Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

“Sporu Eğitimden Ayrı Düşünmek, Bir Ülkenin En Büyük Eksikliğidir”

Ülkemizde sporun ve fiziksel aktivitelerin, okullar kapandığında boş zamanları değerlendirmek amaçlı, rekreatif bir etkinlik olarak algılanmış olması beni çok üzüyor.

9 Mart 2016 Saat: 21:21

. Okullar açılır açılmaz bu fiziksel etkinlikler hemen terk ediliyor ve çocuk boyundan büyük eğitim yarışında kulvarına geçiyor. Aileler hemen çocuğu, “ okul- ev ,dersane” üçgenine sokmak zorunluluğu hissediyor. Konu sporda ülke başarısına gelince de bir şaşkınlık, bir bahaneler… Tüm Ülke olarak yanılgılar içindeyiz.Ne siz sorun ne de ben söyleyeyim. Elde var sıfır yani...

 Anayasamızda;  Beden Eğitimi ve Spor: Gençliği kötü alışkanlıklardan koruyan en zorunlu, en  önemli  faaliyet olarak yerini almıştır (Mad.58). Peki Ülke politikası olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasındaki bu 58. Maddeye ne kadar değer veriliyor, başka bir deyişle çocuk ve gençlere spor yapma imkanı ne derece sağlanabiliyor?  Yada, varolan imkanlardan hangi oranda faydalanıyor bu genç nesil?

Unuttuk gibi geliyor bana Ülkenin eğitim sistemini ve yarış atı gibi sınavdan sınava zorlanan not kaygısıyla yaşayan, canına bile kıyabilen  öğrencileri gördükçe…

Halbuki insanoğlunun doğumundan itibaren yaşamı boyunca kazanacağı en önem alışkanlıklardan biridir spor... Çocukların ve gençlerin spor yapabilmesi  için de elbette ki spor tesislerine ihtiyaç vardır. En önemlisi de eğitim öğretime ayrılan zaman  kadar,  spora da zaman ayrılmasına  ihtiyaç vardır. Eğitim programı ile uyumlu bir şekilde düzenlenmiş fiziksel aktivite çalışmalarının eğitim ve öğretime olumsuz etkilerinin olmadığına dair pek çok da bilimsel çalışma vardır... Tam aksine sporla birlikte çocuğun  kendini tanımasına zemin hazırlanması ve can sıkıntısının giderilmesi, enerjisini en verimli şekilde kullanma yolu ile okul başarısının daha da  arttığını söylemek gerekir.

Hayranı olduğum Finlandiya eğitim sistemi gibi bir sistemle ilk önce etkinlik -spor, sonra,  spor ve eğitim birlikteliğini sağlamak suretiyle atağa geçmek zorundayız.   Bir sonraki adım olarak da var olan spor tesislerinden mümkün olduğunca fayda sağlamak üzere planlamalar yapmak şarttır. Yeni spor sahaları yapmak için de çözümler aranmalı... Ben müsaadenizle çözüm örneği sunmak isterim ki;

1-Ailelerin eğitimden geri kalma kaygısı, üniversiteyi kazanamama kaygısı yok edilerek sporun ve eğitimin ayrılmaz bir bütün olduğu farkındalığı  yaratılmalıdır...Bu yıl çıkan  ve Liseye giriş sınavlarında lisanslı sporcuya 30 puana kadar ek puan verilmesine dair yasa çok ümüt verici ancak yetmez, spora teşvik ödülleri oluşturulmalıdır.

2-Ödediğimiz faturalarda pek çok devlet birimine aktarılmak üzere  vergi katkısı alınıyor bizlerden,      ( çöp vergisi, atık bedeli vb… gibi ) bu vergilerin katkı oran yükü azaltılmalı ve tez elden tüm özel ve tüzel kuruluşlardan "Spora Katkı " adı altında gelir fonu oluşturulmalıdır….

Aksi taktirde 100 yıl sonra da  hala şu soruları soruyor olacağız:  “Neden Türkiye’den Olimpiyat Şampiyonları çıkmıyor? Neden lise çağına gelen gençler spordan elini eteğini çekiyor?”

 

“Sevgi ve Sporla Kalın”

                                                                                                                                             

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat