Özdilek
Turan Kayıkçı
Turan Kayıkçı

Bir Gençlik Hayali

Çok değil, yetmişli yılların başıydı. Kuşları bile kıskandıran uçurtmalar gökyüzünü kaplardı. İki gözü iki misketti çocukların.

21 Aralık 2022 Saat: 23:02

     Çok değil, yetmişli yılların başıydı. Kuşları bile kıskandıran uçurtmalar gökyüzünü kaplardı. İki gözü iki misketti çocukların. Onlar korkuların elinden tutarken, büyükler çocukların elinden tutardı.

     Mutlu olmamak için hiçbir sebep yoktu. Ruhumuzun dalgalı istasyonlardan türküler sevdalanıyordu. Kızlar veda buseleri ısmarlardı unutulmamak için. Herkes mahcup, herkes karanfil demetiydi.

     İspanyol paçalar, anket defterleri, pazar günleri gençliğin çay partileri, yastığın altına koyulan sevgili resimleri.

     Duvarlarda 1 Mayıs yazıları! Erikler çoktan oldu. Kirazı bekliyor mahalle. Her çocuk Tom Sawyer’ in arkadaşı. Her akşam bir kenti kurtarıyor gençler, çalılıklara takılıyor umutları. Kuruşun gerçekten değerli olduğu mevsimler.

     Alanlarda halk müziği. Güneşin altında genç kızların şapkalarında zarafetin sergisi. Sokaklarda, inandıkları davanın adamları. Amerika askerlerini denize döken gençler. Gasp çeteleri, büyük kentlere girmenin yollarını daha bulamamış. Bütün çocuklar masum.

    Kırk yılda bir gangster ortaya çıkardı da aklı çıkardı İstanbul’un. O zaman at sırtında dağlara çıkan Koçerolara  “eşkıya diyorlardı”. Koçeroların kimsenin malında, mülkünde gözü yoktu. Şehir eşkıyalığı yankesicilikle nikâh kıymamıştı henüz. Piknik alanları aşk ve bereket kokuyordu. Gelinliğine sarılıp her yanda uyurdu namuslu kızlar. Dengesi bozulmamıştı doğanın. Ormanlar hayvan dolu, köyler insan.

    Köy dedim de köyde yaşamanın da bir anlamı vardı. Et, süt, yumurta, peynir gibi yiyecekler gidilen her köyde konuklara ikram edilirdi. Yetmezdi bir de hediye paketi yaparlardı. Hala içemediğimiz sütleri ekşiyince döktüğümüzü anımsarım. Köylerimizde toprak kokan peynirdi analarımız. Hangi ananın elini öpsek peynir ve süt kokusu doldururdu içimizi.

    Oldu işte! Her köy çocuğunun burnunda tüten İstanbul şehri başta olmak üzere birer beton yığınına dönüştü, insanlar evlerinde rahat uyuyamaz oldu. İşsizlik alıp giderken kapkaç terörü kol geziyor. Uyuşturucu çocuk yaştaki gençlerimizi rehin alıyor.

    Son söz: Toplumsal duyarlılık doğrultusunda özellikle çocuk istismarına, kadın şiddetine ve uyuşturucu madde kullanımına karşı; yöneticiler ve toplumun tüm kesimleri her türlü önlemi almalıdır.

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

2023 seçimlerini belirleyen yazgı13 Nisan 2023 Saat: 22:20
2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri 14 Mayıs 2023 Pazar günü ülke genelinde ve dış temsilciliklerinde yapılacak.
Kuruluşunun 174. Yıldönümünde Öğretmen Okulları (16 Mart)16 Mart 2023 Saat: 19:05
Türkiye’de öğretmen yetiştirme alanında önemli ve kalıcı bir yeri olan öğretmen okullarının kuruluşunun 175. yılını kutluyoruz.
Sanat Neden Gereklidir.8 Mart 2023 Saat: 09:54
Sanat: Bir duygu, tasarı, güzellik vb. anlatımda kullanılan yöntemlerin tamamı veya
bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılık.
Ulusça Öldük Enkaz Altında19 Şubat 2023 Saat: 21:37
Yıllardır yer bilimciler, jeoloji uzmanları deprem ülkesi olan yurdumuzda büyük depremlerle karşılaşacağımızı avazları çıktığı kadar bağırdılar.
Çeker, ek zam talebi karşılanmalı8 Ocak 2023 Saat: 11:16
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, 2023 yılının ilk yarı yılı için Kamu Çalışanlarına yapılan maaş zam oranının düşük olması nedeniyle % 5 artışla % 30 seviyesine çıkarılan zam oranı yeterli değildir. Kamu çalışanlarının ek zam taleb
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat