Özdilek
İlker Özben
İlker Özben

TOGG. eleştirilsin ama alay konusu edilmesin!

Geçtiğimiz günlerde Bursa/Gemlik’te temel atma töreni yapılan TOGG markalı elektrikli yerli otomobil üretimi hayal olmaktan çıkıp üretim aşamasına yaklaşılırken, çok acımasız ve de alay ifadeleriyle dolu eleştirilerle karşılaşıld

24 Temmuz 2020 Saat: 19:10

Bu girişim bir çok noktadan eleştirilebilir.

 Ama alay konusu asla yapılamaz.

 Neticede iktisadi açıdan yanlış bir proje olarak gözükse bile, Ülkemizin ekonomik büyümesine ve marka yaratılmasına katkı sağlayacağı düşünülerek ortaya çıkartılmış iyi niyetli bir projedir.

Bir çok eleştiriye ben de katılırım.

Örneğin;

Bu girişimi başlatan ve ortaklık yapısını oluşturan Sayın Cumhurbaşkanı ne yazık ki projeyi tüm Türkiye’ye mal etmeyi başaramamış, sadece kendi siyasi geleceğinin bir kaldıracı gibi kullanma gayreti içine girmiş gözükmektedir.

Ortaklardan kamuoyuna her hangi bir açıklama yapılmamış olup, işin ne kadar içinde olduklarına dair netlik kazanılmamıştır.

Sermaye yapısı, Şirketin kimin patronajında nasıl çalışacağı gibi konular belirsizdir. Babayiğitler diye anılan ortaklar, sanki bu işin içine zoraki katılmış gibi görüntü verilmektedir.

Bu şirketin başına TOBB. Başkanı atanmış gözükmekte, bunun sebebi nedir sorusuna makul bir cevap bulunamamaktadır.

Yıllık 175.000 adet belirlenen üretim miktarı, Dünya standartlarında ekonomik ölçeğin çok gerisindedir. Burada haklı eleştiriler ortaya çıkmakta, rekabet edilemez, iktisaden ayakta kalamaz, kaynaklar heba edilir denilmekte ve yanıtı verilmemektedir. Halbuki söylenecek haklı gerekçeler vardır ve maalesef bunlar dile getirilmemektedir.

İlk yıllarda önemli miktarda ekonomik zarar olacaktır ve bu normal karşılanmalıdır. Türkiye eğer bir otomobil markası yaratacaksa, karşılığında belli bir süre zarar göze alınarak bedel ödeneceği kabul edilmelidir.

Yine ilk başlarda yerlilik oranının  düşük olacağı, ama ilerleyen makul bir süreç içinde bunun giderek ortadan kalkacağı topluma anlatılmalıdır.

Bu sektörde yeni bir markanın Dünya’da kabul görmesi çok zor olacaktır. Ama başarılması halinde getirisinin sadece ekonomik olmayacağı, muazzam bir prestij vesilesi olacağı kamuoyuna anlatılıp destek sağlanmalıdır.

Yerli markalı elektrikli otomobil üretiminin diğer pek çok teknoloji firmasının gelişmesine katkı sağlayacak ana üretim olarak görülmesi gereklidir. Dışarıya bağımlılığın ortadan kalkması,  ancak teknolojik gelişmeyle mümkün olabilir. Yerli bir markayla üretimde dış engellemeler mümkün olamaz, bağımsızlığın yararı olarak özgün gelişmelere imkan sağlanır.

Bütün bu sebeplerle kanaatimce TOGG projesi desteği hak ediyor.

Halkımızın iyi bilgilendirilmesi sonrası, iktidar ve muhalefet partileri olarak siyasi oportünizmden uzak kalınması halinde bu destek geniş kesimlerden  gelebilir.

Bu yapıldığı taktirde, Ülkemizin gelişmesi için gerekli bir proje olarak gördüğüm “YERLİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ” en doğru ve hızlı bir biçimde gerçekleşebilir. Aksi taktirde yine gerçekleşebilir ama siyasi iktidarın ömrü kadar yaşar. Bu da hiç iyi bir sonuç vermez!

Son söz olarak:

Eleştirilere kızılacağına, kulak verilip faydalanılmalı.

Neticede hepimiz bu Ülkenin evlatlarıyız ve art niyet taşımayanların hepsi,  kalkınmış, müreffeh ve hakça paylaşabilen bir TÜRKİYE hayal ediyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Paradan para kazanmak1 Şubat 2024 Saat: 17:17
Türkiye’de özellikle son birkaç senedir ‘’PARADAN PARA KAZANMAK’’ oldukça cazip ve kazançlı hale geldi.
Orta sınıf yok oluyor21 Nisan 2022 Saat: 20:56
Türkiye’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ağır ağır oluşmaya başlayan orta sınıf özellikle 1970 li yılların başında kısa süreliğine iktidara gelen sosyal demokrat Ecevit Hükümetinin iş yaşamında, çalışanların lehine
Kanal İstanbul’a karşıyım, yerli otodan yanayım!30 Aralık 2019 Saat: 20:16
Ben AKP iktidarına karşıyım, 17 yıldır bu partiye hiçbir seçimde oy vermedim.
ÇELİŞKİLER VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…22 Temmuz 2019 Saat: 14:31
19 Temmuz 2019 tarihli bazı Ulusal gazetelerimizin ekonomi sayfalarında çıkan iki haber röportajla ve eğitim sayfalarında çıkan bir başka haber, tam bir çelişkiyi ortaya koyuyordu.
CHP şimdi gerçek kitle partisi olabilir…10 Mayıs 2019 Saat: 16:15
Cumhuriyet Halk Partisi, Yüce ATATÜRK’ün kurduğu bir siyasal parti olarak daima halkımızın gönlünde yer almıştır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat