Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Önceliğimiz ahlaklı sporcular yetiştirmek olsun…

ATATÜRK’ ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” vecizesi lafta kalmamalı…

27 Nisan 2017 Saat: 23:39

Hangi spor dalı ile uğraşırsanız uğraşın,  rakibe saygı göstermek,  sporun temel  felsefesidir. Unutulmamalıdır ki rakiplerimiz; bizlerin, sporcuların, takımların var oluş sebebidir aslında…

Spor ahlakı, sporcunun önce kendisine, sonra rakiplerine, hakemlere, izleyicilere ve tüm  kamuoyuna saygılı olmasına dayanan bir hayat görüşüdür.  “Her ne pahasına olursa olsun, her yol mübahtır “ inancıyla kazanmayı reddetmektedir.  Sporun etik ve ahlakını, yine sporun kendi kuralları ve bu kuralları da toplumun değer yargıları oluşturur. Sporun kuralları asla toplumsal değerlerin dışında düşünülemez.

Spor ahlakı; sosyal, politik ve ekonomik ilişkilerin bütünü olup, toplumsal değerlerin de göstergesidir. Sporcunun rakibe ve kendi şahsına olan saygısının ifadesidir. Spor ahlakı; sportmenlik,  sağlığa, birlik ve beraberliğe, kardeşliğe, dostluğa dayanan temel insani değerleri içerir. Sporcunun rakibine ve kendisine olan saygısının ifadesidir. Spor ahlakı; sportmenliğe, sağlığa, birlik ve beraberliğe, kardeşliğe, dostluğa dayanan insani değerlerdir.

Sportif olaylar düzenli ve standart bir ortamda adil kurallarla oynanmalı ve evrensel değerlere saygılı olmalıdır. Rakibe fizyolojik ve psikolojik zarar vermemek, rakibi oyunun bir ortağı olarak görmek ve saygılı olmak gerekir.  Etik değerler içinde rekabet, olumsuz etkileşimlerin olumluya dönmesini  sağlar ve böylece seyredilebilir, yaşanabilir bir faaliyet ortak noktasında buluşmaya katkı sağlar, küresel bir dostluk kapısıdır aslında  ahlakla yapılan spor ve ahlaklı sporcu…

Bu işi bir meslek olarak gören profesyonel sporcular açısından bakarsak; toplumsal değerler  ön planda tutulmalı,  spor ahlakı olmayan sporcu ve yöneticiler derhal uzaklaştırılmalıdır. Nitekim o  ülkenin ve ülke halkının gelişmişlik düzeyinin önemli bir göstergesidir spor esnasındaki ahlaki davranış ve etik kurallara olan saygısı… Dürüstlüğü,  kazanmanın da önünde gören duyarlı bir halk kitlesi…  Dürüst oynanan bir oyunda biliriz ki;   rakip üzerinde asla zor ve şiddet kullanılmaz. Yenilen rakibe saygı duyulur.  Çünkü, insan onuruna karşı duyulan bir saygıdır bu... Onurlu ve başarılı bir rakiple yarışmak ve yenmek kişisel onur açısından da  yücelmek demektir. Unutmayalım ki;  oyunu  kurallarıyla  oynayarak kazanmak bütün oyuncuların ortak amacı olduğu zaman  bir spor ahlakından söz edilebilir.

“Sevgi ve Sporla Kalın”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat