Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Adli yıl başladı, yargı bağımsız ve sorunsuz mu?

Bağımsız yargı, insan haklarının ve özgürlüklerinin başlıca güvencesidir.

7 Eylül 2016 Saat: 11:54

Çünkü, hukuk devleti özünü yargının bağımsızlığında bulur. Anayasamızdaki düzenlemeye göre, “Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler ”. Kimse, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz”

Yasal düzenlemeler genel olarak hep böyle, pekiyi gerçek böyle  mi? Rahmetli Menderes’in idamına karar veren yargıçlar bağımsız mıydı acaba..? 12 Eylül darbesinde 18 yaşına girmemiş gencecik çocukların idamına karar veren hakimler bağımsız mıydı acaba ..?

Ergenekon, Balyoz v.s gibi davalarda ordudaki Atatürkçü ve ulusal değerlere bağlı  subaylarımızın vicdanları sızlatırcasına  yargılanmasında, “ben bu davanın savcısıyım” diyen en yetkili siyası  kişiler Anayasa 138’ e göre mahkemelerin bağımsızlığını zedelemediler mi acaba?

Bu davalarda, genel kurmay başkanımıza dahi ağır cezalar veren hakimler bağımsız mıydı, vicdanlarına göre mi karar verdiler  acaba..? Sahi bu davaları açan savcılar ve bu cezaları veren kendilerini bağımsız diye tanıtan hakimler nerede şimdi acaba?

Maaş artışları iktidarın yetkisinde olan, özlük hakları açısından Adalet Bakanlığına bağlı, hakim-savcı soruşturmalarını yapan  müfettişlerin Adalet Bakanlığına bağlı olduğu bir ortamda  hakim-savcının  kurumsal açıdan dahi bağımsızlığını koruması mümkün mü acaba…? Yargının bağımsız bütçesi olmadan bağımsız olması mümkün mü acaba…?

Bağımsız yargı, halen çalışmakta olan yürekli ve vicdanlı hakimlerimiz, işini iyi yapmaya çalışan avukatlarımız ile ancak ayakta kalabilmekte buna inanın. Yargının içinde bulunduğu durum aslında içler acısı, yeteri kadar eğitim veremeyen yüzü aşkın hukuk fakültelerinin varlığı vicdanlarımızı sızlatıyor.

Bağımsız yargı olmadan hukuk devleti olmaz, adalet olmaz, insan hakları gerçekleşmez, demokrasiden söz edilemez. Yargının ve savunmanın sorunları bu adli yılda maalesef konuşulamamış, konu bir mekana ( külliyeye) sığdırılarak geçiştirilmiştir.

Hakim,savcı ve avukatların cübbelerinin neden düğmeleri olmaz hiç düşündünüz mü..?  Olmaz… Çünkü onlar kimseye, hiçbir makama karşı düğme iliklemezler. Düğmesiz cüppeler bağımsızlığın bir ifadesidir.

Bu cüppelerin cebi de olmaz. Neden biliyor musunuz ..? Olmaz… Çünkü cepleri için kimseden bir şey almazlar, almamalıdırlar… Yargı mensupları kimsenin emri altına girmez, aklını kimseye kiralamaz, kimseden korkmaz, kimseden çekinerek ayağa kalkmazlar.

Şimdi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Adli yıl açılışında yaşananları, Barolar Birliği Başkanımızın ve ana muhalefet partisi liderinin neden katılmadığını, yargının sorunlarının bina tartışması ile nasıl göz ardı edildiğini bir düşünün. Buradaki Adli yıl açılışının ve yaşananların yargı bağımsızlığını zedeleyip zedelemediğine sizler karar verin. Yeni adli yılda da yargı ağır sorunlarla boğuşuyor, ama sorunları bugün tartışılamıyor bile!!!

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat