Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Ramazan vergisi de var!

Ramazan aylarında artık geleneksel hale gelen uygulamalar oluşmuştur. Örneğin firmalar çalışanlarına “Ramazan Paketi” adı altında gıdalardan oluşan paketler veriyor. İftar yemekleri organize ediliyor. Değişik kurum ve kuruluşlara ba

5 Haziran 2017 Saat: 14:38

Esasen bu tür için yapılan harcamalar incelemeler sırasında hep kuşkuyla bakılan ve eleştirilen konular içinde yer almaktadır. Bu haftaki konumuzda bu durumların vergiyle ilişkisi değerlendirilecektir.

 

                               Gelir vergisi Açısından

               

                Çalışanlara işyerinde veya işyerinin eklentilerinde yemek verilerek sağlanan menfaatler, tutarı ne olursa olsun vergilendirilmez.

 

                Ancak ramazan ayı münasebetiyle yaygın olarak yapıldığı üzere “ramazan paketi” olarak çalışanlara gıda yardımı yapılırsa durum değişmektedir. Zira paket birim maliyetine KDV’si de eklenerek çalışana ödenen ayni net ücret ödemesi olarak kabul edilir. Bu net ücretin brütü bulunarak bu tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanması gerekiyor.

 

                               İftar Yemekleri

 

                Yerel basında her gün kalabalık şirket yemeklerine rastlıyoruz. Bu giderlerin vergi kanunları karşısındaki durumları da doğrusu tartışma konusudur. Vergicilikte giderin anlamı, hasılat yaratmaya hizmet eden harcama olarak anlaşılması gerekmektedir. İşletmenin devamını ve gelirini arttırmayan harcamaların yasal gider olup olmadığı hep tartışılmıştır. Örneğin bu tür iftar yemekleri, bayiler, müşteriler, tedarikçiler için yapılıyorsa, bu harcamanın gelirle ilişkilendirilmesi mümkündür. Bunun dışında hayır yapayım diye veya eşi dostu davet edip iftar yemekleri organize edilerek gider yazılmasına gelir idaresi kesinlikle kuşkuyla bakacağı kanaatindeyiz.

 

                               Yapılan Bağışların Durumu

 

                Bağışların beyan edilen karın %5 ile sınırlı olan veya sınırsız olan bağışların öncelikle neler olduğunun iyi belirlenmesi gerekir.

 

                Diğer taraftan hangi kurum veya kuruluşlara bağış yapılacağının da iyi araştırılması gerekir. Yoksa her ihtiyacı olana yapılan her doğrudan bağış ve yardımın kurum kazancından indirilmesi mümkün değildir.

 

                Yapılan nakit bağışlar KDV’ nin konusu dışındadır. Aynı bağışlarda da geniş bir şekilde istisna kapsamında yer almaktadır. Bu konular için KDV yasasının 17. Maddesinin incelenmesinde yarar vardır.

 

                Yapılan bağışın mutlaka belgelendirilmesi gerekir. Yapılan bağış karşılığında ilgili kurumlardan mutlaka makbuz alınması gerekmektedir.

 

                Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızın ramazan ayını kutluyorum.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat