 Temmuz 2026 Saat: 23:35
27 Mayıs 1960 ihtilali olduğunda 9-10 yaşlarındaydım.
Bi̇r Gezi̇ Anıları19 Temmuz 2026 Saat: 20:17
Uzun zamandır görmeyi çok arzu ettiğim, İskandinav ülkelerine gitmek, sonunda nasip oldu.
Aynisi iştir kişinin5 Temmuz 2026 Saat: 10:56
Bir buçuk aydır İzmit’te değildim. Geldiğinde iki şey dikkatimi çekti.
Uyumlunun kaderi14 Haziran 2026 Saat: 22:37
Geçen haftaki yazımda 04,06,2026 tarihinde yayınlanan 7582 sayılı yasanın mükellefler için bir hayal kırıklığı olduğunu belirtmiştim.
Tüm Yazıları