Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Cumhuriyetin kuruluş felsefesini reddetmek, yıkım demektir!

Bir ülke düşünün Türkü, Kürdü, Alevi’si, Sünni’si demeden topyekûn bütün Anadolu ile 7 düvele/emperyalizme karşı kurtuluş savaşı vermiş,

24 Ağustos 2016 Saat: 10:34

Kurtuluş savaşı öncesi Osmanlı İmparatorluğunun yıkım nedenlerini gören kurucu kadro alınan her şeye rağmen yüzünü batıya çevirmiş, yeni genç cumhuriyeti kurmuş. Hemen Osmanlı’dan kalan duyunu umumiye borçlarını  temizlemiş, büyük ağır sanayi hamleleri yapmış, savaşlarda tüketilen gençliği yirmi yılda yeniden kazanmış. Tüm dünyanın örnek gösterdiği, saygı duyduğu, dünya barışı için çalışan bir anlayışı yakalamış. İkinci Dünya Savaşı gibi yakıcı bir savaştan ülkesini savaşa sokmayarak kurtarmış. Demokrasi adına kansız ve sorunsuz olarak iktidarı başka bir siyasi partiye devretme erdemini göstermiş.

 

Bir ülke düşünün çok partili rejime geçer geçmez, büyük Atatürk’ün ‘Borç alan emir alır’ sözü unutulmuş, ‘Küçük Amerika olacağız’ diyerek ülke ciddi borç batağına batırılmış, ekonomik bağımsızlık yitirilmiş, Cumhuriyeti kuranların/kurucu felsefenin; diminizin hurafelerden arınması lazım, dogmatik düşünceyi reddedin, tek yol göstericimiz bilimdir. (Hayatta en hakiki mürşit ilimdir) din de bunu emreder. Osmanlı bu nedenle battı demesine rağmen son dönemde ona itibar edilmemiş. ‘Din ile siyaset ve devlet yönetimi birlikte olmaz, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyen kurucu felsefeye karşı hayır  egemenlik Allah’ındır diyecek kadar Atatürk’ü reddedenler iktidarı paylaşmış, iktidara gelmiş.

 

Bir ülke düşünün, askerlik ile siyaset bağdaşmaz. ‘Osmanlı İmparatorluğu bu yüzden yıkıldı’ diyen kurucu liderine, gelen iktidarlar askeri vesayet kalkacak diyerek dine dayalı siyaseti askerliğe sokmuş, ordu darmadağın edilmiş, ülkenin ana kademeleri, yargısı, milli savunması, milli eğitimi, her şeyinin büyük bölümü dini bir  afyon gibi kullanan emperyalizmin uşaklarının eline geçmiş, FETÖ ile iktidar paylaşılmış. Bir ülke düşünün açılım politikası ile Güneydoğu’da şehir savaşlarına neden olunmuş, yıkım, ölüm, göç her şey yaşanmaya başlanmış.

 

Bir ülke düşünün, büyük Osmanlı sevdası ile yurtta sulh /cihanda sulh politikası terkedilerek dış politikasının çizgisi saptırılmış, Suriye, Irak bataklığına saplanmış. Bir ülke düşünün  bütün kapılarını açarak terör üreten ülkelerin vatandaşlarını iyice incelemeden ülkesine kabul etmiş ve ülke terör bataklığına saplanmış. Bir ülke düşünün tüm dış mihraklar o ülkeyi bölmek ve parçalamak için acımasızca PKK’yı, IŞİD’i, FETÖ’yü kullanmaya başlamışken istihbaratından ana kademesine kadar iktidarda olanlar halktan özür dileyecek derecede bunları kavrayamamış, adeta seyirci kalmış. Ülkeyi yönetenler ve yönetimi paylaşanlar bu ülkenin kurucu felsefesine karşı durmanın ülkeyi bu duruma getireceğinin uzun süre farkına dahi varmamışlar.

 

Tarihi deneyimlere dayanan ülkemizin kuruluş felsefesini reddetmenin sonuçları budur. Bu kadar acı ve ıstıraba, ölüme, şehide ve yıkıma dayanabilen Türk halkı her türlü saygıyı hak etmektedir. Maalesef sorunların son dönemde çok büyüdüğü anlaşılmaktadır. Çare iktidar ve muhalefet dahil hiç bir siyasi yapıyı  geri bırakmadan Cumhuriyetin temel felsefesini gerekirse milli mutabakat hükümeti ile yeniden hayata geçirmektir. Hepimiz aynı gemideyiz ve gidecek başka bir ülkemiz yok. Türkiye bunları yeniden başaracak güçtedir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat