Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

Dünya Şiir Günü…

Terör olayları nedeniyle; ruhlarımızın karardığı, vicdanlarımızın kanadığı, insanlık adına utanç ve acı duyduğumuz bugünlerde; 1999 yılında, “UNESCO” tarafından, “21 Mart Günü”nün, “DÜNYA ŞİİR GÜNÜ”

20 Mart 2016 Saat: 23:02

olarak ilan edilmesi ve her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanılması, şiirlerin ön alması, okunması, bir nebze olsun yaralarımızı sağaltması açısından olumlu bir olanak yaratmıştır.

Edebiyat dünyasının önemli bir disiplini olan Şiir; “anlam aktarmak kadar, duygu aktarma” konusundaki işlevini de etkin olarak yerine getirmiş, önemli bir konumda yer almış; evrensel, ulusal, bölgesel hareketlere ivme katmıştır. Şair söz ustası işlevini üstlenmiş; şiir ise, çağının duygu yansımasını olanaklı kılmıştır.

Bölgemiz ve ülkemizin içinde bulunduğu kaos ortamı, yaşanan şiddet ve terör olaylarının doğal sonucu olarak ortaya çıkan göç sorunun doğurduğu insanlık trajedisi; eşitlikçi ve adil bir düzen kuramamanın, hukukun üstünlüğünü tanımamanın, demokrasiyi içselleştirememenin, özgür bir yapı oluşturamamanın, aydınlanmayı ötelemenin, tek bir kaynaktan beslenmenin, edebiyata, sanata, kültüre yaşam alanın açmamanın doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Türkiye PEN Yazarlar Derneği; bu yıl ki ödülünü, “Şiir, Deneme, Eleştiri, Roman ve Öykü” yazarı, 1943 Gerze/Sinop doğumlu Güven Turan’a verilmesini uygun görmüştür. Çeşitli edebiyat ödüllerinin sahibi olan; On iki Şiir, İki Öykü, Yedi Roman, Beş Deneme/Eleştiri, Yedi Çeviri ile “Türk Edebiyat”ına büyük katkı yapan Turan, bu ödülü fazlasıyla hak etmiştir.

“2016 Yılı Şiir Bildirgesi”, Güven Turan tarafından kaleme alınmıştır. Bildirgede; çağımızın şiddet sarmalı içinde bulunmasının nedeninin sevgisizlikle ilintili olduğuna işaret edilmiştir. Çözüm ve çarenin şiir olduğuna dair saptamaya yer verilmiştir. Şiirin; yaşanan şiddet sarmalı karşısındaki tepkisel duruşunun, misyonunun bir gereği olduğuna dair göndermede bulunulmuştur. 

2016 yılı “Dünya Şiir Günü” ödülünü layık görülen Güven Turan’ın, GERZE” adlı şiirine, bu günün anısına ithaf edilmek üzere aşağıda yer verilmiştir.

Doğdun burada
burada bulutların
geçişini gözledin
burada
atmacan oldu
kedin
pavurya avladın
yosunlarda kaydın
ıslandın
yunus olduğunu öğrendin
tifrin balığının
sokak savaşlarına katıldın
mahallende
erik çaldın kendi
bahçenden
Her şey oturuyor yerli yerine
zambak kokusu
hamsi sisi
Nergizli yazı
Acı su
hepsi
Bir tek o kız
beyzi yüzlü ak tenli
perçemi gözüne giren
gül yaprağı dudaklı
o kız
hala aşıksın
Hamidiye Yokuşu’nun
başında
kör çeşmenin taşına
oturmuş
bekliyorsun.

“21 Mart Dünya Şiir Günü”nün; “Dünya Barışı”na katkı yapmasını, terör ve şiddetin yerine sevgi, hoşgörü ve barış ikliminin hakim olmasını, insanlığın sanat, edebiyat ve kültürle çoğalmasını ve sağalmasını diliyorum. Ayrıca; Ödül alan şair, yazar Güven Turan’ı kutluyor, edebiyatımıza katkılarından dolayı kendisine teşekkür ediyor, eserleri önünde saygıyla eğiliyorum.

Saygılarımla;

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat