Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

Eğitim Ve Bilim’deki Gerilemenin Toplumsal Yansıması, Ülkemizin Açmazı.

AKP iktidarınca; eğitim ve bilim alanında gerçekleştirilen dönüşümlerin temel niteliğinin, piyasacılık (eğitimin ticari bir mala dönüşmesi) ve gericilik (ulaşılmış çağdaş değerlerden geri gidilmesi) olarak tanımlanması

21 Haziran 2016 Saat: 17:12

 Veriler ve uygulamalar itibariyle, gerçekçi bir değerlendirme olarak kamuoyunda genel kabul görmüştür.

Bu bağlamda, eğitim sektöründe ki  istatistiki  veriler incelendiğinde; 2013/2014 dönemi itibariyle, İmam-hatip ortaokul-lise toplamının 2,215’e, öğrenci sayısının 714.111’e, ilahiyat fakültesi sayısının 52’ye, öğrenci sayısının 77.704’e ulaştığı görülmüştür. Kuran kursu öğrenci sayısının ise 1 milyon 164’e vardığı tespit edilmiştir. Bugünkü veriler itibariyle ise; 3.200 civarında kurum, 1 milyon 200 bin civarında öğrenci sayısı telaffuz edilmeye başlanmıştır.

Öte yandan; AKP’nin 14 yıllık iktidarı süresince dindar nesil yetiştirme gayret ve proje uygulamasının eğitimin kalitesini düşürdüğü verilerle de kanıtlanmıştır. Örneğin; küresel ölçekte ülkelerin eğitim sistemlerinin öğrencileri ne kadar iyi yetiştirdiğinin ölçümlemesi amacıyla yayınlanan, “PİSA” raporunda; Türkiye’nin 64 ülke arasında 45. Sırada yer aldığı, bu sonuçla da, OECD ülkelerin gerisinde kalındığını açıklanmıştır.

Yine OECD araştırmalarına göre; 15 yaşındaki Türk öğrencilerinin, “eleştirel düşünce ve problem çözme becerilerinin” sadece yüzde 2.2 düzeyinde olduğu, (geçmiş yıllara nazaran matematikte bir sıra geriye düşüldüğü), bu oranın Güney Kore’de yüzde 28, tüm dünya ortalamasının ise yüzde 11 düzeyinde olduğunu deklere etmiştir. Bu değerlendirmeler;  öğrencilerin problem çözme yetisini, analitik düşünceye olan yatkınlığını da ortaya koymakta, bu nedenle de büyük önem taşımaktadır.

İdeolojik yaklaşım ve baskılama sonucu eğitim sistemimizde ortaya çıkan olumsuz tablo kendisini çalışma hayatında da hissettirmeye başlamıştır. Bugünlerde İSO’nun açıkladığı, “500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasından; yaratılan katma değer içinde, orta-düşük teknoloji kullanan sanayilerin payı yüzde 39’a çıkarken, orta-ileri teknoloji kullanan sanayilerin payının yüzde 18.9’a indiği, ileri teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payının ise, 2014’te olduğu gibi yüzde 3.2’de kaldığı ortaya konmuştur.

Tüm bu ideolojik, çağdışı ve gerici dayatmaların doğal sonucu olarak;  verilerle orta konan çöküntüye ilk tepki,  “İstanbul Erkek Lisesi” öğrencilerince mezuniyet törenin de ortaya konmuştur.  Nazım Hikmet’in “Ben yanmazsam, sen yanmazsan, biz yanmazsak nasıl çıkılır karanlıktan aydınlığa” dizelerini ön alan tepkisel hareket çığ gibi büyümüştür.

Fen, Anadolu, Meslek-Teknik, Sosyal Bilim, Temel, Güzel Sanatlar ve İmam-Hatip’lilerden oluşan 365 lise öğrencisinin oluşturduğu ortak platformun yayınladığı ortak bildiri de; “Sırtımızı karanlığa, yüzümüzü aydınlığa döndük” sloganı doğrultusunda; Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine bağlı, çağdaş bir eğitim sistem taleplerini dile getirmişler, kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırmışlardır.

Ülkemizin içinde bulunduğu zorlu koşullar ve AKP’nin dönüştürücü toplumsal mühendisliği çabalarına karşı n geleceğimizi kurtarmak adına; Cumhuriyet’in ve rejimin kazanımlarının korunması, laiklik, hukukun üstünlüğü ortak paydasında demokratik bir platform oluşturulması, parti ilkeleri gözetilmeden ortak mücadele edilmesi kaçınılmaz gözükmektedir.

Saygılarımla,

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat