Özdilek
Cavit İnam
Cavit İnam

Bir Sergi İzlenimlerim…

“SUNA ve İNAN KIRAÇ VAKFI”na ait, “PERA MÜZESİ”nde, İtalyan sanatçı “GIORGIO DE CHIRICO”nun eserlerini içeren, “DÜNYA GİZEMİ” adlı sergi;

11 Mart 2016 Saat: 15:33

sanatseverler için sanatçıyı tanıma, yapıtlarını 01/Mayıs/2016 tarihine kadar izleme açısından eşsiz bir fırsat sunmaktadır.

20’nci yüzyılın en sıra dışı ve önemli sanatçısı sayılan, 1888 yılında, İtalyan anne babanın çocuğu olarak Atina’da dünyaya gelen Chırıco’nun aile kökleri; 18’nci yüzyılı İstanbul’una dayanmakta, babası burada doğmuş bulunmaktadır. Sanatçının eserlerinin ilintili bulunduğu coğrafyada sergileniyor olması da, olaya ayrı bir anlam katmıştır.

 

(1906-1909) yılları arasında,“Münih Güzel Sanatlar Akademisi”ndeki eğitimi döneminde; Friedrich Nietzche ve Arthur Schopenhauer gibi çağın saygın düşünürleri ile tanışma şansını yakalayan, bu fırsatı değerlendiren sanatçı, gelecek kariyerini çok olumlu boyutta biçimlendirmiştir.

 

Söz konusu iletişim ve etkileşim sonucu Chırıco, sanatsal kavrayış ve yönelişiminde de; sanat; kültür, gerçeklik tanımları için o güne dek kabul edilmiş normları sarsıp, sınırları değiştirme ilkelerini benimseye vesile olmuştur. Yapıtlarında; gerçek olmayan unsurları ve düşünceleri kullanarak; varlık, var oluş, evrensel özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman ve tanrı gibi konuları irdeleyerek;  kendi hayal gücü ile kurguladığı yapıtlar üretmesine olanak sağlamıştır.

 

“Ben asırlık sanatın yolu boyunca geri gitmek, ilkel insanların mağaralarını keşfeden bir kaşif gibi durup, ilkel insanın mağaraların duvarlarına kazıdığı incecik figürlerini, bizonlarını, ren geyiklerini ve koca kafalı ilahlarını incelemek istiyorum” diyen Chırıco, bu ilkesini sanat hayatı boyunca hep gözetmiştir. Antik Yunan ve Roma sanatına ilgi duymuş, eski yapıtları yeniden yorumlamıştır.

 

Sergi de sanatçının (83 yıllık yaşamının son anına kadar ürettiği); 70 RESİM, 2 LİTOGRAFİ (Taş Baskısı : Kireç taşı üzerine yağlı mürekkeple çizilmiş şekiller) SERİSİ, 10 HEYKEL’i kapsayan eserleri sergilenmiştir. Kanımca; modernite adı altında, kapitalist sistemin dayattığı yoz sanat karşısında, anılan eserler daha da bir anlam ve içerik kazanmıştır.

 

Sergiyi gezerken gençlerin yoğun ilgisi geleceğimiz açısından beni umutlandırmıştır. Diğer taraftan ise; fırsat eşitliği açısından, bu tür olanaklara sahip olmayan, tek boyutlu propagandaya maruz kalan; teröre, şiddete özendirilen gençlerin varlığını hatırlamak ise beni ziyadesiyle üzmüştür.

 

Gelecek nesillerin; sanatın kutsandığı, sanatçının önemsendiği, özendirildiği, çağdaş bir ülkede yaşaması özlemi ile…

 

 

Saygılarımla,

 

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yerel seçim başarısı, demokrasi açısından umut oluşturmuştur!14 Nisan 2024 Saat: 13:23
Mahalli seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'in, "Türkiye İttifakı" söylemi ile, birinci parti olarak elde ettiği büyük başarı, demokratik güçler açısından, geleceğe yönelik umut oluşturmuş, sevinç yaratmıştır.
"İzmit Kent Lokantası" ve sosyal belediyecilik29 Şubat 2024 Saat: 23:04
Sosyal belediyecilik ve halkçı uygulamalar doğrultusunda; İzmit Belediye Başkanı, Sayın Fatma Hürriyet Kaplan'ın girişimlerini takdir ile karşılıyorum.
Kayıp Roma Başkenti Nikomedia, bu konferansla taçlandırıldı27 Kasım 2023 Saat: 16:43
İzmit tarihini arıyor. Bu doğrultuda yapılan arkeolojik çalışmaların tanıtımına yönelik; Nikomedia: Roma İmparatorluğu Başkenti'nden, Türk Endüstri Başkentine temalı konferans harikaydı.
CHP’de değişim ve iktidar umudu23 Kasım 2023 Saat: 14:44
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, seçim yenilgisinin ardından dile getirilen değişim talebinin, yakın ayda yapılan, olağan kurultayında delegeler tarafından karşılık görmesinin sağladı.
CHP kongresi, toplumsal umutları yeniden yeşertti!6 Kasım 2023 Saat: 23:41
CHP'nin anılan kongresi itibariyle, toplumsal umutların yeniden yeşermesi sağlanmıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat