Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Cumhuriyet öğretmenleri - Hasan Ertuğ…

Biliyoruz ki ;genç Türkiye Cumhuriyeti bir Anadolu devrimi ile doğmuştur.

27 Kasım 2017 Saat: 14:17

Bu devrim,çağdaş,ilerici,aydınlanmadan yana ,çağın ötesini yakalamayı hedefleyen,ırkçılığı reddeden ,Anadoludaki tüm kültürleri bünyesinde barındıran,ulusalcı,anti emperyalist bir devrimdi.

Bu devrimin tamamlanmasının yolu iyi eğitilmiş öğretmenler ve öğrencilerden geçiyordu.Bu nedenle daha kurtuluş savaşı devam ederken 1921 yılında büyük Atatürk Ankara.da milli eğitim kongresini toplayacaktı.Bir gün kandisine cumhurbaşkanı olmasaydınız,ne olmak istersiniz dendiğinde ise cevabı; milli Eğitim bakanı şeklinde olacaktı. 

Kuruluş aşamasında,Anadolunun okuma yazma oranı çok düşüktü.Bir çok köyde yol,su ,elektrik bile yoktu.İnsanlarımızın çoğunluğu köylerde yaşardı.Bu nedenle devrimin en önemli ayağı köy öğretmenleriydi.

1966 yılıydı.Eşme.de D.100 yeni yapılıyor,yol,su.telefon,elektrik yok.Gaz lambası kullanıyoruz.Tam bir Anadolu köyü.Gündüzleri,çobanlık yapıyoruz.Oyuncaklarımız,tahtadan araba ve evcil hayvanlar.Tabii televizyon hatta radyo bile yok canımız sıkılıyor.Sadece bir tane ilk okul var.Bir gün ilkokul müdürü HASAN ERTUĞ eve geldi ve 7 yaşını doldurmuş kız yada erkek çocuğunuz varsa okula yazdırınız diye annemi uyardı.Durumu farkedince okula gitmek için  ağlamaya başladım.

Bana yaşımı sordu 6,adımı sordu ”FAHRETTİN”dedim .Hasan hoca bana kıyamadı ve beni okula kayıtsız aldı.Çok başarılı olunca bu defa babamı ve muhtarı bularak” bunun yaşını büyültün yazık üst sınıfa alalım dedi.Nasıl yaptılar bilmem Fahrettin nüfusta öldürülmüş,yeni bir nüfus kağıdı ile adım FAHRİ olarak düzeltilmiş,kaydım tamamlanmış ve hakettiğim gibi 2 ye geçirilmiştim.Artık adım yıllarca olduğu gibi  FAHRİ olmuştu.

Hasan hoca öğrenci kaydı yapar,idari işleri görür,öğretmen düzenlemesini yapar,öğrencilerin her sorunu ile ilgilenirdi.Çocuklara gece sokağa,kahveye çıkmasın diye dolaşır,gördüklerini ikaz ederdi.yani 24 saat öğretmenlik yapardı.

Beşinci sınıfa geldiğimizde,D 100 tamamlanmış,elektrik gelmişti.Benimle birlikte umut vaadden öğrencilerden birisi sevgili arkadaşım,rahmetli SABRİ TARCAN.dı.Hasan hoca işi gücü bırakır,evde kendi çocukları olmasına rağmen bize geceleri karşılıksız ders verir.Sorular hazırlar,bunları kağıda aktarır ve bir kutuya koyardı.Kahveden gece velileri çağırır sınıfta biz Sabri ile beraber sıra ile hazırlanmış soruları kutudan çeker ve cevaplardık.Bu işleri karşılıksız,tam bir cumhuriyet öğretmeni  sevdası ve vatan severlikle yapardı.

İlkokul bitmişti.Babam kendisine parasızlık nedeniyle beni kaynakçı çırağı yapacağını söylediğinde ,babama baskı yapmış,”okutmayacaksan bana evlatlık ver,kesin iyi tahsil yapar, ben okuturum.Ama sonra benim böyle bir oğlum var deme”diyerek rahmetli babama damardan girmiş ve babamı ikna etmişti.Okumayı ondan öğrendiğim gibi ,tahsil hayatımı,bu günü de ona borçluyum.

Yalnız eğitim mi ? Köy imamı ve köyün ileri gelenleri ile sürekli köyün sorunlarını konuşur,çözüm çareleri arardı. Eşmede meyvacılığın gelişmesine çok katkı sağlamıştı.Meyvanın Istanbul hallerine pazarlanması,bunun için kooperatif kurulması ,tarım kredi kooperatifleri ile ilişkiler dahil her iyi işte köyün ileri gelenleri ile birlikte onun imzası vardı.Eşmenin meyva  beldesi olarak anılmasında çok önemli katkıları olmuştur.

İşte,Hasan Ertuğ örneğinde olduğu gibi cumhuriyet öğretmenleri sadece öğretmen değil,çocuklarla baba gibi her daim ilgilenen,köylünün kalkınmasında doğrudan katkı sağlayan,sadece çocukların değil köylünün de eğitilmesinde,cumhuriyet devrimlerinin hayata geçmesinde çok önemli katkıları bulunan cumhuriyet ve devrim sevdalılarıydı.

Zaman geçecek ,eğitimde devrim felsefesinden Atatürk ilkelerinden sapılacaktı.Öğretmenlere gereken değer verilmeyecek,eğitim paralı hale gelecek,fakir fukara ama zeki köy çocukları devlet desteğinden yoksun bırakılacaktı.Sonuçta bu çocuklar FETO okullarının kucağına bırakılacaktı.Böylece cumhuriyet devrimine kafa tutmayı amaçlayan bir virüse siyasi iktidarlar yol verecek,bu virüs Anadoludaki fakir ama zekii çocukları devletten önce yakalayacak,cumhuriyet düşmanı gibi eğitecek,etkiledikleri ile yargıdan,eğitime,oradan orduya ve emniyete kadar tüm Devleti ele geçirmeye başlayacak,akabinde de  hain darbe girişimi ile karşı karşıya kalınacaktı.

Bu gün ,sayın başbakanın 14 yıllık iktidarlarına rağmen , eğitim sistemimizde büyük problem var demesi insanın içini acıtıyor. Hala ders alındığını zannetmiyorum.Sorun bu köşeye sığmayacak kadar ağır .

Hasan Ertuğ.u herkes DSP il başkanı olarak tanır.Ama aslında o tam bir cumhuriyet öğretmeni,Atatürk sevdalısıydı.Biz öğrencileri ve Eşme aslında ona çek şey borçluyuz.Öğretmenler haftasında Hasan Ertuğ.un şahsında tüm cumhuriyet öğretmenlerinin öğretmenler gününü saygı ile kutluyorum.Hayat en önemli öğretmendir,tabii öğrenmek isteyen için ……!

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat