Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Şirketim ne olsun ?

Bizlere sorulan soruların başında gelmektedir hangi şirketi kurarsam avantajlı olurum, işime uygun olanı hangisidir?

28 Mayıs 2018 Saat: 12:46

  Şeklinde sorularla karşılaşıyoruz geçmişte bu konuda bir yazı kaleme aldığımı hatırlıyorum. Yine de bazı ilaveler le konuyu paylaşmak istiyorum. Bu konuya Limited mi – A.Ş. mi şeklinde de değerlendirmek mümkün. Öncelikle hangi şirketi kurayım sorusunu sorarken yapılacak işin boyutlarını ve geleceğini çok iyi incelemek gerekir yani beden 50 ise 60 beden elbisenin içinde gezersiniz 45 beden elbisede sizi sıkar dolayısıyla şirket kuruluşta yapacağınız işin boyutunu iyi düşünmek gerekir. Bunun dışında karar vermeye yardımcı olacak bilgiler şöyle sıralanabilir.

LİMİTED ŞİRKET İLE ANONİM ŞİRKET ARASINDAKİ FARKLAR

1 -     SERMAYE ARTIŞI KONUSU: Limited şirketlerde ortakların 2/3 sinin sermaye artışını kabul etmesi gerekirken, anonim şirketlerde %51’nin oyu yeterlidir.

 

2 -     HİSSELERİN DEVRİ: Limited şirketlerde hisse devri için ortaklar kurulunun kararı ile, hisse devri ile ilgili yazılı sözleşmenin hazırlanması ve noterden geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu hisse devrinin Ticaret siciline tescili ortak pay defterine kaydının yapılması gerekmektedir.

Anonim şirketlerde ise, işlemin noterden onayına gerek bulunmamaktadır taraflar arasında yapılacak hisse devir sözleşmesi ile devir yapılır eğer hisse senedi çıkarılmış ise bunlar ciro edilerek devir yapılır. Ortak pay defterine kaydedilir.

 

3 -     HALKA AÇILMA: Limited şirketler halka açılamazlar A.Ş.ler açılabilirler.

 

4 -     KAMU BORÇLARINA KARŞI SORUMLULUK: Limited şirketlerde ortağın kamu borcuna karşı sorumluluğun bulunmaktadır vergi SGK borçlarının şirket varlığından tahsil edilememesi veya tahsil edilmeyeceğinin anlaşılması durumunda şirket ortakları sermaye payı oranında bu borçlardan sorumludur (6183 sayılı 35. Madde).

Anonim şirketlerinde ise, ortakların kamu borçlarına karşı hiçbir sorumluluğu yoktur. Ortağın sorumluluğu taahhüt ettiği sermaye tutarının ödenmesi ile ilgilidir.

 

5 -     DEĞER ARTIŞ KAZANCI YÖNÜNDEN: Limited şirket ortağı hissesini kaç yıl sonra satarsa satsın normal değer ile satış değeri arasındaki fark değer artış kazancı olarak değerlendirilir ve vergiye tabi tutulur.(GVK 80. Madde)

 

6 -     AVUKAT BULUNDURMA: Limited şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu yoktur. Ancak A.Ş.’lerin 250.000 TL yi geçen sermayesi varsa avukat bulundurmak zorundadır

 

7 -     ORTAKLARIN ŞİRKETTEN ALACAKLARI: Limited şirketlerde, ortaklardan alınan  ödünç paralar, tüm alacaklılara ödenen borçlar ödendikten sonra ödenebilir.

 

Görebildiğim bazı farkları sizlerle paylaştım karar girişimcilerin.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Tek Yol Taksim Meydanı mı?5 Mayıs 2024 Saat: 21:05
Dünya üretim ve paylaşım konusunda, avcılıktan başlayarak bugünkü üretim ilişkilerine gelene kadar birçok evrelerden geçti.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:32
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:30
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat